131019098
19 Nisan 2024, Cuma

‘ARTI PARA SİSTEMİ’NE ELEŞTİRİLER SÜRÜYOR

13 Şubat 2018, Salı 06:15

     


İZBAN’da 15 Şubat Perşembe günü itibarıyla başlanacak ’Artı Para Sistemi’ne yönelik eleştiriler devam ediyor. Siyasi partilerin Aliağa İlçe Başkanları da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Aliağa’dan Selçuk’a kadar olan 136 kilometrelik hatta hizmet veren İZBAN, 15 Şubat Perşembe günü “Artı Para” adı verilen yeni sisteme geçecek. Uygulamayla birlikte 25 Km üzerindeki yolculuklardan artı paranın kesilecek olması ve blokaj sistemi hakkında Aliağa’da bulunan siyasi partilerden de tepkiler geldi.

‘Uygulamadan vazgeçilmesi gerekir’

Uygulamayı eleştiren AKP Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut “İl Büyükşehir Grup Başkan Vekilimiz Hilal Doğan bu uygulamayla ilgili eleştirilerini Büyükşehir Meclisi’nde yaptı. Aziz Kocaoğlu’na konuyla ilgili itirazlarını daha önceden sundu. Bu uygulama vatandaşın cebinden ne kadar daha fazla para alabilirimin hesabını yapmaktır. İzmir’de daha 90 dakika aktarma uygulamasıyla ilgili sorunlar çözülmemişken böylesine vatandaşın mağduriyetini arttıracak, istasyonlarda beklemeye ve sıraya neden olacak bu uygulamandan vazgeçilmesi gerekiyor.” açıklamalarında bulundu.

‘Uygulama, profesyonel şirket yönetimine aittir’

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz ise İZBAN’ın %50 ortaklığının İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne %50 ortaklığının ise Ulaştırma Bakanlığı’na ait bir şirket olduğunu ve bu şirketin kendi yönetim kurulunun olduğunu hatırlatarak “İZBAN profesyonel bir yönetimi olan Büyükşehir’den bağımsız bir firmadır. Kararlarını da bağımsız şirket yönetimi verdiği için burada ortaya çıkan tabloyu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne mal edilmesi ve onun bir tasarrufuymuş gibi ifade edilmesi doğru değildir. Eğer bu uygulama yanlışsa bu yanlış şirket yönetiminin yanlışıdır. Bu sonuçları da göz önünde bulundurarak buradan İZBAN yönetimine sesleniyorum; vatandaşların şikayetlerine neden olan mağduriyetin giderilmesi için uygulamayı yeniden düzenlemelerini talep ediyorum. İZBAN hizmet verdiği ve müşterisi konumunda olan vatandaşın memnuniyetini her şeyden önde tutmalı ve bu uygulamayı daha makul bir hale getirmelidir.” dedi.

‘Vatandaşın bütçesine ek bir yük gelecektir’

MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir ise İZBAN’ın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğunu söyleyerek, İZBAN karayolunu kullanmadığını bu yüzden de benzin ve mazota yapılan zamdan etkilenmeyeceğini ifade etti. Vatandaşın uygulamadan rahatsızlığında haklı olduğunu dile getiren Aydemir “ İZBAN’a yapılan bu zam ile vatandaşa ek bir yük getirilmiş oluyor, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararı tekrar gözden geçirmesi lazım. Zaten Aliağa’da vermedikleri hizmetlerden dahi vergi alan bir Büyükşehir’in yine en çok Aliağalı vatandaşları ilgilendirecek konuda böyle davranması şaşırtmadı.” şeklinde konuştu.

Kampanya başlatılacak

Konuyla ilgili kampanya başlatacağını duyuran TKP il genelinde yaptığı açıklamada yapılan düzenlemeyle ulaşıma yüzde 77 oranında gizli zam yapıldığını öne sürdü. TKP Kent Konseyi açıklamada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun meclis oturumunda verdiği örnek üzerinden vatandaşların mağdur edildiğini dile getirdi. Kent Konseyi ayrıca yeni ücretlendirmeye ve İZBAN verilerine göre, İZBAN'ı kullanan 2 milyon 600 bin kişinin, bakiyesinde her zaman için en az 6 TL bulunması gerekeceği için bu durumun, akıllı kart değişikliği sonrasında, İzmirlilerin, yeniden kart ücreti ödemeye mecbur ve mahkum edilmesi gibi yapılan zam ile hiçbir ulaşım hizmeti verilmeden, en az 15 milyon 600 bin TL'nin vatandaşın cebinden alınarak, bir şirketin hesabına aktarılmasına vesile olacağını duyurdu.

‘Ulaşım yurttaşlar için temel bir haktır’

Emek Partisi Aliağa İlçe Yönetimi de ulaşımın yurttaşlar için temel bir hak olduğunu belirterek, “Bu temel hakka kentte bulunan herkesin kolaylıkla ulaşabilmesi gerekir. Belediyelerin de bu ulaşım hizmetini ucuza hatta mümkünse ücretsiz olarak sağlaması sosyal belediyeciliğin bir gereğidir. Kamu kurumları bu hizmetten kâr elde etmeyi düşünmemelidir. Mesafeye göre ücretlendirme sosyal belediyecilik anlayışı ile ters düşmektedir. İZBAN’da 15 Şubat’ta başlayacağı belirtilen yeni tarife, halkın ulaşım hakkını kullanmasında zorluklar çıkaracaktır. İzmir’de kent içi ulaşımın en önemli ayağı İZBAN’dır ve belli saatlerde izdiham yaşanmaktadır. Yükleme cihazları önünde kuyruk ve karmaşa oluşması kaçınılmazdır. Bu uygulama, zaten iktidarın politikalarıyla, yoksullaştırılmış olan öğrenciler ve işçiler üzerinde fazladan ekonomik baskıya yol açacak, seyahat haklarını kısıtlayacaktır. Kamu yararına olmayan bu uygulamadan vazgeçilmelidir.” dedi.

(EREN SARAN)







 
Son Eklenen Haberler