131019098
28 Mart 2024, Perşembe

BÜYÜKŞEHİR SUYA ZAM YAPTI

12 Ocak 2017, Perşembe 07:28

     


İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, 'Tarımsal ve Hayvan Sulama' abone tipi olarak bilinen, kırsalda tarım ve hayvancılıkla uğraşanların kullandığı su tarifelerine zam yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1 Ocak 2017'den geçerli olmak üzere suyun metreküp fiyatına yaptığı yüzde 10'luk zammın ardından, tarım ve hayvancılıkla uğraşan abonelerin kullandığı su tarifesine de zam geldi. İZSU yetkilileri, tarifedeki düzenleme için, içme ve kullanma suyu temininde güçlük yaşanmaması, su israfının önlenmesi ve su rezervlerinin korunması gibi gerekçelerle söz konusu kararın alındığını açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleştirilen yılın ilk olağanüstü genel kurul toplantısında, 'Tarımsal ve Hayvan Sulama' abone tipi olarak bilinen, kırsalda tarım ve hayvancılıkla uğraşanların kullandığı su tarifesinde değişiklik yapılması kararı alındı.

Bütünşehir yasası öncesinde, köylerde Tarım ve Hayvan Sulama tarifesinden yararlananlar, su faturaları hesaplanırken ikamet ettikleri İlçe Tarım Müdürlüğü'nden belge getirmek şartıyla, İzmir'in her yerinde konut tarifesinin 1/8'i oranında fatura ödüyorlardı. Bütünşehir yasasından sonraki yeni düzenlemeyle kapatılarak mahalleye dönüşen köylerde bu oran 1/4'e çekildi.

Aynı yasa ile kapanan beldelerde oturan ve söz konusu tarifeden yararlanan abonelerin ise artık konut tarifesinin 1/2'si oranında su faturası ödeyeceği belirtildi. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ilçe sınırları içerisinde Tarım ve Hayvan Sulama tarifesi kullananların ise 0-20 metreküpe kadar, konut tarifesinin 1/2'si, 20 metreküp ve üzerinde su kullananların ise mevcut konutlardaki tarife fiyatı üzerinden ödeme yapacağı kaydedildi. Buna göre Tarımsal ve Hayvan Sulama tarifesine köylerde yüzde 25, kapanan beldelerde yüzde 50, ilçelerde ise 20 metreküpe kadar olan kullanıma yüzde 50 oranında zam yapılmış oldu. İZSU ise, düzenlemeye gerekçe olarak, içme ve kullanma suyu temininde güçlük yaşanmaması için sulama amaçlı su kullanımında tasarruflu davranmak amacıyla tarifede değişikliğe gidildiğini belirtti.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler