131019098
29 Mart 2024, Cuma

SAĞANAK YAĞMURDA ÇEVRECİLER EYLEM YAPTI

8 Şubat 2016, Pazartesi 06:28

     


Foça, Aliağa, Çandarlı, Dikili de bulunan çevreci sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti temsilcileri sağanak yağmur altında termik santral önünde eylem yaptı.

Aliağa ve Foça ilçelerinde termik santral kül ve cüruf depolama sahalarının faaliyetlerinin durdurulması davasında, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca yürütmeyi durdurma kararı verildi. Verilen karar doğrultusunda oluşturulan bilirkişi heyeti İzmir Demir Enerji Santrali ve cüruf depolama alanında 2. Ünite için çıkartmış olduğu ÇED raporunun yerinde incelemesi için gelen heyete çevreciler tarafından bir süre eylem yapıldı. Fakat heyet eylemcilerin beklediği birinci ana kapıdan değil arka kapıdan giriş yaptığı için eylemcilerle önce temas etmeden arka kapıdan içeriye girmiş oldular fakat eylemcilerin arasında bulunan avukatları ben olmadan bu görüşme yapılamaz diye bütün hep birlikte arabalara binip ikinci kapılara kadar gidip onlar da içeri girmeye çalıştılar. Fakat içeriye alınmadılar. Heyet içerde incelemelerde bulundu.

Şiddetli ve yoğun olarak yağmur yağmasından dolayı buradaki çevrecilerin sayılarını haliyle etkiledi hatta kendi aralarında şöyle konuşmalar geçti: Acaba CED raporu için gelenler daha önce meteoroloji raporlarına bakıp yağmurlu günleri mi tercih ettiler tarzında espriler yapıldı. Burada bu ÇED raporunun gösterilecek sıkıntılı yerlerinin bizler gösteremedikten, bizler konuşamadıktan sonra bu CED raporu onaylanamaz diye itiraz eden çevreciler bu konuyu bu şekilde çevre denetleme kurulunun dava edeceklerini ve durumu protesto ettiklerini bildirdiler ve Aliağa’nın çevresel kirlilik kapasitesinin dolduğunu ve İzmir’i, Foça’yı kirlettiğini Bu nedenle İzmir’in kirlenmesine son vermek için Aliağa’da termik santral yapımlarına son vermek istediklerini, Bölgede yapılacak her türlü çalışmanın çevresel etkilerinin bütüncül olarak değerlendirilmesi ve iyileştirme çalışmaları yapılmadan yeni yatırımlara izin verilmemesi gerektiğini belirttiler.

Ayrıca Termik santralin önünde eylemde bulunan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise yaptığı açıklamada; “Danıştay’ın iptal etmiş olduğu bir karar söz konusu. Buna istinaden bilirkişi heyetine ve yargıca bilgi verdik. Bölgemizdeki bu iptal olan planların Danıştay tarafından geçersiz olduğunu ve bu tesislerin çalışamayacağını bildirdik. Bizlere destek veren tüm sivil toplum örgütlerimize, halkımıza, siyasi partilerimize temiz bir çevre kalması için bizlere destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler