131019098
28 Mart 2024, Perşembe

ALTO’DA MESLEKİ YETERLİLİK ANLATILDI

10 Şubat 2016, Çarşamba 06:06

     


Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu getirilen meslek temsilcileri, Aliağa Ticaret Odası’nda Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) desteğiyle düzenlenen toplantı ile belge zorunluluğu konusunda bilgilendirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde yer alan 40 meslek grubunda çalışan ve çalışacak olan kişiler için getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi hakkında bilgilendirme toplantısına katılan Uzman Yardımcısı Mustafa Özgen konuyla ilgili bilgi verdi. Toplantıda konuşan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 40 meslekte çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirildi. Meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması, mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgeler böylelikle geçerliliğini yitirmiş oldu. Mesleki yeterlilik belgesi, meslek sahiplerine özellikle iş güvenliği ve meslek niteliklerinin gelişmesi açısından önemli katkılar sağlayacak. Bu kapsamda 23 Nisan 2015 tarihli ve 6645 sayılı ‘İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile tanınan 1 yıllık geçiş süreci 25 Mayıs 2016 tarihinde dolmuş olacak. Bu tarihten sonra mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişiler, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak” dedi.

BELGESİ OLMAYAN ÇALIŞTIRILMAYACAK

Bakanlık tarafından yapılacak denetlemelerde, zor durumda kalınmaması ve olası iş kazalarının önüne geçilmesi amacıyla belgelerin acilen alınması gerektiğine dikkat çeken Saka, “Belgesi olmayan işçinin çalıştırılması halinde ise her bir çalışan için 500 lira idari para cezası öngörülüyor. Çalışanlar 16 Mart 2016 tarihine kadar SGK hizmet dökümleriyle birlikte ilçemizdeki HABAŞ Hamdi Başaran Meslek ve Teknik Eğitim Merkezi’nde bulunan Çıraklık Eğitim Merkezi’ne başvuruda bulunarak ustalık belgesi alıp alamayacaklarını kontrol ettirebilirler” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZDE İŞ KAZALARI RESMEN GELİYORUM DİYOR”

Toplantıda Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan Uzman Yardımcısı Mustafa Özgen, ulusal yeterlilik sistemi, ulusal yeterliliklerde belgelendirme, belge zorunluluğu ve teşvikler hakkında bilgiler verdi. Söz konusu meslekleri icra edecek kişilerin sahip olması gereken bilgi ve becerileri tanımlayan ulusal meslek standartlarının oluşturulma sürecini ve bu bilgi, becerileri ölçme değerlendirilmesi sürecini anlatan Özgen, “Kurum olarak belgelendirme sayımız getirilen zorunluluk sonrası artarak devam ediyor. Ülkemizde son yıllarda iş kazaları sıklıkla yaşandı. Buna karşılık iş yaşamını oluşturan tüm faktörler mercek altına alındı. Bu incelemelerde, kazaların yüzde 88’i çalışanlardan, yüzde 10’u teknik arıza ve aksaklıklardan, yüzde 2’sinin ise diğer etkenlerden kaynaklandığı görüldü. Çalışanlardan kaynaklı nedenlerin ise genellikle bilgi ve beceri eksikliği ve ekipmanları gerektiği gibi kullanmamaları olduğu anlaşıldı. Ülkemizde iş kazaları resmen bizi çağırıyor, geliyorum diyor. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği anlamında önemli adımlar atılsa da istenen sonuçlar alınamadı. Kurumumuz yaklaşık iki yıldır tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde belge zorunluluğu getirilmesi için çalışmalar gerçekleştirdi. Bunların önüne geçilmesi anlamında bizim kuruluşumuzca yapılan sınavlarla belge almaya hak kazanan kişiler belgelerini alabilecek” diye konuştu.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler