131019098
26 Nisan 2024, Cuma

‘MESLEKİ YETERLİLİK’ SINAVLARI ALİAĞA’DA YAPILACAK

11 Kasım 2016, Cuma 06:25

     


TOBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) ile Aliağa Ticaret Odası (ALTO) işbirliğiyle "Mesleki Yeterlilik Belgesi" sınavları, Aliağa’da gerçekleştirilecek. Kasım ayı içerisinde 3 ayrı sektörde, 7 meslek dalında toplam 263 kişi mesleki yeterlilik belgesi almak için sınava girecek.

Tehlikeli ve çok tehlikeli kategoride yer alan 40 meslekte çalışan kişiler için mesleki yeterlilik belgesi alma süresinin 31 Aralık 2016´da sona ereceğini hatırlatan Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Oda olarak TOBB öncülüğünde kurulan MEYBEM ile işbirliği içerisinde mesleki yeterlilik belgelendirme çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, tanınan sürenin bitiminden itibaren bu 40 meslek dalında çalışan kişilerin belgesiz çalışmalarının söz konusu olamayacağı uyarısında bulundu.

263 KİŞİNİN MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Saka, önümüzdeki dönemlerde de belge alma zorunluluğu bulunan meslek alanlarına yönelik sınav ve belgelendirme işlemlerine devam edileceğini kaydederek, “Oda olarak üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda MEYBEM işbirliğiyle Kasım ayı içerisinde 7 meslek dalında toplam 263 kişinin mesleki yeterlilik sınavını gerçekleştireceğiz. Firmalarımız ve meslek mensupları mağduriyet yaşamamak için yılsonunu beklemeden bizimle irtibata geçerek başvuruda bulunsunlar. Söz konusu meslekler ile ilgili talepler oluştukça belgelendirme sınavlarına devam edeceğiz” dedi. Mesleki yeterlilik belgelendirme sisteminin katma değerli üretime, istihdama ve rekabetçiliğe güç katacağını belirten Saka, “Gerçekleştirilen sınavlar sayesinde nitelikli kişilerin olduğu iş ortamlarında kaliteli ve nitelikli üretim sağlanacak. 2017 yılında bu belgeyi almayan işçiler çalıştırılamayacak. Çalışan işçilerin mutlaka belge sahibi olması gerekecek. Belgesi olmayan işçileri çalıştıran firmalar ise cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.

BELGE ŞARTI ARANAN MESLEKLER

"Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Alçı Levha Uygulayıcısı Seviye 3, Alçı Sıva Uygulayıcısı Seviye 3, Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3, Bacacı Seviye 3, Bacacı Seviye 4, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Çelik Kaynakçısı Seviye 3, Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4, Doğal Gaz, Altyapı Yapım Kontrol Personeli Seviye 4, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye 4, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Seviye 4, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 4, Duvarcı Seviye 3, Endüstriyel Boru Montajcısı Seviye 3, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 4, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 5, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat, Yapım Personeli Seviye 3, İnşaat Boyacısı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Kaynak Operatörü Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 5, Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5, Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4, Otomotiv Montajcısı Seviye 3, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, Plastik Kaynakçısı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Ses Yalıtımcısı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Su Yalıtımcısı Seviye 3, Tünel Kalıpçısı Seviye 3, Yangın Yalıtımcısı Seviye 3."

Öte yandan, Asansör Bakım ve Onarımcısı (seviye 3 ve 4), Asansör Montajcısı (seviye 3 ve 4), CNC Programcısı (seviye 4 ve 5) ve Metal Sac İşlemeci (seviye 3 ve 4) meslekleri de 25 Mart 2017 tarihinden itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesiz yapılamayacak.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler