131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

TABAK RENGİ NE KADAR YİYECEĞİNİ BELİRLİYOR

13 Ocak 2017, Cuma 07:09

     


Online diyet çalışmalarıyla tanıdığımız Diyetisyen Başak Onat; tabak renginin porsiyon ve iştah kontrolünde oldukça önemli olduğunu söyledi.

Bu konuda 2012 yılında New York’ta yapılan bir çalışmayı örnek gösteren Onat, "Deneyde araştırmacılar deneyden habersiz katılımcılar için iki tane self servis, açık büfe masası hazırlamış. Masaların birinde kırmızı (domates soslu) makarna, diğerinde de beyaz (Alfredo soslu) makarna bulunuyor. Katılımcılara rastgele kırmızı ya da beyaz tabaklar veriliyor ve istedikleri makarnadan istedikleri kadar alabilecekleri söyleniyor. Deneyin sonunda ise beyaz tabak alan katılımcıların kırmızı soslu makarnayı, kırmızı tabak alan katılımcıların ise beyaz soslu makarnayı daha az tükettiği gözleniyor.” dedi.

Tabak renginin yemekle oluşturduğu kontrast, ne kadar yediğini belirlemede etkili olduğunu dile getiren Onat, tabak ile yemek arasındaki renk kontrastlığı arttıkça porsiyonları kontrol etmenin kolaylaştığını söyledi. Onat, bunun Delboeuf İllüzyonuı olarak bilinen göz yanılmasının bir sonucu olduğunu belirtti. Aynı miktarda yemeğin küçük bir tabakta servis edildiğinde göze daha fazla görünüyor olmasının da aynı ilkeyle açıklandığını dikkat çeken Onat, bunun daha az yemeye yardımcı olabileceğini dile getirdi.

(İSMAİL AFACAN) 







 
Son Eklenen Haberler