131019098
29 Mart 2024, Cuma

MECLİSTE ‘ASBESTLİ GEMİ’ POLEMİĞİ

10 Haziran 2021, Perşembe 07:06

     


Aliağa Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda, CHP’li Meclis Üyesi Musa Özcan, asbestli olduğu ve söküm için Aliağa’ya getirileceği iddia edilen gemi ile ilgili konuştu. Başkan Acar da Özcan’ın açıklamalarına cevap verdi.

Aliağa Belediyesi Haziran ayı Meclis Toplantısı yapıldı. Belediye Meclis Salonu’ndaki oturum 17-21 Mayıs 2021 tarihli meclis tutanağının okunup onaylanmasıyla ve Başkanlıktan gelen 5 maddelik önergenin meclis üyelerinin görüşüne sunulmasıyla başladı. Başkanlıktan Gelen Önergeler kapsamında gündem maddeleri arasında yer alan; imar planı değişikliği, kiralama ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü yönetmelik değişikliği meclis üyelerince tek tek oylandı.

Başkanlıktan gelen önergeler oylandı

Başkanlıktan Gelen Önergeler kısmında yer alan Siteler Mahallesi, 482 sokak, 4 numaralı adreste bulunan, mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait 1 adet yapının 10 yıl süreyle kiralanması hususu İmar ve Plan Bütçe Komisyonlarına oy birliğiyle havale edildi. Yine Siteler Mahallesi 472 sokak 4 numaralı adreste bulunan, mülkiyeti Aliağa Belediyesine ait olan bir adet yapının 10 yıl süreyle kiralanması hususu oy birliğiyle İmar ve Plan Bütçe Komisyonlarına havale edildi. Bozköy Mahallesi’nde 337 parselde bulunan, mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait sanayi alanı olarak planlı taşınmazın satılması hususu oy birliğiyle İmar ve Plan Bütçe Komisyonuna havale edildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Destekleme Birimi kurulmasını içeren 3. madde de oy birliğiyle kabul edildi.

Hakan Turan, “İmam Mustafa Demirkan’ı kınıyoruz”

Başkanlıktan Gelen Önergelerin okunup oylanmasının ardından toplantıda dilek ve temennilerin görüşülmesi kısmına geçildi. Bu kısımda CHP Grubu adına söz alan CHP’li Meclis Üyesi Hakan Turan, “Ayasofya Camii’nde devlet erkânının da bulunduğu bir programda Ayasofya Camii İmamı Mustafa Demirkan’ın yaptığı bir açıklama var. Atatürk’e yönelik bazı söylemleri var. Bunları parti grubu olarak kınıyoruz. İlgili şahsa şunu da hatırlatmak istiyoruz, bağlı bulunduğu kurumu kuran kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Yine Ayasofya Camii’nin bulunduğu İstanbul’u da düşman işgalinden kurtaran da Mustafa Kemal Atatürk’tür. Devlet erkanının da bulunduğu bir ortamda bu şekilde bir açıklamayı yapmış olması tarafımızca kınanmıştır.” Dedi.

Musa Özcan, “Uçak gemisi konusunda duyarlılık göstermemiz gerekiyor”

CHP’li Meclis Üyesi Hakan Turan’ın ardından bir diğer CHP’li Meclis Üyesi Musa Özcan söz aldı. Özcan gündemde olan ve asbestli olduğu iddia edilen Nae Sao Paulo Uçak Gemisi’nin Aliağa’da sökülmesinin planlanmasıyla ilgili konuştu. Özcan, “Bir uçak gemisi sorunu var. Bizim bir firmamız bu gemiyi satın almış. Nükleer santral ve uçak gemisi, dolayısıyla radyasyon olasılığı çok yüksek bir gemi. Bu konuda sizin ve ya bizim yapabileceğimiz bir şey var mı bilemiyorum, ama bir duyarlılık göstermemiz gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Serkan Acar, “Türkiye Cumhuriyeti muz cumhuriyeti değildir”

Belediye Başkanı Serkan Acar konuyla ilgili olarak CHP’li Meclis Üyesi Musa Özcan’a cevap verdi. Acar, “Gemi Söküme yıllardır gemi geliyor. Bunlarla ilgili belli prosedürler var. Türkiye Cumhuriyeti muz cumhuriyeti değildir. Bu ülkenin kanunları var. Herkes bu kanunlara uygun hareket etmek mecburiyetindedir. Bir gemide eğer radyasyon varsa onunla ilgili uluslararası firmalar gerekli incelemeleri yaparlar. O gemiyi çıkarmazlar. İkincisi tüm tespitler Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ulaştırılır. Bildiğim kadarıyla bir Norveç firması bu gemiyle ilgili tespitleri bağımsız olarak yapıyor. Dolayısıyla bu gemi de ne varsa, sadece kimyasaldan bahsetmiyorum, hurdası vesairesi neden ibaret olduğunu tespit eder. Şuan bu gemiyle ilgili süreç henüz daha Brezilya’da devam eden bir süreçtir. Nükleerle çalışan bir gemi değil zaten. Elimizde bir rapor olmadığı için iddialarınıza cevap vermek doğru değil zaten. İçinde radyasyon mu var? İçinde 600 ton Asbest mi var? Varsa tespit edilip gelecek zaten. Daha bilgi yok, belge yok. Şuanda yaptığımız her konuşma afaki.” Şeklinde konuştu.

“Herkes Aliağa’yı kötülemek için yarışıyor”

Konuşmasına devam eden Acar, “Hepimiz bu ülkenin evlatlarıyız. Son 20 yıldır Gemi Sökümdeki firmalarımızın kendilerini geliştirme adına ciddi bir özveri içinde çalıştığını görüyorum. Şuan Dünya’da çok sayılı firmada olan bir takım sertifikalara da sahipler. Avrupa Birliği Sertifikası aldı 6 firmamız. Aliağa hepimizin. Aliağa’ya zarar verecek hiçbir şeyin altına imza atmayız. Beni en çok huzursuz eden şey, Aliağa’yı sürekli zorda bırakacak, bir zehir merkezi olarak ve sanki bölgenin kirliliğinin ana kaynağı olarak gösterilmesi. Aliağalı olarak söylüyorum bu beni huzursuz ediyor. Asbestli olduğu söylenen gemiye gelince asbest bir mineraldir. Asbest bildiğimiz beyaz topraktır. Özelliği lifli olmasıdır, sivri uçlu olmasıdır, solunduğu zaman akciğere zarar verir, belli bir süre sonra da kanser riski vardır. Ne nedir diye bakmak lazım. Herkes Aliağa’yı kötülemek için yarışıyor. Ayrıca gemi nükleerle çalışmıyor. Sadece bir nükleer deneme çalışmasında görev almış bir gemi. Şuana kadar bildiklerimiz bunlar. Zaten nükleer ve radyasyon varsa geminin çıkışı yasak. Şuan İzmir’in içme suyu borularının yüzde 50’si 60’ı asbestli. 2010 yılında yasaklandı asbest kullanımı. 2010 öncesi inşaatların hepsinde asbest kullanıldı.” Dedi.

Oğuzhan Özşahin, “Sanayi şehriyiz, ama ‘Aliağa çiçek kokuyor’ da diyemeyiz”

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın ardından CHP’li Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin söz aldı. Özşahin konuşmasında, “Musa bey önemli bir konuya değindi. Çevremizdeki sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşlarımızın önemle takip ettiği bir konu bu. Tabii ki de hiç birimiz bu konunun uzmanı değiliz. Ama konu yanlış bir yere gitti. Yani öyle bir yere geldi ki asbestten, borulardaki asbestlere geldik. Bazı grup ve STK’ların Aliağa üzerinde olumsuz bir ibare bırakmaya çalıştığı konuşuldu. Aliağa’nın da içinde olduğu, Foça ile etkileşimde bulunduğu, şehrimiz için çok kıymetli bir oluşum var. Bu oluşumun faaliyetleri Ege Bölgesi ve bulunduğumuz bölge içinde çok değerlidir. Bu çalışmalar şehrimizi kötülemek için değil çevremizin daha iyi olması için yapılıyor. Bunun dışında sürekli şehirden bahsediyorsunuz ama şehir içinde yaşayanlarla bir değerdir. Bu şehri şehir yapan insanlardır. Aliağa kirli değil dersek uygun olmaz ki bu kirliliğin sebebi siz de değilsiniz biz de değiliz. Evet, bir sanayi şehriyiz. Ama ‘Aliağa tamamen çiçek kokuyor’ da diyemeyiz. Şehrimiz için çalışan sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti için bir ifade kullandınız, ben o ifadeyi kullanmıyorum. Gemi söküm tesislerinde çalışan arkadaşlarımızın duyarlılık göstereceğine inanıyorum ama ne olursa olsun tedbirli olmamız gerekir. Ülkemiz yanlışların olmadığı bir ülke de değildir. Bizler vatandaş olarak sorumluluğumuz olan tepkiyi araştırmayı göstermeliyiz.” İfadelerini kullandı.

İkinci birleşim yarın

Daha sonra CHP’li Meclis Üyesi Seçil Adalet Işık, Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Destekleme Birimi’nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Bu birime atalık tohum desteğinin yapılmasının daha verimli olacağını belirten Işık, bu anlamda bir öneri vermek istediğini belirtti. Aliağa Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı, dilek ve temennilerin ardından, ikinci birleşimin 11 Haziran 2021 Cuma günü saat 18.00’de yapılmasına karar verilmesiyle son buldu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler