131019098
28 Mart 2024, Perşembe

SENDİKA VE STK'LARDAN REFERANDUM ÇAĞRISI: 'TEK ADAM REJİMİNE KARŞIYIZ'

13 Şubat 2017, Pazartesi 07:25

     


ALİAĞA'DAKİ BAZI SENDİKA VE STK'LARDAN REFERANDUM ÇAĞRISI:

'TEK ADAM REJİMİNE KARŞIYIZ'

Nisan ayında Türkiye sandığa gidecek. Bu sefer Cumhurbaşkanlığı sistemini hayata geçiren anayasa değişikliği paketi için. Halk oylamasına 2 ay kala Aliağa'daki STK'lar ve sendikalar kararlarını açıklamaya başladı. Görünen o ki halk oylaması yaklaştıkça Aliağa'da sürpriz tutumlar ortaya çıkabilir.

Cumhurbaşkanlığı sistemini hayata geçiren Anayasa değişikliği paketi 16 Nisan'da halk oylamasına çıkacak. Siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri halk oylamasında nasıl tutum alacaklarını belirlemeye başladı. Halk oylamasına 2 ay kala, Aliağa'daki sendikalar ve sivil toplum örgütleri nasıl bir tutum alacağı merakla bekleniyor.

Aliağa'daki demokratik kitle örgütlerinin bir çoğu tutumunu belirledi. Tabanında evet ya da hayır çalışmasını başlatmış durumda. Kimi sendika ve dernekler de genel merkezlerinin alacağı kararı bekliyor. AKP ve MHP'ye yakınlığıyla bilinen bazı derneklerde evet ya da hayır arasında kararsızlıklar sürüyor. Görünen o ki halk oylaması yaklaştıkça Aliağa'da sürpriz tutumlar ortaya çıkabilir. Halk oylaması yaklaşırken, Aliağa'daki sendikalara ve sivil toplum örgütlerine halk oylamasındaki tutumlarını sorduk. Onlarda yanıtladı:

Alp Kuyumcu (Eğitim-Sen Aliağa Baş Temsilcisi): Türkiye'nin parlamenter sistemde kalması, demokratik sistemin geliştirilmesi ve anayasa değişikliğiyle sistemin tek adam rejimine dönüşme riski olduğu için hayır diyoruz.

Celal Süslü (Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı): Tek kişi rejimine karşıyız. Parlamenter sistemin devam etmesini istiyoruz. Cumhuriyet'in değerlerini savunduğumuz için hayır.

Mustafa Gök (Eğitim-İş Aliağa Temsilcisi): Bu Anayasa ile yürütme gücünü tek başına kullanabilen, parti başkanı olarak milletvekillerini yani meclisi belirleyebilen, yargı üzerinde tam bir hakimiyet sağlayan, fiilen denetimi mümkün olmayan “Tek Adamlık Rejiminin” gelmesi kaçınılmazdır. Ulusun Egemenliği için, demokrasimiz için, Cumhuriyetimiz için… Başkanlığa hayır!

Doğanşah Aydın (Genel-İş Sendikası Aliağa Baş Temsilcisi): Anayasa değişikliği ile yasama, yürütme ve yargı yetkileri cumhurbaşkanının elinde toplanacak, kuvvetler ayrılığı bitecek. Türkiye Cumhuriyeti devleti tek adam iktidarına teslim edilecek. Memleketin ve işçilerin geleceği için hayır.

Sabahattin Yeşiltepe (Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı): Emeklilere yapılan bütün haksızlıklara yanıt olarak hayır diyeceğiz. Anayasa değişikliği referandumu tüm Türkiye'nin sorunudur. Elimizden geldiği kadar hayır çalışması yapacağız.

Erol Ertürk (ADD Aliağa Şube Başkanı): Artık mesele bir siyasal parti meselesi değil memleket meselesidir! Gelin aramızdaki tüm ayrılıkları bir kenara bırakarak başkanlık sistemi adı altında önümüze tekrar konulmak istenen SEVR’i yırtıp atalım!

(İSMAİL AFACAN) 







 
Son Eklenen Haberler