131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİŞTE

9 Şubat 2016, Salı 06:23

     


Altının gram fiyatı, yaklaşık 4 ayın en yüksek seviyesine çıkarak 109 lirayı gördü. Haftaya yükselişle başlayan altının gram fiyatı, 109 lira ile Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini yakaladı. Geride bıraktığımız gün içinde yeni çeyrek 188, eski çeyrek ise 185 liradan satıldı. Son 1 aydır altın fiyatlarının sürekli artış gösterdiğini belirten Blue Diamond Kuyumculuk ’tan Gökhan Karataş, “Altın fiyatları en son 3 yıl önce bu kadar yükselmişti, uzun zamandan sonra tekrar aynı seviyeleri yakaladı” dedi.

4 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKTI

Yaklaşık 4 ayın en yüksek seviyesine çıkan fiyatlardaki artışta, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımı yapmaması ve dış siyasetteki gelişmelerin etkili olduğunu ifade eden Karataş, “Önümüzdeki günlerle ilgili iki farklı görüş söz konusu. Altının gramı 120 liraya kadar çıkar diyen uzmanlar da var, doyum noktasına ulaşıldı bundan sonra düşer diyenler de var. Biz de nasıl bir seviyede olacağı konusunda çok net bir şey söyleyemiyoruz. Şu anda fiyatın daha fazla artmasından korkan, özellikle düğünü olacak olanlar altın almaya başladı. Bozduranlar genelde ihtiyacı doğrultusunda bozduruyor” şeklinde konuştu.

“UZUN VADEDE ALTIN İYİDİR”

Son aylarda altın fiyatlarında yüzde 10’luk bir artışın söz konusu olduğunu belirten Yağız Kuyumculuk ‘tan Uğur Kasap ise, “Çeyrek altın şu an 185 lira oldu. En son 3 sene önce yine bu kadar yükseliş göstermişti. O zaman da çeyrek altında 190 lirayı görmüştük. Şimdi de o seviyeyi yakalayacak gibi görünüyor” dedi. Altın fiyatlarındaki artışta Ortadoğu’daki gelişmeler, Çin’in altın talebi gibi etkenlerin belirleyici olduğunu vurgulayan Kasap, “Şu anki konjonktür böyle. Altın ons bazındadır. Dövizle ilgilidir ama döviz düşük, ons yükseldiği için altın da yükseliyor. Epeydir bir ivmesi var zaten yukarıya doğru. Genelde altın yükselirken ilginç bir şekilde müşteriden altın talebi oluyor. Altınları ihtiyaçtan ileri gelen bir bozdurma talebi alıyoruz. Kimisi de aldığı fiyatın üzerinde geldiği için kar satışı yapıyor. Müşterilerimize paralarının bir kısmını Türk parası olarak tutmalarını, bir kısmını ise altına yatırarak farklı farklı değerlendirmelerini öneriyoruz. Uzun vadede altın iyidir. Uzun vadeli yatırımlar için altına yönelebilirler ama birikimlerinin tamamını da altına yönlendirmemeleri lazım. Sürekli yükselecek diyoruz ama yine de belli olmaz. Bunu hiçbir finansçı veya piyasa uzmanı net olarak öngöremez” diye konuştu.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler