131019098
29 Mart 2024, Cuma

STAR İŞÇİSİNE DEMOKRASİ PLATFORMU DESTEĞİ

12 Nisan 2017, Çarşamba 07:51

     


SOCAR’ın Star Rafinerisi’nde çalışan işçileri Petkim bünyesine almak istemesine karşı Petkim ve Star işçilerinin başlattığı direnişe destek vermek üzere Aliağa Demokrasi Platformu Bileşen temsilcileri fabrika önüne geldi. İşçiler, uyarı niteliğinde bir eylemle satışları durdurup fabrika içine araç giriş çıkışını engellerken, asıl amacın Star Rafinerisi’ni sendikasızlaştırmak olduğunu söylediler.

“BİZ HANCIYIZ, ONLAR YOLCU”

Petrol İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, eylemlerine destek vermek için gelen sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine teşekkür ettiği konuşmasında “Bu kavga yalnız bizim kavgamız değil. Bundan önceki yöneticilere defalarca bunu söyledik, ama ne hikmetse tam anlamaya çalışıyorlar, ayaklarına tırpan vuruluyor, çekip gidiyorlar. Bunlar da öyle olacaklar. Her zaman söylediğimiz gibi, biz hancıyız, onlar yolcu. Biz dün de buradaydık, bugün de buradayız, yarın da burada olmaya devam edeceğiz. Bu onurlu mücadelemize, bu hak mücadelemizde sonuna kadar varız, gelen herkese de kapımız açıktır. diyerek sözü destek olmak üzere gelen Demokrasi Platformu Bileşenleri’nin sözcülerine bıraktı.

KARADAYI, GİRİTLİOĞLU’NU HATIRLATTI

Eylemdeki işçilere gazanız mübarek olsun diyerek söze başlayan Salih Karadayı “Bana 1970 22 Ağustos’unda Necmettin Giritlioğlu’nun vurulduğu günü hatırlattınız. O gün, bağımsız Yapı İşçileri Sendikaları’nın genel başkanı böyle bir grevdeydi TPAO önünde. Orada sizin bugün verdiğiniz gibi mücadele veren işçiler ve Genel başkanımız bir sahtekar, bir faşist tarafından vurularak öldürülmüştü. Ama, bir vurulduk bin doğduk. Bu kalabalıklar bizleri mutlak zafere götürecektir. Yılmayın. Rafineride her türlü grevde bulundum. Birleştiğimiz sürece hiç yenilmedik, hep galip geldik. Siz de yenilmeyeceksiniz. Sermayeyi alt edeceğiz” dedi.

“SİZİNLE BERABER TÜRKİYE DİRENECEK”

DİSK’e bağlı Emekli-Sen Aliağa Şube başkanı Sabahattin Yeşiltepe “Sizin mücadelenizi sonuna kadar destekliyoruz. Biz ‘emekten emekli olunmaz’ diyerek sizle beraberiz. Sizin bütün mücadelenizde, her yerde, her alanda beraber olacağız. Sizin türkülerinizi bütün meydanlarda söyleyeceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki, Petrol-İş meydanlara çıktığı zaman Türkiye’nin sesi çıkıyor, Türkiye direniyor. Sizinle beraber Türkiye de direnecek. Biz birazdan buradan ayrılacağız ama yüreğimiz her zaman sizinle beraber olacak. Sizin mücadeleniz bizim mücadelemiz olacak.” diye konuştu.

“SENDİKANIN ÖNEMİNİ HEP BERABER GÖRÜYORUZ”

ADD Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk de işçilerin mücadelesinin kutlu olmasını dileyerek “Ben tam 28 sene TDİ’de çalıştım. Türkiye Denizciler Sendikası’nda görev yaptım. Sendikanın önemini bugün burada hep beraber yaşıyoruz, görüyoruz. Bu mücadele çok önemli bir mücadeledir. Dernek olarak her zaman yanınızdayız.” dedi.

“NEREDESİN EY KENAN YAVUZ?”

Geçmişte Petrol İş Genel Merkez yöneticiliği ve Aliağa Şube Başkanlığı da yapmış olan İbrahim Doğangül “Bu baştan beri yanlış bir şey. Hani birileri böylesi zamanlarda ‘eeyy’ diye seslenir ya; eyy Kenan Yavuz neredesin sen şimdi? Babanın çiftliği gibi yönetmeye çalıştın. Bu sendika, temsilcisinden genel başkanına kadar yanlış yapıyorsunuz dedi. Yaptığınız iyi şeylerin arkasındayız ama siz, tek başınıza, aklınıza geleni aklınıza estiği gibi yaparak bu şirkete kötülük ediyorsunuz dedik. İşte o uygulamalardan bir tanesi de buydu. Şimdi, bu kadar zamandan sonra, yeni şirket, yeni yöneticiler ve yeni anlayışla Star rafinerisine yeni bir yönetim geldi, ve kafalarının içinde ne hesap var bilemiyoruz. Ama şunu söyleyeyim ki; o zaman yaptığınız iş ne kadar yanlışsa, bugün bu işçinin önüne ‘saat 16,00’ya kadar ya Petkim işçisi olursun ya da iş akdini feshederim’ demek o kadar yanlıştır. Zamanında bu uygulamanın çok büyük bir yanlış olduğunu söyleyenlerden biriyim. Petkim’e işçi alacaksınız, Petkim işçisi olarak alacaksınız, Petkim’de çalıştıracaksınız. Doğrusu, hukuka uygun olanı budur. Ama siz hem Petkim’deki istihdam açığını kapatacaksınız, hem de ileride kendinize göre kafanızdaki planları gerçekleştirmek üzere Star Rafinerisi’nin işçisi olarak çalıştıracaksınız. En fazla 6 aydır bir işçinin o işyerinde çalışma süresi. O da eğitim amaçlıdır. Tek başınıza sahaya sizi gönderemezler. Bu eğitimi en fazla iki kez uzatırsınız. Yani topu topu 18 aydan fazla çalıştıramazsınız. Yapılması gereken neydi? Bu arkadaşları işe alırken diyecektiniz ki ‘biz sizi Petkim’de işe alıyoruz, ama ileride rafineri inşaatı başladığı zaman sizi eğer günün koşulları uygun olursa, siz de isterseniz, biz de istersek oraya alacağız’ diyecektiniz. Sendika ile birlikte bir hukuki düzenleme yapacaktınız. Doğrusu buydu. Şimdi diyecekler ki ‘Kenan Yavuz bunu yaptı, o da burada yok’ Kusura bakmayın. Nasıl ki devlette devamlılık esas ise, böylesi bir köklü şirkette de devamlılık esastır. Şimdi başkaları var, biz de bunu kafamıza göre yapıyoruz diyemezsiniz. Bu sendika karşısında, kim ne yaparsa yapsın, hangi fırıldağı çevirmeye kalkarlarsa kalksınlar; hiçbir plan tutmaz. Petrol İş sendikası bu güne kadar emeğiyle geçinenlerin hakkını, hukukunu ortaya koymuş, korumuş bir sendikadır. Arkasında bu güne kadar ne hükümetler oldu, ne cemaatler oldu, ne tarikatlar oldu, ne siyasi partiler oldu; emeğimizden ve bileğimizin gücünden başka hiçbir gücümüz olmadı bizim.” şeklinde konuştu.

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler