131019098
28 Mart 2024, Perşembe

BAŞKAN ACAR:‘KİM NEREYİ SATIYORSA SATIYORDUR’

9 Ocak 2018, Salı 06:50

     


Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Çaltılıdere’deki tartışmalı arazi satışıyla ilgili CHP ve Ak Parti İlçe Başkanlarının yaptığı eleştirilere bir internet haber sitesinden yanıt verdi.

Çaltılıdere’de bulunan ve daha önce de satılmak istenen 461 parseldeki 584 bin metrekarelik belediye hissesinin aynı parseldeki küçük hissedara Encümen kararıyla tekrar satılmak istenmesine yapılan eleştirilere Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’dan yanıt geldi. Chp İlçe Başkanı Özcan Durmaz ve Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut’un iddialarına Egepostası isimli internet haber sitesinden karşılık veren Acar, iddia sahiplerinin savcılığa veya İçişleri Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunmaları gerektiğini ifade etti.

HİSSELİ SATIŞLAR ENCÜMEN KARARIYLA YAPILIR

Serkan Acar, ortada bir usulsüzlük olmadığını, hisseli gayrimenkul satışlarının Encümen kararıyla yapılabileceğini vurguladığı açıklamasında “Belediyelerin hisseli gayrimenkul satışları Encümen kararıyla yapılır. İhale yapamazsınız. Ancak hisse sahibine teklif yaparsınız. Hisse sahibi almadığı takdirde ancak 3’üncü kişilere satılabilir. İhale gündeme gelebilir yani. Siz eğer ihale yaparsanız diğer hissedar bunu bozdurur. Asıl usulsüzlük odur yani. Belediyelerin tam hisseli gayrimenkullerinin satışı Belediye Meclisi kararıyla yapılır. Hisseli gayrimenkullerin satışları ise Encümen kararıyla yapılır. Biz de hisseli gayrimenkul söz konusu olduğu için Encümen kararıyla yaptık.” dedi.

İTİRAZLARININ AMACI FARKLI

CHP ve Ak Parti’nin itirazının farklı sebeplere dayandığını iddia eden Acar “Satmış olduğumuz yer CHP döneminde bir AK Parti meclis üyesine senelik 4 bin liralık bedelle kiralanmış bir yer aynı zamanda. Aylık 300 liraya kiraya verilmiş. Ve taş ocağı yapılmak istenen bir yer. 30 yıllığına kiralanmış, daha 2042 yılına kadar sözleşmesi var. Satışlar hukukta ön plandadır. Satış yaptıktan sonra altı ay içinde kiracı boşaltmak zorunda. Problem burada. AK Parti ve CHP’nin birlikte hareket etmesinin nedeni bu. Hemen karşısında da CHP’li ilçe başkanının taş ocağı var. Çaltılıdere köyünün malını o kullanıyor asıl. Karşı tarafta onun taş ocağı var, yanında AK Partili meclis üyesinin taş ocağı var. Diğer yeri Erol Mete adlı AK Partili meclis üyesine 30 yıllığına kiralatmışlar, senelik 4 bin lira. Çok sahip çıkıyorlar ya köy mallarına. 600 dönümü 4 bin liraya kiralamışlar.” şeklinde konuştu.

Belediyelerin alım-satım yapma ve kamulaştırma haklarının olduğuna dikkat çeken Acar, yakın zamanda menemen Belediyesi’nin de benzer şekilde 110 dönümlük bir arazi satışı gerçekleştirdiğini ifade ederek “CHP’li belediye satınca mubah da MHP’li belediye satınca mı suç? Büyükşehir de satıyor. Herkes satıyor. İlk defa mı satıldı İzmir’de hisseli bir arazi?” diye sordu.

‘BAKTIK CİDDİ BİR ŞEY YOK, BİZ DE SATTIK GEÇTİK’

Daha önce Büyükşehir Belediyesi’nin sözkonusu araziyi alma kararına Aliağa Belediye Meclisi’nde Ak Parti ve CHP’li meclis üyelerinin ret oyu kullandığını vurgulayan Acar “Orada kabul ettiler burada reddettiler. Ret gerekçeleri de şufa hakkını siz önce bir kullanın dediler. Diğer hissedarın hissesini alın, ondan sonra biz tamamını satın alalım dediler. Şufa hakkına başvurulduğunda zaten iki yıl dava süreci olacağı için 2019’a kadar satma sen bunu diyorlar yani. Dert satın almak ise alsınlar. Diğer hissedarın hissesini de alsınlar. Büyükşehirin kamulaştırma hakkı yok mu? Büyükşehir belediyesinin İzmir’de herhangi bir yeri kamulaştırma hakkı yok mu? Var. Gitsin kamulaştırsın. İstediği yere ben buraya rekreasyon alanı yapacağım deyip kamulaştırabilir, o hissedarın hissesini kamulaştırsaydı. Büyükşehir belediye meclisinde buranın hisseli olduğu bilinmiyor muydu da satın alma kararı aldılar. Bu karara da peki dedik. Hissemizi satın alma kararı aldıysanız buyurun alın dedim. Ve aynı fiyata alın dedim. Ve aynı fiyata alın dedik üstelik. Üste bir lira da istemiyoruz dedik. Orada kabul edilen karar Aliağa Belediye Meclisi’nde CHP’li ve Adalet ve Kalkınma Partili meclis üyelerince reddedildi. Mevzu MHP’li belediyeye para girmesin, bir proje daha yapmasınlar. Dert o. Ondan sonra reddettikten sonra Aziz Başkan bir açıklama yaptı. Biz orayı satın alırız, ertesi gün de başlarız rekreasyon çalışmasını. Keza benzer açıklamayı CHP İlçe Başkanı da yaptı. Biz alsak ertesi gün makineleri oraya sokar ve proje yaparız dedi. Peki ondan hemen sonra tamam dedim. Bunu da reddettiniz. Ben para da istemiyorum. Bir lira da istemiyorum ben büyükşehirden. Bedava tahsis veriyorum dedim. Kamuoyuna açıklama da yaptım. Hatta bu parayla gidin Şakran’a kanalizasyon yapın dedim. Arazi için de para vermeyin dedim. Kanalizasyon yapma sizin işiniz. Ama ona rağmen diyorum ki gidin kanalizasyon yapın bu parayla. O günden sonra 4-5 ay kimse aramadı. Bu beyanatım da var benim. Basına da çıktı. Hani yarın başlayacaktınız? Baktık ciddi bir şeyleri yok. Biz de sattık geçtik.” dedi.

“DEVLET, HÜKÜMET SATMIYOR MU?”

Egepostası’na verdiği beyanatta; Çaltılıdere’deki arazinin satışıyla ilgili gelen eleştirilerde CHP’lilerden çok Ak Partili meclis üyelerini yadırgadığını söyleyen Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar açıklamalarını şöyle bitirdi: “Sadece belediyeler değil devlet ekonomik krizle mücadele ediyor. Devlet, hükümet satmıyor mu? Neticede bizim dünya görüşümüze göre, ekonomik görüş olarak, malın sahibi millettir. Devlet millete malı verir yatırım yaptırtır denetler. Bizim ekonomik anlayışımız budur. CHP’ye göre ise malın sahibi devlettir, millet devletin kiracısıdır. Bunu yadırgamıyorum. Biz bir yeri satarız yatırımcı yatırımını yapar biz denetler ve vergisini alırız. Biz vatandaşı kiracı olarak görmeyiz. Millet mal sahibi olsun, devlet sadece vergisin alsın. Bizim anlayışımız budur. Partimin anlayışı da budur. CHP anlayışı budur diye kötülemiyorum. Ben böyle, onlar öyle düşünüyor. Benim yadırgadığım Adalet Kalkınma Partisi’nin buradaki meclis üyelerinin ‘olmaz kardeşim, niye satıyorsunuz’ demesini yadırgadım. CHP’yi yadırgamadım. Büyükşehir hiç mi yer satmamış? Ya da diğer CHP’li belediyeler. Üçkuyular Pazar yerini ben mi sattım? Bunları kim sattı? Kim nereyi satıyorsa satıyordur.”

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler