131019098
29 Mart 2024, Cuma

FETÖ DURUŞMALARI DEVAM EDİYOR

8 Ocak 2018, Pazartesi 06:32

     


İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 147'si tutuklu 279 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmanın öğleden sonraki oturumunda, soruşturma aşamasında ele geçirilen ya da teslim edilen bazı sanıklara ait dijital materyallere yönelik İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinin incelemesi sonucu hazırlanan analiz raporu okundu. Tutuklu sanık, eski Maltepe Askeri Lisesi Komutanı Kurmay Albay Kadir Canpolat, cep telefonunda tespit edilen örgüt mensuplarının haberleşme için kullandıkları "Kakao Talk" programına ilişkin savunma yaptı. Programın Uzakdoğu ülkelerinde halen kullanıldığını savunan Canpolat, şifresiz olan bu programı Kore Akademisi'ndeki asker kökenli arkadaşlarıyla iletişim kurmak için cep telefonuna yüklediğini ve kullandığını söyledi.

"Tamircide yüklenmiş olabilir"

Cep telefonundaki inceleme sonucu örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock" kalıntıları ile "Kakao Talk" ve" Eagle" programlarını kullandığına ilişkin yapılan tespite yönelik söz alan tutuklu sanık eski albay Alican Özcan ise "Bahsedilen programları bilmiyorum, kullanmadım. Cep telefonumu yurt dışından aldığım için dili İngilizce'ydi. Telefonu, dilini İngilizce'den Türkçe'ye çevirmek ve program yüklenmesi için cep telefonu satan ve tamiriyle uğraşan iş yerine bıraktım. Orada yüklenmiş olabilir." şeklinde konuştu.

Bunun üzerine mahkeme heyeti başkanı sanık Özcan'a, "2 yıldır aktif bir şekilde kullandığın cep telefonunda hangi programların yüklendiğini ya da Kakao Talk programının olduğunu görmemen mümkün müdür?" diye soru sordu.

Bu programdan bilgisi olmadığını iddia eden Özcan, kapatılan Kimse Yok mu Derneğinden cep telefonuna gelen SMS'lerle ilgili, "Adı geçen dernek, Diyanet İşleri Başkanlığı veya Türk Kızılayına yaptığım bağışlar nedeniyle telefon numaramı bularak bana SMS atmış olabilir." savunmasında bulundu.

Tutuklu sanık eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur da kendisine ait dijital materyallerde Kakao Talk program izi ve örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e ait olan bazı dökümanların tespitine ilişkin, "Buradan söylenen şeylere inanmıyorum, yalandır, iftiradır. Aleyhime olan hususları kesinlikle kabul etmiyorum. Gülen'e ait olduğu söylenen sohbet videoları ya da dökümanlar sonradan flaş belleklere yüklenmiştir. Kakao Talk da buna dahildir. Raporu inceledikten sonra detaylı bir savunma yapacağım." ifadesini kullandı.

Mahkeme heyeti başkanı, savunmaların ardından tutuklu sanıklar eski NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, eski İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, eski Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez, eski Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Kurmay Başkan Vekili Albay Hakan Bıyık, eski Maltepe Askeri Lisesi Komutanı Albay Ufuk Gökşen, eski Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Sahil Güvenlik Kurmay Albay Murat Yılmazarslan, eski Yarbay Kenan Boz, Ruhi Yılmaz, Ercan Kocakaya, Murat Alparslan, Mehmet Emin Önde ile tutuksuz yargılanan sanıklar Cengiz Kaya ve İsmail Eroğlu'na ait dijital materyallerde yapılan incelemede herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadığını açıkladı.

Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıklar eski Binbaşı Kadir Serbülent Ercan, eski Yüzbaşı Refik Ayhan ve eski Yüzbaşı Fatih Ülker'in adli kontrol şartıyla tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi yönünde mütalaa verdi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ercan, Ayhan ve Ülker'in yanı sıra, eski NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, eski İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, eski Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez, eski Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, eski Yüzbaşı Mehmet Ali Bardakçı ve eski Yüzbaşı Enes Levent'in adli kontrol şartıyla tahliyesini kararlaştırdı. Bir sonraki duruşma 8 Ocak'ta yapılacak.

(AA)







 
Son Eklenen Haberler