131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

GEMİLERİ DARBE İÇİN DEĞİL, EĞİTİM İÇİN SEYRE ÇIKARMIŞLAR

10 Mart 2017, Cuma 06:46

     


İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, 270 kişinin yargılandığı davada savunma yapan tutuksuz sanık TCG Volkan gemisinin eski komutanı Binbaşı Murat K, darbe gecesi Foça, Aksaz ve Gölcük'teki gemilerin seyre kalkmasının normal olmadığını düşündüğünü, bilgi aramak için aradığı herkesin bunun eğitim amaçlı yapıldığını söylediğini öne sürdü.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuksuz sanık Murat K, 15 Temmuz gecesi komutanlığını yaptığı geminin seyre çıkması nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmasının haksızlık olduğunu, o gece suç teşkil edecek herhangi bir eylemde bulunmadığını ileri sürdü. Tutuklu sanık, eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur'un toplanma emrinin kendisine iletilmesinin ardından seyre kalkmak için gemiye geldiğini, verilen görevleri yerine getirdiğini ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığından gönderilen emir üzerine Foça Limanı'na döndüğünü öne süren sanık Murat K, gemilerin niçin seyre çıktığını bilmediğini savundu.

Görüştüğü diğer komutanlardan Çamur'un gemilerin eğitim maksatlı seyre kalktığını söylediğine ilişkin bilgi aldığını öne süren Murat K, "Herkesin aynı anda eğitim amaçlı toplandığını ve seyre kalakacağını düşündüm. Foça, Aksaz ve Gölcük'teki gemilerin bu şekilde hareket etmesinin normal olmadığını düşündüm ama darbe girişimi olabileceği aklıma hiç gelmedi. Bilgi almak için aradığım herkes gemilerin eğitim amaçlı seyre kalktığını söyledi." ifadelerini kullandı.

Sanık Murat K, gemideki bazı askeri personele gelişmeleri televizyondan takip etmeleri ve olayları not alarak kendisine bilgi vermelerini söylediğini dile getirerek, savunmasını şöyle sürdürdü: "Ben de cep telefonumdan gelişmeleri takip ettim. Çamur'un talimatıyla personelin cep telefonları ve silahlarını toplatarak emniyete aldım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel televizyon kanalında halkı sokağa davet etmesini ve internetten haberleri gördükten sonra farklı bir durum olduğunu düşündüm. 2016'da darbe olacağı hiç aklıma gelmedi. Eldeki bilgilerle bunun mümkün olmadığı, Tuğamiral Çamur'un o ana kadar verdiği emirler ile silahların toplatılmasının emniyet maksatlı olması nedeniyle kendisinin darbe girişiminde yer almadığını düşündüm."

Tutuklu sanık Ertuğrul Kaçmaz da tutuklanmadan önce Foça Amfibi Deniz Piyade Tugayı'nda tabip üsteğmen olarak görev yaptığını, soruşturma aşamasında verdiği ifadede üç yıl önce internetten çeşitli haberleşme programlarını cep telefonuna yüklediğini ancak "ByLock"u indirmediğini iddia etti. (AA) 







 
Son Eklenen Haberler