131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

YARGININ 'DUR' DEDİĞİ SANTRALE ONAY ÇIKTI

13 Mart 2017, Pazartesi 06:50

     


Aliağa - Yeni Foça karayolu üzerinde bulunan İzmir Demir Çelik A.Ş. tarafından yapılması planlanan termik santral projesinin mahkeme tarafından iptal edilmesine şirketten yeni hamle geldi. ÇED başvurusuna Bakanlık’tan jet onay geldi.

Aliağa’da bulunan İzmir Demir Çelik A.Ş. (İZDEMİR) firmasına verilen ÇED Raporu, geçtiğimiz günlerde İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Konuyla ilgili, Ege'de Son Söz Gazetesi'nde yer alan habere göre, verilen iptal kararının ardından yeni gelişmeler yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın enerji santrali için 2010 yılında verdiği “ÇED olumlu” kararı mahkemeye taşınmış, Menemen Belediyesi ve Menemen Ticaret Odası’nın da aralarında olduğu çok sayıda kurum iptal için dava açmıştı. 7 yıl süren mahkeme sürecinin ardından gelen iptal kararı çevrecilerde büyük sevinç yaşatırken şirketten bu kez yeni ÇED hamlesi geldi.

RAPOR REVİZE EDİLDİ

Aliağa, Menemen ve Foça ilçelerini yakından ilgilendiren mahkeme kararının mürekkebi henüz kurumadan 2009/7 sayılı genelgeye dayanılarak 24 Şubat tarihinde yeni bir ÇED süreci başlatıldı. Şirketlerin iptal edilen ya da yürütmesi durdurulan ÇED raporlarında küçük değişiklikler yaparak yeniden onaya başvurabilmesini önünü açan genelgenin dayanak yapılması ile başlatılan süreç baş döndürücü bir hızla tamamlandı. Yeni ÇED dosyasında önceki ÇED'in mahkemece iptal kararına dayanak yapılan sakıncaların giderildiği öne sürülürken hazırlanan rapor son sürat İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na (İDK) getirildi.

BİR GÜNDE NİHAİ KARAR ÇIKTI

6 Mart tarihinde Ankara'da yapılan ve görüşlerin alındığı toplantıdan bir gün sonra rapor için nihai karar verildi. Komisyonca yeterli bulunan rapor, halkın görüşüne açıldı. Jet hızıyla verilen kararın ardından rapor, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'nde 10 gün boyunca halkın görüş ve itirazlarına açık olacak.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler