131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

HURDA ARAÇLAR SEKTÖRE HAREKETLİLİK GETİRECEK

13 Şubat 2018, Salı 06:09

     


Maliye Bakanlığı’nın henüz kanunlaşmayan hurda araç düzenlemesinin otomotiv sektörüne hareketlilik kazandırması bekleniyor. Hurda araçları satın alacak olan MKE’nin Kırıkkale, Aliağa ve Kocaeli-Seymen’de müdürlükleri bulunuyor.

Hayata geçirilmesi planlanan düzenleme ile 16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara, yeni araç satın alımında 10 bin TL’ye kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi yapılacak. Hurda araç sahiplerinin merakla beklediği düzenlemenin torba yasa ile kanunlaşması bekleniyor. Düzenlemenin otomotiv sektörüne de hareketlilik getireceği düşünülüyor. Model yılı ilerlemiş ve yıpranmış araçların ihraç edilerek veya hurdaya ayrılarak trafikten çekilmesi için uygulanan hurda indirimini yeniden başlatmayı planlayan Maliye Bakanlığı, bu şekilde ekonomiye canlılık kazandırmayı hedefliyor. Uzmanlar, 2002 model ve daha eski model araçları ilgilendiren tasarının önemli avantajlar sağlayacağını söylüyor.

Ellerindeki hurda araçlarından kurtulmak isteyenlerin 31 Aralık 2019 tarihine kadar yararlanabileceği uygulamanın detaylarının ilerleyen günlerde netleşeceği belirtiliyor. Henüz netleşmeyen düzenlemeye göre model yılı 2002 ve daha eski olan araç sahipleri araçlarını hurdaya ayırmak için bedelsiz olarak İl Özel İdarelerine teslim edebilecek. Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkması halinde ise Makine Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından söz konusu araçlar belli bir bedel karşılığında satın alınacak. MKE hurda araç alımında kilo başına ödeme yapacak. Kilo başına ödenen ücretler aracın model ve yılına göre değişirken ortalama 0,80 çarpan ile 2 tonluk bir araçta 1600 TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. MKE’nin Kırıkkale, İzmir-Aliağa ve Kocaeli-Seymen’de müdürlükleri bulunuyor.

Araçlarını hurdaya ayıranlar ya da ihraç ettirenler aldıkları belge ile trafik tescil kuruluşlarına başvuruda bulunarak yapılan sorgulamaların ardından araçlarının tescil kayıtlarını sildirecek. Hurdaya ayırma veya ihracat işlemi tamamlandıktan sonra aracın varlığının tespiti halinde araç sahibi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 206’ncı maddesine dayanılarak yalan beyanda bulunmaktan işlem yapılacak ve 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılabilecek.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler