131019098
29 Mart 2024, Cuma

İZBAN HATTINDAKİ ZEYTİN AĞAÇLARI YENİDEN GÜNDEMDE!

9 Haziran 2017, Cuma 06:47

     


İZBAN hattının Bergama’ya kadar uzatılmasına yönelik projenin güzergahında bulunan zeytin ağaçlarının başka bir yere nakledilmesi isteniyor. Aliağa Ziraat Odası Başkanı Ferudun Durmaz, konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

İZBAN’ın güneyde Selçuk, kuzeyde ise Bergama’ya kadar uzatılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Ancak, Bergama hattının geçeceği güzergahta binlerce zeytin ağacı bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları 3. Bölge Malzeme Müdürlüğü’nün, Aliağa – Bergama Demiryolu projesi kapsamında kamulaştırılan zeytinlik alanlarda bulunan ağaçların nakil edilmesi talebiyle açıklamalarda bulunan Aliağa Ziraat Odası Başkanı Ferudun Durmaz: “Beş yıldan beri biz bunu her platformda dile getirdik. İZBAN ve otoban güzergâhı üzerinde yalnızca Şakran bölgesinde 6 000 tane zeytin ağacı güzergâh içerisinde kalıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na bunu ilettik.” dedi.

‘Zeytin ağaçlarının oduna gitmesinden vicdanen rahatsızız’

İki ay önce Büyük Şehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Şakran ziyaretinde bu konunun tekrar gündeme getirildiğini ve Büyükşehir belediyesinden üzerlerine düşen görevleri yapmaya hazır olduğu sözünü aldıklarını aktaran Durmaz “Bizim amacımız güzergâh üzerinde kalan zeytin ağaçlarının bir şekilde nakil edilmesi. İZBAN ve otoban üzerinde kalan ağaçları ekonomiye tekrar kazandırmak için nakledilmesi bizim için önemli. Çünkü özellikle Şakran bölgesinde asırlık diyebileceğimiz zeytin ağaçları çok. Bu ağaçların oduna gitmesi bizi vicdanen de rahatsız eder. Ben buna karşıyım.” açıklamalarında bulundu.

‘Gerekirse nakil listesi yapabiliriz’

Yukarışakran ve Aşağışakran’da bulunan tarla ve çok sayıda zeytinlik alan için endişelerini dile getiren Ferudun Durmaz nakillerin kooperatifler aracılığıyla ve ya başka bir şekilde gerçekleştirilebileceğini vurguladı. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın bu konuda duyarlı davranarak Şakran bölgesinde güzergah üzerinde kalan yüz kadar ağacın Aliağa park alanına naklini gerçekleştirdiğini aktaran Durmaz üreticilere seslenerek nakil talebinde bulunmalarını rica etti. Ziraat odası olarak gerekirse bir nakil listesi yapabileceklerini söyleyen Durmaz büyükşehir ve ilçe belediyesinden gösterilen çabaya daha fazla destek vermelerini beklediklerini çözüm üretilmezse ciddi bir zeytin ağacı kaybı olacağını kaydetti.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler