131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

Aliyev, Ölümünün 13’üncü Yılında Anıldı

10 Aralık 2016, Cumartesi 06:55

     


1991’de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan’ın başına 1993’te geçen ve Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin eğitim alanındaki en önemli simgesi olan, Çağdaş Azerbaycan'ın kurucusu, Milli ve Daimi Lideri merhum Heydar Aliyev, adının yaşatıldığı Aliyev Mesleki ve Teknik ve Anadolu Lisesi’nde ölümünün 13. yılında saygıyla anıldı.

Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından düzenlenen anma töreninde iki ülkenin milli marşları okunarak saygı duruşunda bulunuldu.Törene Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt, Azerbaycan Eğitim Ataşesi Doç. Dr. Necibe Nesibova, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Anma töreninde ilk konuşmayı yapan kkul müdürü Mehmet Sıtkı Arı, Heydar Aliyev'in ülkesi için mücadelesi ve Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiğini belirten konuşmasının ardından, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova da her milletin tarihinde müstesna rol oynamış, milletinin ve devletinin kaderine yön vermiş, devirler ve nesiller değişse de hiç bir zaman unutulmayacak büyük liderlerin olduğunu, böyle insanların büyüklüğünün yıllar geçtikçe daha iyi anlaşıldığını, bu liderlerden birinin de Azerbaycan halkının Milli Lideri Heydar Aliyev olduğunu söyleyerek “Azerbaycan’da, devletleşme, rasyonel iç ve dış siyaset, sosyal ve ekonomik gelişme ve ordu yapılanması Heydar Aliyev’le başlamış ve bugün de O’nun izinden gidilerek gelişmektedir. Bugün hızlı şekilde gelişen Azerbaycan, O’nun eseridir. Azerbaycan’ı parçalanmaktan, kaostan, yok olmaktan kurtararak gelişme yoluna koyan O’ydu. Heydar Aliyev, yönetimde bulunduğu süre boyunca ülkenin kalkınması için hep uğraştı. Onun zengin kültürü, büyük tarihi geçmişi ile her zaman gurur duydu, gelecek kuşakların kaderi ile kaygılandı. Onun sayesinde Azerbaycan, bir devlet olarak tarihin zor dönemeçlerinden ve sınavlarından geçti.”dedi.

Azerbaycan halkının milli lideri Heydar Aliyev'in Türkiye sevdalısı ve Türkiye’yi seven bir devlet adamı olduğunu, her zaman ve her yerde Türkiye sevgisini dile getirdiği belirten Nesibova “Türkiye’nin Azerbaycan dış politikasındaki yeri ayrıcalıklıdır. Heydar Aliyev Cumhurbaşkanı olmadan önce, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin meclis başkanıyken Türkiye ile kurduğu sıcak diyalog ve Türkiye’ye karşı hissettiği derin sevgiyi o zamanki icraatlarında bariz bir şekilde görmekteyiz. Hiç şüphesiz Heydar Aliyev, iki kardeş ülkenin ilişkilerinin duygusal tarafına paralel olarak, ekonomik ilişkilerin de gelişmesi için önemli vizyoner politikalar üretilmesini sağladı. Azerbaycan’ın doğal kaynaklarının dünya piyasalarına sunulması için kardeş Türkiye’yi kilit öneme sahip ülke addederek, politikaları bu doğrultuda geliştirdi. Haydar Aliyev, Türkiye sevdalısıydı ve Türkiye’yi seven bir devlet adamıydı. O, her zaman, her yerde Türkiye sevgisini dile getirmiştir. Türkiye’de de Heydar Aliyev sevgisi ileri boyuttadır. Bu nedenle Ankara, İzmir, İstanbul ve Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok şehrinde okul, cadde, park ve benzer tesislere Heydar Aliyev adı verildi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı iken Haydar Aliyev’e 1997 yılında Türkiye’nin Devlet Nişanı, 1999 yılında Atatürk Uluslararası Barış Ödülü’nün verilmesi, Türkiye’nin farklı basın kuruluşlarınca defalarca kez Yılın Adamı olarak seçilmesi, bu ülkenin birçok üniversitesinin Fahri Doktoru unvanını alması Azerbaycan – Türkiye ilişkilerinin gelişmesine yönelik hizmetlerinin göstergesidir. Bu gün temeli Umum Milli Lider Heydar Aliyev tarafından atılan bu politikalar Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından da uğurla sürdürülmektedir”. şeklinde konuşmasını bitirdi.

Daha sonra kısa bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi “Ulusal Lider Heydar Aliyev’in seslendirdiği ‘Bir millet iki Devlet’ ifadesi iki devletin yeni dönemdeki ilişkilerinin kendilerine özgü, özelliklerinin bariz tecessümüdür. Sayın merhum Heydar Aliyev'in bölgesel barış ve dostluğu sağlamak, iki dost, kardeş ülke Türkiye ile Azerbaycan arasında ilişkileri derinleştirilmesi yolunda hizmetlere asla hatıralardan silinmeyecek olan aziz hatırasına hürmet ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’nin konuşmasından sonra söz alan Aliağa Kaymakamı Dr Bayram Yılmaz, çağdaş Azerbaycan'ın kurucusu milli ve daimi lideri merhum Heydar Aliyev büyük bir lider olduğunu, bir kez daha rahmetle andığını ifade ederek “Azerbaycan’ın milli ve daimi lideri merhum Heydar Aliyev bizimde büyüğümüzdür. Biz Azerbaycanlı kardeşlerimiz gibi onun yaptığı büyük işlerden gurur duyuyoruz. Azerbaycanlı kardeşimizin acısı bizimde acımızdır. Onların neşesi bizim de neşemizdir. Biz şuna inanıyoruz; bizlerin, Türk dünyasının güçlü olmaktan başka çaresi yok. Güçlü olmadığımız takdirde bize karşı oyun oynamaya, bizi küçük düşürmeye, bizi yıkmaya çalışacaklar. Bizler Azerbaycanlı kardeşlerimiz ve diğer Türk Cumhuriyetleri ile kardeşlik içinde birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz takdirde kimseler bizi yıkamaz” dedi.

Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov ise yaptığı konuşmada ‘bir millet iki devlet’ sözü ile Türkiye’ye olan saygısını ve sevgisini dile getiren büyük lider Heydar Aliyevi saygıyla andıklarını, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin eğitim alanındaki en önemli simgesi olan Heydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bunun en güzel öneklerinden biri olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından törende "Azerbaycan ve Türkiye” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüller verildi. Anma töreni, Heydar Aliyev'i anlatan sinevizyon gösterisinin ardından Heydar Aliyev’in sevdiği türküler, öğrencilerin oluşturduğu oratoryo ve Azerbaycan-Türkiye şiirleri seslendirilerek son buldu.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler