131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

SALDIRI ÖNCESİ ALİAĞA’DA KEŞİF YAPMIŞ

8 Ekim 2016, Cumartesi 06:08

     


Petkim’e bombalı saldırıda bulunmak amacıyla İzmir’e geldiği bilgisi üzerine gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan PKK’lı terörist yakalanmamak için izlediği yöntemi anlattı. PKK'lı Mehmet Demir, sürekli kapalı tuttuğu telefonunu Aliağa, Manisa gibi yerlerde açarak yeri belli olmasın diye telefonun farklı baz istasyonlarından sinyal almasını sağladığını söyledi.

PKK’lı teröristlerin Petkim’e bombalı saldırı amacıyla İzmir’e geldiği bilgisi üzerine başlatılan operasyonda örgütün Kuzey Irak’tan gönderdiği bombayı ormanlık alana gömerken yakalanan terörist Mehmet Demir, İzmir'de olduğunun anlaşılmaması ve yakalanmamak için telefonunun Manisa, Aliağa gibi yerlerden sinyal almasını sağladığını söyledi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, bombalı saldırı için İzmir'e gönderilen 23 yaşındaki terörist Mehmet Demir, ifadesinde Diyarbakır’da götürüldüğü bir HDP binasında örgütün dağ kadrosuna katılması gerektiğinin söylendiğini ancak kırsala gitmeyi istememesi üzerine aile üyelerinin her birinin adresi verilerek ölümle tehdit edildiğini ve dağa çıkmaya mecbur bırakıldığını iddia etti.

“ÖRGÜTE KATILMAYA MECBUR BIRAKTILAR”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde öğrenciyken HDP’nin mitinglerine katıldığını söyleyen Mehmet Demir, verdiği ifadede terör örgütüne katılma sürecini anlatarak, “Burada beni gören örgüt elemanlarının yönlendirmesiyle toplumsal olaylara karıştım. Daha sonra bana gelerek 'artık polis seni her yerde arıyor. Cezaevine girer çıkamazsın, aileni perişan ederler, sıkıntı olur' diyerek Diyarbakır’a gönderdiler. Burada beni karşılayan kişi bir HDP binasına götürdü. Burada bana 'dağa gitmem gerektiği' söylendi. Ben buna sıcak bakmayınca da 'kardeşin şu adreste, annen baban şu adreste' diyerek gitmediğim takdirde onları öldürmekle tehdit edip örgütün dağ kadrosuna katılmaya mecbur bıraktılar. 2014 yılının son aylarında gittiğim Kuzey Irak'ta özel eğitim alıp bomba üzerine uzmanlaştım” dedi.

“KAPALI TUTTUĞUM TELEFONUMU ALİAĞA VE MANİSA'DA AÇTIM”

Demir, aralarında Petkim’in de bulunduğu farklı noktalara düzenleyecekleri saldırı planıyla ilgili de önemli bilgiler verdi. Kuzey Irak'tan gönderilen patlayıcıyı İzmir'de kendisine söylenen kişiden aldığını ve bu kişiyle birlikte keşif yaptıklarını söyleyen Demir, uygun zamanı beklemek için patlayıcıyı gömmeye karar verdiklerini belirtti. Saldırıyı gerçekleştirmek için başta AK Parti binaları olmak üzere, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu bölgelerde keşif yaptıklarını ifade eden Demir, yerinin tespit edilememesi için telefonunu sürekli kapalı tuttuğunu söyledi. İzmir merkezine uzak ve farklı yerlerde açtığı cep telefonunu buralardaki baz istasyonlarından sinyal aldıktan sonra yeniden kapattığını belirten Demir, örgüt üyeleriyle mesajla haberleştiğini ifade etti. Demir, verdiği ifadede, “İzmir'de uygun zamanı beklemek için teslim aldığım bombayı gömmeye karar verdim. Bu sırada sürekli kapalı tuttuğum cep telefonumu Aliağa ve Manisa'da açtım, buralardan mesaj gönderdim. Bu şekilde yerim belli olmasın diye telefonumun farklı baz istasyonlarından sinyal almasını sağladım” ifadelerini kullandı.

ALİAĞA’YA GELİP PETKİM’İ SORDU

Aliağa'ya geldiğinde fabrika bacaları gördüğünü, buranın neresi olduğunu birilerine sorduğunda Petkim cevabını aldığını söyleyen Mehmet Demir, fabrikaya uzaktan baktığını ancak yaklaşmadığını ifade etti. Sabıkasının bulunmadığı belirtilen Demir'in ifadesi, büyükşehirlere eylem amaçlı gönderilen örgüt üyelerinin güvenlik güçlerinde kaydı olmayan, fotoğraflarından tanınmayacak kişilerden seçildiğini de ortaya koydu. Polisin düzenlediği operasyonda Ahmet Dündar ile birlikte kaçtıklarını, kimliğinin deşifre olmadığı düşüncesiyle Bayraklı ilçesindeki ağabeyinin evine gittiğini ancak burada yakalandığını belirtti.

(HABER: VOLKAN GÜNDÜZ)

(FOTOĞRAF: AA) 







 
Son Eklenen Haberler