131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

PANKARTLAR SÖKÜLDÜ, SEFERLER BAŞLADI

9 Ocak 2019, Çarşamba 06:18

     


İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret A.Ş.'ye (İZBAN) bağlı iş yerlerindeki grev Cumhurbaşkanı kararı ile 60 gün süreyle ertelendi. Erteleme sonrası Demiryol İş Sendikası Başkanı Hüseyin Ervüz ve İZBAN A.Ş. tarafından açıklama yapıldı. Açıklamaların ardından İZBAN'ın Alsancak İstasyonu'na asılan grev pankartları sendika üyelerince söküldü. Seferler başladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, İZBAN'a bağlı iş yerlerinde Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin "Şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğünden" 60 gün süreyle ertelenmesine karar verildi.

63'ÜNCÜ MADDE

Söz konusu karar 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 63'üncü maddesi gereğince alındı. 6356 sayılı 'Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun Grev ve Lokavt ertelenmesini düzenleyen 63'üncü maddesi şöyle; (1) Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt; genel sağlığı veya milli güvenliği, büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı bu uyuşmazlıkta grev ve lokavt altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar. (2) Erteleme kararının yürürlüğe girmesi üzerine, 60'ıncı maddenin yedinci fıkrasına göre belirlenen arabulucu, uyuşmazlığın çözümü için erteleme süresince her türlü çabayı gösterir. Erteleme süresi içerisinde taraflar aralarında anlaşarak uyuşmazlığı özel hakeme de götürebilir. (3) Erteleme süresinin sonunda anlaşma sağlanamazsa, altı iş günü içinde taraflardan birinin başvurusu üzerine uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulunca çözülür. Aksi takdirde işçi sendikasının yetkisi düşer.

“Karar, bizi üzmüştür”

Resmi gazetede yayınlanan kararın ardından açıklamada bulunan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz,Kararın, grevlerin istendiği zaman ertelenebildiğini gösterdiğini ifade ederek," Bu karar grevin siyasal olmadığının bir ifadesi. Bize, 'Bu grev ideolojik bir grevdir, bu grev CHP'nin İzmir'de kaybetmesine yönelik çabaların sonucudur.' diyenler vardı. Grevin ertelenmesi bunlara bir cevaptır. Mademki bu kadar süredir ertelemeyi düşünüyorlardı neden bu işçileri ekmeksiz bıraktılar, sigortalarının yatmasını engellediler. Baştan bu kararı alıp uygulamaya koysalardı daha iyiydi." şeklinde konuştu. Kararın uygulanacağını anlatan Ervüz, "Karar, bizi üzmüştür. Trenlerin başlaması, işverenin işçi arkadaşlarımızı işlerine davet etmesine bağlı. İşçi arkadaşlarımız ne zaman işe davet edilirse trenler o zaman çalışmaya başlayacak. Bizim kanuna muhalefet eden bir anlayışımız yok." dedi. Ervüz, açıklama sonrası grevin sürdüğü İZBAN Alsancak İstasyonu'nda işçilerle bir araya geldi.

“Seferlerimizin en hızlı şekilde başlaması için planlama yapılıyor”

Kararın ardından İZBAN A.Ş.’nin resmi sitesinden bir açıklama yapıldı. Açıklamanın detayları şu şekilde; “Demiryol İş Sendikası tarafından 30 gündür sürdürülen grev, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63. Maddesi gereğince, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 60 gün süreyle ertelenmiştir. Seferlerimizin en hızlı şekilde başlaması için planlama yapılmakta olup, gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.”

İZBAN'daki grev pankartları söküldü, seferler başladı

Açıklamaların ardından İZBAN'ın Alsancak İstasyonu'na asılan grev pankartları sendika üyelerince söküldü. İZBAN A.Ş. ise seferlerin en kısa sürede yeniden başlaması için grevleri sona eren çalışanları telefonlarla arayıp iş yerlerine çağırdı. Personelin işbaşı yapmasının ardından saat 11.14'de seferler başladı. Grev kararının ertelendiğinin duyulmasının ardından istasyona vatandaşlar gelmeye başladı.

Nihat Zeybekci “Yasaya göre grev tekrarı söz konusu değildir”

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, 30 gündür süren İZBAN grevi hakkında açıklamada bulundu.

Grevin sona ermesi için sendika ile yapılan tüm görüşmeleri, TCDD’nin verdiği yetkiyle İZBAN adına Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yürüttüğünü belirterek sözlerine başlayan Zeybekci, “ Önce yüzde 22, son olarak da yüzde 26 zam teklifine rağmen sendika, kendi önerisinde ısrar etti. Ne çalışanların ne de İzmir halkının mağdur olmasını istemediğimiz için bu süreye kadar sonuç alınmasını bekledik. Ancak grevin giderek uzaması ve mağduriyetin daha da büyümesi üzerine, devreye girmek zorunda kaldık” diye konuştu.

“Gereğini yaptık.”

Zeybekci, şöyle devam etti; “Bu aşamadan sonra 60 gün içinde İZBAN ve sendikanın uzlaşması beklenecek. Eğer yine uzlaşma sağlanamazsa, bu sefer Hakem Heyeti’ne gidilecek. Başka bir deyişle ya uzlaşma sağlanacak ya da Hakem Heyeti’nin kararı geçerli olacak. Yasaya göre grev tekrarı söz konusu değildir. İzmir’in neresine gitsem, vatandaşların bana ilettiği ilk soru ‘İZBAN grevi ne zaman bitecek’ oldu. Ayrıca sosyal medya üzerinden de konuya ilişkin sayısız mesaj aldım. Grev nedeniyle içinden çıkılamaz hale gelen trafik eziyetini biz de yaşadık. Bu duruma bir an evvel son vermek gerekiyordu. Gereğini yaptık.”

 

 







 
Son Eklenen Haberler