131019098
23 Nisan 2024, Salı

ALİAĞA, ULUSLARARASI ARKEOLOJİ SEMPOZYUMUNA HAZIRLANIYOR

11 Eylül 2018, Salı 06:33

     


Aliağa Belediyesi, 27-28 Eylül 2018 tarihlerinde “Uluslararası Aliağa ve Çevresi - Aiolis Bölgesi - Arkeoloji ve Disiplinler Arası Araştırmalar Sempozyumu”na ev sahipliği yapacak.

Aliağa Belediyesi’nin kurumsal organizasyonu ve Adnan Menderes Üniversitesi’nin bilimsel desteği ile gerçekleştirilecek olan sempozyuma yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyen konuşmacı olarak katılacak. İki gün sürecek sempozyum, Aliağa Yalı Mahallesi’nde bulunan Hampton By Hilton Otelinde 27 Eylül 2018 Perşembe günü sabah saat 09.30’da açılış konuşmalarıyla başlayacak. Aiolis bölgesinde bulunan antik kentlerde bugüne kadar yapılan tüm arkeolojik çalışmalar akademik platformda masaya yatırılacak. Akademisyenler elde ettikleri bulguları ve bilimsel verileri paylaşacak.

Doç. Dr. Çekilmez: “Günde 25 bildiri katılımcılara sunulacak”

Aiolis bölgesi ve arkeolojisiyle ilgili ilk defa kapsamlı bir sempozyum düzenleneceğini belirten Doç. Dr. Murat Çekilmez, sempozyum içeriği ile ilgili şunları söyledi: “Sempozyumda, Kyme ile ilgili uzun yıllar çalışma yapan İtalyan arkeologlar tarafından yaklaşık 12 bildiri sunulacak. Kyme ile ilgili önemli bilgiler edineceğiz. Onun dışında Myrina ve Gryneion yüzey araştırmasıyla ilgili sunumlar olacak. Arkeolojik çalışmaların ilk defa 2018 yılında başladığı Aliağa’nın Uzunhasanlar Mahallesi’ndeki Tisna antik kenti ile Menemen’de bulunan Larissa antik kenti ve Manisa sınırlarındaki Aigai antik kenti hakkında sunumlar yapılacak. Elaia antik kentiyle ilgili sunumlar var. Aliağa ve çevresindeki tüm antik kentlerde çalışma yapan bilim insanlarını bu sempozyumda bir araya getireceğiz. İki gün sürecek olan uluslararası sempozyumda günde 25 bildiri sunulacak”

“Hem Aliağa hem de ülkemizin arkeolojisi açısından büyük ses getirecek”

İtalya’dan Kyme Kazılarının Eski Başkanı Antonio La Marca’nın da sempozyuma katılarak sunum gerçekleştireceğini belirten Çekilmez, “Antonio La Marca dışında İtalya ekibinden 12 kişi bildiri sunacak. Bu bizim için çok önemli. Çünkü Aliağa’daki Kyme antik kentinde bulunan eserlerle, kazılarla ilgili son bilgileri orada çalışma yapan kişilerden alabileceğiz. Tisna antik kentiyle ilgili Emre Erdan hocamız, Aigai antik kentiyle ilgili Yusuf Sezgin hocamız, Larissa ile ilgili Turgut Saner hocamız, Elaia antik kenti yüzey araştırmaları ile ilgili de Güler Ateş hocamız sunum yapacak. Yaklaşık 50 bildirinin sunulacağı çok geniş kapsamlı bir sempozyum olacak. Bunun hem Aliağa hem de ülkemizin arkeolojisi açısından büyük ses getireceğini düşünüyoruz. Çok farklı üniversitelerden, yurtdışından ve yurt içinden uluslararası anlamda çok değerli bilgilerin sunulacağı bir sempozyum olacak” dedi.

(DERYA SÜNER) 







 
Son Eklenen Haberler