131019098
28 Mart 2024, Perşembe

KESİNTİSİZ DOĞALGAZIN ALTYAPISI OLUŞTURULDU

12 Şubat 2018, Pazartesi 06:35

     


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, ilki 2016 yılında Aliağa’da devreye alınan Türkiye’deki FSRU terminallerinin sonuncusunu Hatay Dörtyol’da devreye aldı. Son yatırım ile birlikte anlık arızalardan etkilenmeyecek bir gaz altyapısı oluşturuldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın BOTAŞ bünyesinde hizmete aldığı Hatay Dörtyol FSRU (Sıvılaştırılmış Doğalgaz Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) Terminali ile Türkiye rekor tüketim taleplerini, sistemde yaşanacak arıza veya bir ülkeden kaynaklanan kısıntılardan etkilenmeden doğalgaz talebini karşılayabilecek altyapıya ulaştı. Tesis, 263 bin m3 LNG depolama kapasitesi ile dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor. Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında, "Bölgesel krizlerden, kaynak ülkelerde yaşanabilecek kesintilerden ve anlık arızalardan etkilenmeyecek bir doğalgaz altyapısı hedefliyoruz" diyerek işaret ettiği altyapıda hedeflenen ilk faz da Hatay Dörtyol FSRU ile tamamlanmış oldu.

2016 başında Türkiye'nin LNG'den gaz sağlama altyapısında sadece Egegaz ve Marmara Ereğlisi Terminali yer alıyordu. 2016 sonunda günlük 20 milyon m3 gaz sağlama kapasiteli Türkiye'nin ilk FSRU terminali Aliağa'da devreye alınırken, diğer 2 terminaldeki 10 milyon m3'lük kapasite artışı ile 64 milyon m3'e çıktı. 2017'de yapılan yatırımlarla Marmara Ereğilisi günlük 37, Egegaz 40 milyon m3 kapasiteye ulaştı. 2. FSRU olan Dörtyol FSRU ile de 2 FSRU'dan sağlanan toplamda günlük 40 milyon gaz sağlama kapasitesiyle Türkiye günde 117 milyon m3 LNG'den sisteme gaz sağlayacak kapasiteye ulaşmış oldu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler