131019098
19 Nisan 2024, Cuma

“ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYORUZ”

10 Ekim 2015, Cumartesi 10:52

     


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı olarak İzmir’de faaliyet gösteren oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısı, Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

ALTO Başkanı Adnan Saka, yatırım ve teşvik konusunda İzmir’in mağdur edildiğini, odalar olarak bu konuyu her platformda dile getirdiklerini, fakat İzmir’in üvey evlat muamelesi gördüğünü kaydetti. Toplantıya ev sahibi Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi ve Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkan Yardımcısı Savaş Ercan ile çevre ilçelerdeki oda ve borsa başkanları katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, İzmir’in sanayisi, ticareti ve tarımı ile Türkiye’nin kalbi niteliğinde olduğunu, ülke için bu derece önemli bir kentin hükümetteki temsil sayısının daha fazla olması gerektiğini söyledi.

“MASTER PLAN HAZIRLANMALI”

Konuşmasında Aliağa’nın acilen bir master plana ihtiyacı olduğunu dile getiren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Aliağa’da her geçen gün artan sanayi yatırımları ve hızla göç almamıza neden oldu. Bu nedenle Aliağa’nın master planı hazırlanarak gelecekte bu yatırımları ve nüfusu karşılayabilecek alt ve üst yapının, okulların, sosyal yaşam alanlarının, yolların, hastanelerin geliştirilmesi gerekmektedir” dedi.

“YOLLAR GEZMEK İÇİN DEĞİL TİCARET İÇİN YAPILMALI”

Aliağa’nın önündeki en büyük problemlerden birinin ulaştırma olduğunu söyleyen Saka, “Aliağa olarak bildiğiniz gibi küçük bir ilçe halinden 85 bin nüfus ve 600 sanayiciye ulaşmış durumdayız. Türkiye’nin İkinci büyük limanı olan Aliağa limanları ile yapılan ihracat 24 milyar dolar olmuştur. Ancak bu kadar ihracatın yapıldığı limanın yolları çok kötü durumda. Konteynır limanlarımızın alt yapılarının yeniden ele alınması gerekiyor. Aliağa - Menemen arasındaki trafik sorunun artık çekilecek hali kalmadı. Güzergâhı günde 40-50 bin araç kullanıyor. Bu sayının 5 bini tır. Bu sayıya yılbaşında hizmete girecek Petkim limanıyla birlikte 2 bin 500 daha ilave tır eklenecek. Yollar artık gezmek için değil ticaret için yapılmalı” diye konuştu.

“BÖLGESEL DEĞİL SEKTÖREL TEŞVİK UYGULANMALI”

Yatırım ve teşvik konusunda İzmir’in mağdur edildiğini, Odalar olarak bu konuyu her platformda dile getirdiklerini, fakat İzmir’in üvey evlat muamelesi gördüğünü kaydeden Başkan Saka “Manisa’nın bütün organize sanayi bölgelerinde yer kalmamasına rağmen tarım bölgesine yeni bir organize sanayi bölgesi yapılmaya çalışılıyor. Aliağa organize sanayisinde ise birçok boş yer her türlü alt yapısıyla hazır halde. Teşvik planlamasının düzenlemesiyle bizim sanayi bölgelerimizde işlevsel duruma gelecektir. Artık Teşvik konusunda da bölgesel değil sektörel teşvik uygulamasına geçilmesi gerekiyor” dedi. Son olarak Bergama’ya gidecek demiryolu projesine değinen Başkan Saka, Karşıyaka Nergis ve Aydın’ın içinden geçen demiryolunun yarattığı problemleri de göz önünde bulundurarak Bergama’ya gidecek demiryolunun Aliağa’yı ikiye bölmeden çevreyoluna paralel seyretmesinin daha iyi olacağını ifade etti.

“İŞADAMLARININ SORUNUNU SİYASETÇİLER İYİ ANLAMIYOR”

Saka’nın ardından söz alan EBSO Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, yaşanan terör olaylarına dikkat çekti. Çiçekçi; “Bu günkü toplantı enteresan bir tarihe denk geldi. Aylardır hükümetsiz, aylardır ülkenin etrafında ateş, içinde yangın, böyle bir süreci geçiriyoruz. Her gün şehitler veriyoruz. Aklımızın bir kısmı işimizle meşgul, bir kısmı yaşadığımız terörizmle ilgili, şehitlerimizle ilgili. Böyle acımasız bir terör eninde sonunda kendini lanetler. Göreceksiniz bu acımasız teröre Kürt vatandaşlarımız da artık prim vermeyeceklerdir” dedi. Erdoğan Çiçekçi, işadamlarının sorununu siyasetçilerin iyi anlamadığını ve bu nedenle iş hayatında oluşan sorunların çözülemediğini ifade ederek, toplantıda görüşülen konuların en kısa sürede çözülmesiyle bölge ve ülke ekonomisinin daha ileriye gidebileceğini söyledi.

“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN EKONOMİDEKİ YERİ ÖNEMLİ”

Çiçekçi’nin ardından kürsüye gelen İzmir Ticaret Odası Başkanı Işınsu Kestelli de coğrafi işaret ve e-ticaretin önemi hakkında konuşma yaptı. Kestelli: “ Coğrafi işaretli ürünlerin günümüz ekonomisindeki yeri çok önemli. Ülkelerin bir strateji olarak kullandığı coğrafi işaret tescilleri ülkemizde de yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi. Kestelli günümüzde e-ticaretin yaygınlaştığını da belirterek ürünlerin e-ticaret üzerinden satışında öncülük etmek üzere oda olarak e-commodity adlı bir site kurduklarını ve buradan coğrafi işaretli ürünlerin satışlarının gerçekleşeceğini belirtti.

“İZMİR KÖRFEZİ DAHA FAZLA NEFES ALACAK”

Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Savaş Ercan da, dünya ekonomisinin 2008 küresel krizinin etkilerini atlattı, atlatacak derken maalesef yeni bir türbülansa girdiğini belirtti. Ercan; “Sıkıntılı gelişmelerin yanında bölgemizi ilgilendiren olumlu haberler de var. En son Odamız Meclisi’ni ziyaret eden Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, özellikle İzmir’i ilgilendiren derinleşme ve kanal projesinin ÇED durumunun yılsonuna kadar sonuçlanacağı ve İzmir Limanı’na daha derin su çekimli gemilerin yanaşmasına imkân sağlayacak, temizlenme sürecinde olan körfezin de daha fazla nefes almasını sağlayacak müjdeli haberi bize iletti. Bunun dışında kruvaziyer turizmi İzmir’in ülkeye öğrettiği, istenildiğinde neler yapılacağının ispatını kanıtlayan bir durumdu. Çok yol alındı. Lakin artık bir şeyler yapmak lazım. Bir politika olması lazım” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş konuşma yapan başkanların gündemlerini değerlendirdi.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler