131019098
19 Nisan 2024, Cuma

ALİAĞA’DAKİ LİMAN İÇİN GEMİ SİPARİŞ ETTİLER

10 Şubat 2017, Cuma 07:19

     


Türkiye'nin ilk yüzen LNG depolama ve gazlaştırma terminalini Aliağa Etki Liman İşletmeleri'nde hizmete sokan ve yüzde 80 hissesi bulunan Kalyon-Kolin Grubu, Güney Kore Hyundai Tersanesi'ne 170 bin cbm kapasiteli FSRU siparişi verdi.

Kalyon Grubu'nun yüzde 50, Kolin Grubu'nun yüzde 30 ve Önal kardeşlerin yüzde 20 ortak olduğu Aliağa Etki Liman İşletmeleri'nde hizmet vermek üzere, Uzakdoğu'ya FSRU siparişi verildi. Kalyon ve Kolin Grubu, Güney Kore Hyundai Tersanesi'nde inşa edilecek ve her biri 230 milyon dolara mal olacak 1'i opsiyonlu 2 adet LNG depolama ve yeniden gazlaştırma gemi (FSRU - Floating Storage Regasification Unit) siparişi verdi. Güney Kore Hyundai Tersanesi'nde sipariş edilen, LNG depolama ve yeniden gazlaştırma gemileri, 295 metre boyunda, 46 metre genişliğinde ve 170 bin cbm depolama kapasitesine sahip olacak.

230 MİLYON DOLARA MAL OLACAK

Yapılan anlaşmaya göre, 2019 yılının son çeyreğinde teslim edilmesi planlanan, biri opsiyonlu iki FSRU gemisinin her biri 230 milyon dolara mal olacak. Kalyon ve Kolin Grubu'nun sipariş ettiği iki gemiden opsiyonlu olan FSRU'nun kesinleşmesinin, İzmir'de faaliyete geçmesi planlanan LNG depolama ve gazlaştırma terminali için EPDK tarafından verilen lisansın Kalyon-Kolin Grubu tarafından alınması halinde, ikinci FSRU gemisinin inşasına başlanacağı öğrenildi. Bilindiği gibi, Aliağa'da hizmete giren LNG depolama ve gazlaştırma terminalininin ardından, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) Yalova ve İzmir için lisans başvurularını almaya başlamıştı.

21 ARALIK’TA ALİAĞA'DA HİZMETE GİRMİŞTİ

Türkiye'nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) Aliağa'daki Etki Liman İşletmeleri'ne ait yüzer iskele sahasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle 21 Aralık 2016 tarihinde hizmete girmişti. LNG depolama ve gazlaştırma tesisi Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin ortaklık yapısında, kamuoyunun yakından tanıdığı isimler yer alıyor. Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin yüzde 50'si Kalyon, yüzde 30'u Kolin ve yüzde 20'si ise Önal Kardeşlerin mülkiyetinde bulunuyor.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler