131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ÖRLEMİŞ VE KIZILTEPE BERGAMA’DA KALDI

11 Ocak 2017, Çarşamba 06:44

     


Bergama ilçe sınırları içerisinde bulunan Örlemiş ve Kızıltepe Mahallelerinin Bergama’dan ayrılarak Aliağa Belediyesi sınırlarına katılmasıyla ilgili önerge İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla reddedildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Bergama ilçe sınırları içerisinde bulunan Örlemiş ve Kızıltepe mahallelerinin Bergama ilçe sınırlarından ayrılarak Aliağa İlçe sınırlarına katılmasıyla ilgili önergeyi oy çokluğuyla reddetti. Hukuk Komisyonu'ndan gelen konunun kesinleştirilmesi veya reddi hususunun İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne bırakılması kararına Aliağa Belediye Meclis Üyesi AK Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Kazım Ulaş tepki gösterdi.

KOCAOĞLU, “BAŞKANA KIZDIM GİDEYİM DİYE BİRŞEY OLAMAZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuyla ilgili yaptığı konuşmada, “Akşam yatıp sabah kalkınca kulis yaparak o ilçeden bu ilçeye bağlanmak söz konusu olamaz. Konu Meclisimize yasal olarak gelmiştir. Biz de değerlendirdik. Bu köylerin işlerini ne Bergama ne de Aliağa Belediyesi, yüzde 95'ini İzmir Büyükşehir Belediyesi yapıyor. İl Özel İdare'den alınan görevlerin yüzde 95'ni biz gerçekleştiriyoruz. Aliağa’ya bağlanınca Büyükşehir Belediyesi de mi değişecek? O belediye başkanına kızdım şuraya, bu muhtara kızdım buraya gideyim diye bir şey olmaması lazım. Şahsi kanaatim belediyeye verilen yetkinin kullanılmasıdır. Belediye tasdik makamı değildir. İzmir'deki tek meclistir. Meclis iradesine ve yetkisine sahip çıkmak zorundadır. O muhtar böyle istedi, bu muhtar şöyle istedi diye düzen kurulmaz" dedi. Kocaoğlu, konuşmasının ardından iki mahallenin Aliağa'ya bağlanma talebinin reddini oyladı. Önerge CHP’li üyelerin oy çokluğuyla reddedildi. Karara göre, Örlemiş ve Kızıltepe Mahalleleri Bergama sınırlarında kaldı.

KAZIM ULAŞ İTİRAZ ETTİ

Toplantıda önergenin reddedilmesine itiraz eden, Aliağa Belediye Meclis Üyesi AK Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Kazım Ulaş, itirazının gerekçelerini Aliağa Ekspres’e anlattı. Halkın iradesinin hiçe sayıldığını vurgulayan Ulaş, “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında konuyla ilgili söz aldım. Hukuk Komisyonu bu konuda karar vermemiş. İnisiyatifi meclise bırakmış. Zaten komisyon kararı bağlayıcı değil ama sonuçta eksi veya artı yönde komisyon bir karar veriyor ve meclis onu değerlendiriyordu. Genelde de komisyonun aldığı karara göre değerlendirme yapılıyordu. Burada konuyu tamamen meclise bırakmışlar. Yani topu taca atmışlar. Ben toplantıda söz alıp, ‘Ben hukukçu değilim. Hukukçularımız bu konuda birçok şey söylüyor. Resmi bir referandum yapılmış ve buradaki halk da kesin olarak iradesini ortaya koymuş. Ben Aliağa’ya bağlanmak istiyorum demiş. Siz halkın iradesini ne yapacaksınız, bunu düşünmüyor musunuz’ diye eleştiride bulundum. Arkadaşlardan bu yönde hassasiyet beklediğimi söyledim. Aziz Bey'in düşüncesi zaten önergenin kabul edilmemesi yönündeydi. AK Parti grubu evet dedi ama sayımız yetmedi. CHP’li üyelerin oy çokluğuyla önerge reddedildi. Hukuk komisyonu burada görevden kaçmış. En önemli konu da biz her şeyde halkı baz almıyor muyuz? Halkın dediği olsun istemiyor muyuz? Halk da burada iradesini net bir şekilde ortaya koymuş. Bu mahallelerde yapılan oylamada açık ara fark var, halkın çoğunluğu Aliağa’ya bağlanmak istiyor. Meclis, halkın iradesine göre karar almalıydı” dedi.

Aliağa’ya bağlanmak isteyen Örlemiş ve Kızıltepe Mahallesi sakinlerinin, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan bu kararın ardından İdari Mahkemede dava açma hakkı bulunuyor.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler