131019098
19 Nisan 2024, Cuma

SİVAS’TA YİTİRİLENLER ANILDI

8 Temmuz 2016, Cuma 06:31

     


Sivas Katliamı'nın 23. Yılı nedeniyle Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi tarafından Açık Hava Tiyatrosu’nda anma etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik öncesi yapılan yürüyüşe yoğun katılım oldu.

2 Temmuz 1993'te "Pir Sultan Abdal Şenlikleri" sırasında Madımak Oteli'nin yakıldığı olayda hayatını kaybedenler Aliağa'da çeşitli etkinliklerle anıldı. Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi Gençlik Kolları, FKF Aliağa Temsilciliği ve Beş Kardeş Köylüleri Derneği gençlerinin ortaklaşa düzenlediği masa çalışması etkinliği 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde, Aliağa Zeytinli Park'ta gerçekleştirildi. Sivas olaylarına ilişkin bildirilerin dağıtıldığı etkinlik boyunca katliamın yıl dönümü olan 2 Temmuz'da gerçekleştirilecek anma etkinliğine katılım çağrısı yapıldı. İki gün boyunca açık kalan gençlik masasında canlı müzik yapıldı ve sergi düzenlendi.

KATLİAMDA YİTİRİLENLER ANISINA YÜRÜYÜŞ

Katliamın yıldönümü olan 2 Temmuz Cumartesi günü akşamında da Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi önünde toplanılarak bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi Gençlik Kolları, FKF Aliağa Temsilciliği, Beş Kardeş Köylüleri Derneği, Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri ile birçok sivil toplum örgütünden yoğun katılım oldu. Alevi Kültür Derneği Aliağa Şubesi önünde toplanan kalabalık ellerinde “Sivas’ı Unutma, Unutturma”, “Sivas’ın ateşi sarayları yakacak”, “Bir ölürüz, bin diriliriz”, “Sivas’ı yakanlar bugün iktidarda” yazılı dövizlerle ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla Fatih Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, İstiklal Caddesi, Hükümet Caddesi, Sanat Sokağı güzergahı üzerinden Aliağa Açıkhava Tiyatrosu’na yürüdüler. Yürüyüşe katılanlar attıkları sloganlarla Sivas katliamını gerçekleştirenleri ve olayın zaman aşımına uğraması nedeniyle faillerin yakalanmayışını protesto ettiler.

“FAİLLERİN AVUKATLARI TBMM’DE SİYASET YAPIYOR”

Aliağa Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen anma etkinliğinde konuşan Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü; “Canlar, Sivas Katliamı’nın üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki, hala ülkemizin aydınlığa çıkarılmayan kara bir lekesi olarak durmaktadır. Geçen onca yıla rağmen katliamın sorumlularından hesap sorulmadı. İnsanlık suçundan dolayı yargılanması gereken failler için zaman aşımı kararı alındı. Faillerin avukatlığını yapanlar ise bugün TBMM çatısı altında siyaset yapmaya devam etmektedirler. 23 yıl önce 33 aydının canına kast eden gericiler, bugün toplumun özel ya da kamusal bütün yaşam alanlarına müdahale etmeye, toplumun yaşamını dini kurallara göre şekillendirmeye, farklı inanç gruplarını birbirlerine karşı kışkırtacak söylemler ve politikalar yapmaya devam etmektedirler. Bizler, ülkemizde yeni katliamlar olsun istemiyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun, kim tarafından ve hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın bütün katliamları kınıyoruz” dedi.

“GEZİ RUHUYLA ALANLARDA OLALIM”

Etkinlikte bir konuşma yapan FKF Aliağa Temsilciliği Üyesi Zeynep Erzurumlu ise kendisi gibi düşünmeyen, kendisi gibi inanmayan, herkese düşman olan mezhepçi, faşist ve katliamcı zihniyetin bugün iktidarda olduğunu söyledi. Erzurumlu, “Bu gerici ve faşist zihniyet savaş yanlısıdır. İçeride ve dışarıda savaş çıkartan, masum milyonlarca insanı yurdundan, köyünden, evinden edendir. Aynı zamanda masum insanların durumunu rant kapısı olarak gören zihniyettir. Dindar ve kindar nesil yetiştirmeyi birincil görev olarak gören bu anlayış laikliğe, seküler yaşama ve kadına düşmandır. Bütün katliamların hesabı sorulsun, hiçbir katliamın sorumluları yakalanmadan bu defter kapanmasın diyen dostlarımız, sokaklar ve meydanlar katliamcı çetelerin değil, hak mücadelesi veren onurlu yurttaşlarındır. Gelin bütün 2 Temmuz’larda Gezi ruhuyla vatanımızın alanlarında olalım” diye konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından sahne alan Aliağalı müzisyenler, Sivas Katliamını anlatan şiirler ve şarkılar okudu. Şiir ve müzik dinletisinin ardından Tiyatrocu Gürsel Fırat ‘Derviş’ adlı tek kişilik oyununu sahneledi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler