131019098
29 Mart 2024, Cuma

KARAÇORLU UYARDI: “TASARI GERİ GELİRSE ALANLARIMIZ RANTA TESLİM OLUR”

12 Haziran 2017, Pazartesi 06:24

     


Geçtiğimiz haftalarda meclis görüşmelerinde gündeme gelen, zeytin yasasında yapılmak istenen değişikliği içeren tasarının komisyona geri çekilmesi kamuoyunda sevinçle karşılandı.

Tüm Türkiye’de ve Aliağa’da tepkilere neden olan yasanın komisyondan aynı şekliyle geri gelme ihtimali halen endişe yaratıyor. Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tasarının tekrar komisyona geri çekildiğini, ya değişikliğe uğrayarak ya da aynı şekilde kabul edilerek meclise geleceğini duyurmasının ardından, siyasiler ve halk sosyal medyadan düşüncelerini dile getirdi. Geri çekilen maddenin yalnızca zeytinlik alanlara konut yapılmasıyla ilgili madde olduğunu belirten çevreciler “Zeytin yasasında geri çekilen madde yalnızca, konut yapılmasıyla ilgili. Üreticiler yasağın maden, sanayi tesislerini de kapsamasını istiyor.” uyarısında bulundu.

Tasarının olası şekliyle kabul edilmesi halinde ülkemizde ve özellikle zeytin ağaçlarının yoğun olduğu bölgemizde yaratacağı sıkıntıları Aliağa Ekspres’e değerlendiren Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu zeytin alanlarımıza ilişkin düzenlemenin zeytinciliğimizi ve kalkınmayı hedeflemediğine vurgu yaparak “Zeytin alanlarımızın var olabilme koşulları ve sınırları, yasa maddeleriyle belirlenemeyecek ölçülere sahiptir. Bu ölçülerin bir yanını Anadolu'muzun tarımsal üretim kültürünün köklü varlığı, kadim varlığı belirlerken; bir yanını da Anadolu üretim kültürünün korunması ve geliştirilmesi belirlemektedir.” dedi.

Amaç daha fazla rant!

Zeytin ağaçlarını korumamızın yalnızca günümüz kuşaklarına olan sorumluluğumuz değil, gelecek kuşaklara olan tarihsel görevlerimiz arasında yer aldığını belirten Karaçorlu “Oysa bu yasal düzenleme nerelerin zeytin alanları olduğunu belirlemekten uzak ve nereleri zeytin alanları olarak geliştirmek duyarlılığından uzak bir düzenlemedir. Bu yasal düzenleme, bir kısım yerlerin zeytin alanı olmaktan çıkarılmasına imkan veren bilindik özel çıkar alanlarını koruyan rant alanı düzenlemesidir.” uyarısında bulundu.

Yasa tasarısını bir kamu aldatmacası ve Anadolu’nun zeytin üretim kültürünün önüne geçecek akıl almaz bir düzenleme olarak adlandıran Tuncay Karaçorlu, bu düzenlemenin zeytin alanlarının bulunduğu bölgeleri bir sanayi arsası gibi özel çıkarlara teslim etme felaketini içinde barındırdığını ifade etti. Ayrıca Aliağa'da Zeytinli Park’ı tümden yok etme girişimi gibi, Foça'da Büyükşehir Belediyesi eliyle yine zeytin alanlarını cüruf alanlarına teslim etme girişimlerinin ülke gündeminde olan bu felaketlerin bir başka örneği olduğuna dikkat çekti.

Meclisin, maddeleri geri çekmesine rağmen takibi bırakmamak gerektiğini söyleyen Karaçorlu “Sadece Anadolu'muzda değil, bütün Akdeniz coğrafyasındaki küresel güçlerin, küresel hedeflerini taşımaktadır. Küresel saldırının bir parçası olan bu düzenleme yine Akdeniz'in köklü, kadim direnişleriyle durdurulacaktır!” dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler