131019098
26 Nisan 2024, Cuma

BAKIRÇAY HAVZASINDA TARTIŞMA BÜYÜYOR

9 Kasım 2016, Çarşamba 07:15

     


BAKIRÇAY HAVZASINDA TARTIŞMA BÜYÜYOR

Aliağa mı, Bergama mı?

Bergama'ya bağlı Örlemiş ve Kızıltepe mahallelerinin Aliağa'ya katılım talebi geçtiğimiz hafta yapılan Belediye Meclis toplantısında onaylanmıştı. Üzerinden uzun bir süre geçmeden yine Bergama'ya bağlı Zeytindağ Mahallesi de Aliağa'ya katılmak için imza toplamaya başladı. Yaşanan gelişmeler sınır olarak Bergama ile Aliağa arasında kalan mahallelerde birçok tartışmaya neden olmaya devam ediyor.

Mahalleliler Bergama'dan ayrılıp Aliağa'ya katılmayı bir kurtuluş olarak görüyor. Yaşadığı sıkıntıların nedenlerinin Bergama Belediyesi’nden kaynaklı olduğunu düşünüyor. Hizmet gelmediğinden şikayet eden mahalleliler Aliağa'ya katılarak bu sorunların aşılacağına inanıyor. Aliağa'ya katılan Örlemiş ve Kızıltepe Mahallesi ile Aliağa'ya katılmak isteyen Zeytindağ Mahallesi sakinleriyle son dönemde Bakırçay havzasında yaşanan gelişmeleri konuştuk.

Mahalle kahvesinin bahçesinde konuştuğumuz vatandaşlara sorularımızı yönelttik onlar yanıtladı. Örlemiş ve Kızıltepe Aliağa'ya katılmasına rağmen, mahalleliler arasında bu konu hala tartışılıyor. Zeytindağ'da ise tartışmalar yeni yeni alevleniyor.

İŞİMİZ, AŞIMIZ, EKMEK TEKNEMİZ ALİAĞA'DA

Örlemiş ve Kızıltepe'yle başlayalım. Örlemiş ve Kızltepe Mahalleleri artık Aliağa'ya bağlı. Mahallelilerin Bergama'dan ayrılmak istemesinin ilk edeni Aliağa'nın Örlemiş’e daha yakın olması. Mahalle sakinlerinden İbrahim Varol, Aliağa'ya katılma nedenini "Aliağa bize 20 km Bergama 40 km uzaklıkta. İşimiz, aşımız, ekmek teknemiz Aliağa'da. Çocuklarımız lise eğitimlerini Aliağa'da görüyor." diyerek açıklıyor.

Tabii ki tek neden Aliağa'ya olan mesafenin daha yakın olması değil. Mahalleliler Bergama Belediyesinin ilgisizliğinden de şikayetçi. "Bergama'dan bir hizmet görmedik" sözleriyle yakınmaya başlayan Hacı Muzaffer Çetin, "Hala bir şeyler yapacak. Zetindağ da ayrılmak isteyince oraya servis göndermeye başlamış Bergama Belediyesi" diyerek sitemini dile getiriyor.

Örlemiş Mahallesi kahvesinde Aliağa'ya katılma meselesi ateşli tartışmalara neden oluyor. Abdurrahman Özlü ise Aliağa'ya katılmaya karşı çıkanlardan. Referandumun mahallelilerin görüşü alınmadan yapıldığını söyleyen Özlü, "Ben yaptım, oldu." diyerek muhtar tarafından referandumun önlerine konulduğunu belirtiyor.

Mahalle sakinlerinden İsmail Uç ise durumu şu sözlerle özetliyor: "Yıllardır Bergama'ya bağlıyız. Bergama'nın çok fazla köyü olduğu için hizmet gelmiyor. Mahalleliler Aliağa'da çalışıyor, çocukları okuyor. Onun için Aliağa katılmak istedik"

ZEYTİNDAĞ'DA TARTIŞMALAR ALEVLENİYOR

Zeytindağ'da yaşayan bazı mahalleliler Aliağa'ya katılmak için imza toplamaya başladı. Örlemiş ve Kızıltepe'nin Aliağa'ya katılması Zeytindağlıları etkilemiş. Zeytindağ Mahallesi mesafe olarak Örlemiş ve Kızıltepe'den farklı olarak Bergama'ya daha yakın. Zeytindağlıların Bergamadan ayrılmak istemelerinin tek nedeni belediye hizmetlerinden yararlanamaması. Zeytindağlı bazı vatandaşlar Aliağa'ya katılmanın çözüm getireceğini düşünüyor. Buradan CHP'ye az oy çıktığı için hizmet gelmediğini söyleyen Kadir Gürgen, Aliağa Belediyesi’ne katılırlarsa bu sorunun çözüleceğine inandığını belirtiyor.

Zeytindağ daha önce belediyeydi. Sonra mahalleye dönüşerek Bergama Belediyesi’ne bağlandı. Bergama Belediyesi’nden ayrılmak isteyen vatandaşların gerekçeleri arasında, Belediye zamanından kalma itfaiye, cenaze aracı ve ambulans gibi araçların Zeytindağ'dan götürülmesi yer alıyor. Ayrıca, çim sahanın bakımsızlıktan kuruması, düğün salonunda oturacak sandalyelerin olmaması ve Bergama Belediye Başkanı’nın Zeytindağ'a ziyarete gelmemesi mahallelilerin Aliağa'ya katılmak istemelerini perçinlemiş durumda.

ALİAĞA BİZE NE VERECEK?

Zeytindağ'ın iki dönem belediye başkanlığını yapan İsmet İri'yle mahalle kahvesinde konuştuk. "İmzaları toplayanlar memleketin insanı olsa yüreğim yanmaz" diyen İri, bu imzaları toplayanların Zeytindağ’ın yerlisi olmadığını söyledi. Belediye kapatılırken kimsenin itiraz etmediğini vurgulayan İri, "Belediye'yi AKP kapattı. Ona sorsunlar. İmza topladık kimse imza atmadı. 10 sene AKP burada belediyeyi yönetti. Hiçbir hizmet vermedi. Şimdi de Aliağa'ya gidelim diyorlar. Aliağa bize ne verecek? Buraların ranta açılması için Aliağa katılmasını istiyorlar." dedi.

ZEYTİNE ZARAR VERİRSE

FABRİKA İSTEMİYORUZ

CHP Grubu, Aliağa Belediye Meclis Toplantısı’nda bölgeye kurulmak istenen çimento fabrikasına Bergama Belediyesi’nin izin vermediği için mahallelilerin yönlendirildiğine dikkat çekmişti. Çimento fabrikası meselesini mahallelilere sorduk. Mahalleliler, çimento fabrikası kurmak için gelen yetkililere "Fabrikaya karşı değiliz ama tozdan dumandan zeytine zarar gelirse fabrikayı istemiyoruz" dediklerini aktardı.

ÖRLEMİŞLİLERİN

ALİAĞA'DAN İSTEKLERİ

Örlemiş Mahallesi sakinlerinin yeni belediyelerinden birçok talebi var. Bunların başında haftanın bazı günleri Aliağa ile Örlemiş arasına minibüs seferleri düzenlenmesi. Mahallelerin en büyük sorunlarından biri de düğün salonlarının olmaması. Bir de camilerinin tadilat edilmesini istiyor.

(İSMAİL AFACAN) 







 
Son Eklenen Haberler