131019098
28 Mart 2024, Perşembe

KONUT SIKINTISININ NEDENİ ARSA FİYATLARI

11 Temmuz 2016, Pazartesi 06:40

     


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, ilçedeki konut sıkıntısının arsa fiyatlarının yüksek oluşu, konut üretiminin azlığı ve imara açılan bölgelerdeki altyapının yeterli olmayışından kaynaklandığını söyledi.

Türkiye’nin sanayileşmesinde ve kalkınmasında lokomotif bir görev üstlenen Aliağa, kısa zamanda sanayi, ticaret ve istihdamın artmasıyla yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ederken; ilçede yapımı süren dev yatırımlarla birlikte yükselen nüfus, konut ihtiyacının her geçen gün artmasına neden oluyor. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, konut sıkıntısının arsa fiyatlarının yüksek oluşu, konut üretiminin azlığı ve imara açılan bölgelerdeki altyapının yeterli olmayışından kaynaklandığını savundu.

“YENİ YERLEŞİM YERLERİ PLANLANMALI”

Aliağa’nın dev yatırımlarla göç alarak nüfusun hızla yoğunlaşmasına neden olduğunu, buna paralel olarak da konut projelerinin nüfus artış hızına cevap veremediğini vurgulayan Saka, “Konut sıkıntısı Aliağa’nın kanayan bir yarası durumunda. Bunun başlıca sebeplerinden biri de arsa sıkıntısının olması. Altyapısı hazır arsa fiyatlarının yüksek oluşu yer sahiplerinin müteahhitlere yüksek oranlarda kat karşılığı yapmasına sebep oluyor bu da daire fiyatlarının yüksekliğine neden oluyor. Bu noktada imara açık altyapısı hazır olan arsaların çoğalması gerekiyor. Özellikle kent merkezinin dışında düşük ve orta gelirli çalışanların ucuz konut sahibi olabileceği; altyapısıyla ve diğer sosyal olanaklarıyla hazır yeni yerleşim yerleri planlanmalıdır” dedi.

“UYDU KENT PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLMELİ”

İstanbul-İzmir otoyolunun yapımının devam etmesi, Star rafinerisi, APM Terminalleri firmasının işleteceği Petkim limanı ve Çandarlı liman projesi gibi yatırımların yatırımcıların bu bölgeyi tercih etmesini sağladığını ifade eden Saka, “Kent nüfusu TÜİK’in 2016 verilerine göre 87 bin 366 rakamına ulaştı. Yeni yatırımlar ile birlikte bu sayı daha da artacak. Bunun yanı sıra Aliağa Organize Sanayi Bölgesi tam kapasiteyle çalıştığında kentte işçi yoğunluğu artacak. Bu yoğunluğun kenti olumsuz etkilememesi için organize sanayi bölgesi çevresinde işçilerin rahatlıkla ulaşabileceği uydu kent projesi gerçekleştirilmeli. Böyle bir proje hem şehir içindeki kira ve ev fiyatlarını dengeleyecek hem de kentin trafiğini, ticaretini, sosyal yaşam alanlarının da çoğalmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler