131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

İZDEMİR ENERJİ SANTRALİ-II’YE ALİAĞA HALKINDAN TEPKİ

13 Şubat 2015, Cuma 17:42

     


İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından Aliağa’da yapılması planlanan İzdemir Enerji Santrali’ne ikinci ünitenin ilavesi projesiyle ilgili Çakmaklı Köy Kahvehanesinde dün halkı bilgilendirmek, halkın görüş ve önerilerini almak amacıyla yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirme halkı bilgilendirme toplantısı, Aliağa Çevre Platformu üyeleri ve vatandaşların yoğun tepkisi nedeniyle gerçekleştirilemedi.

“Aliağa’da termik santral ölüm kusuyor, biz ölmek değil yaşamak istiyoruz”

Aliağa’da termik santral istemediklerini dile getiren vatandaşlar, “Aliağa’da termik santral ölüm kusuyor, biz ölmek değil yaşamak istiyoruz” sloganlarıyla projeye tepki gösterdi. Toplantı mekânının yetersizliği nedeniyle içeriye giremeyen Çakmaklı sakinlerinden İsmail Yenigün de “İşimizi gücümüzü bıraktık ve hayatımızı bu kadar ilgilendiren termik santral konusuyla ilgili toplantıya geldik. Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz? Biz bu toprakları korumak için çaba gösteriyoruz. Siz termik santral yapmaya çalışıyorsunuz. Devlet halk için mi, termik santraller için mi var?” diyerek tepkisini dile getirdi.

ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince yapılacak olan halkın katılımı toplantısını takip etmeye gelen vatandaşların proje hakkındaki sunumun daha geniş bir mekânda yapılmasına yönelik protestoları üzerine toplantı durumu ifade eden tutanağın hazırlanması ile ileri bir tarihe ertelendi.

Toplantıya gelenlerin çoğu salona giremedi

Halkın sağlıklı koşullarda bilgilendirilmesi gerektirdiğini söyleyen vatandaşlar, sunumun fiziksel olarak herkesin duyup görebileceği bir ortamda yapılması yönünde isteklerini dile getirerek toplantının ertelenmesini talep ettiler. Vatandaşların, “Bütün Ege’yi ve İzmir’i ilgilendiren bu kadar hayati bir konuda toplantının daha geniş bir ortamda yapılmasını talep ediyoruz. Dışarda insanlar yaşam alanlarını savunmak için bekliyor, hiç kimse bir şey duymuyor. İçeri giremiyor. Görüş ve önerileri alınacak olanların burada olup, söz söyleme hakları yok” açıklamaları üzerine toplantıya devam edilemedi.

Özdemir, “Halkın katılımı toplantısının yapılacağı yer, faaliyetin en yakın mahallidir”

Durum karşısında sunum yapmak üzere gelen İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Işın Özdemir, toplantıda alınacak görüşlerin bakanlığa gönderileceği ve süreç içerisinde bunların dosyaya yansıyacağını belirterek “Halkın katılımı toplantısının yapılacağı yer, faaliyetin en yakın mahallidir. Yönetmelik bunu emrediyor. Daha büyük bir salon olsaydı oraya geçerdik. Ayrıca proje hakkında bilgi almak isteyen herkes bakanlığın internet sitesindeki duyurular kısmında ÇED dosyasını inceleyebilirler” diyerek bir açıklama yaptı.

Tutanak tutuldu

Yoğun protestolar üzerine, “Halkın toplantıyı daha geniş bir mekânda yapılmasına yönelik talebi dile getirilmiştir. Toplantının amacı açıklanmış olup, toplantı salonunun dışında da insanların olması ve toplantının daha geniş bir alanda yapılmasının istenmesi nedeniyle toplantı sonlandırılmıştır” yönünde tutanak hazırlanması ve okunmasıyla katılımcılar protestolarına son verdi.

Kınay, “Bilgilendirme hakkının elde edilmediği bir yerde toplantı yapılmaz”

Toplantıya katılan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı E. Helilİnay Kınay ise, “Bugün burada İzdemir Termik Santrali ile ilgili süreci takip etmek için geldik, ama ÇED raporlarında her zamanki gibi şekilsel olarak gerçekleştirilmeye çalışılan bir toplantıyla karşı karşıyaydık. Halkın bu konudaki tepkisinin çok doğruydu. Bilgilendirme hakkının doğru dürüst elde edilmediği bir yerde toplantı yapılması ve halkın bilgilendirilmesi gerçekleştirilmiştir denmesi mümkün değil. Termik santralin yaratacağı çevresel etkilerle ilgili kaygılarımızı hep dile getirdik. Konuyu takip edeceğiz “ şeklinde konuştu. (Emel Oturak)







 
Son Eklenen Haberler