131019098
28 Mart 2024, Perşembe

EMEP: “İŞÇİLER ÖLÜYOR, YETKİLİLER İZLİYOR!”

13 Mart 2018, Salı 06:15

     


Emek Partisi İzmir İl Örgütü Aliağa’da yaşanan iş cinayetlerine dair basına açıklamalarda bulundu. Açıklamayı yapan İzmir İl Başkanı Emine Uyar “Aliağa’da her fabrikada işçiler ölüyor. Patronlar, yetkililer ve hükümet sessiz sedasız izliyor.” dedi.

Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar “Aliağa’da yaşanan iş cinayetlerine yönelik gerçekleştirdiği açıklamasında sadece Mart ayında Kocaer Haddecilik’te vinç devrilmesi ile 2 işçi yaralandı. 2 ay önce de bir işçi hayatını kaybetmişti. Denizciler Döküm’de 52 yaşındaki döküm ustası Şafak Deliorman öldü. Sider Demir Çelik Fabrikasında vinç halatının kopması sonucu 47 yaşındaki Mehmet Sait Akan ve 49 yaşındaki Mehmet Emin Arık öldüler, Star Rafineri inşaatında bir işçi fırtınalı havada çalışmaya zorlandığı için 15 metreden düştü yoğun bakımda... Dünya devi Tüpraş’ta yaşanan faciada ölen kardeşlerimiz hâlâ hafızalarımızda, HABAŞ saç haddehanesinde ölen Serdal Çetin, Ege Çelik’te yaralanıp 14 gün boyunca hayatta kalma savaşı verip ölen Ali Gür, İDÇ’de Kılıçlar’da, Petkim’de ve diğerlerinde yaralananlar da öyle. Ömrünün geri kalanını engelli olarak yaşamak zorunda kalan, yavaş yavaş ölüm anlamına gelen meslek hastalıklarına yakalanan yüzlerce işçi... Her seferinde ölen işçinin ailesinin tanık araması ve bulamaması, olaya kaza süsü verilmesi, olay yerinin temizlenmesi ve düzene devam edilmesi artık iş kazalarında yaşanan rutinlerden.” dedi.

‘Yaşananlar ne kaza, ne tesadüf ne de kader’

Yaşananların kaza, tesadüf ya da kader olmadığını ifade eden Başkan Uyar bu cinayetlerin Türkiye’nin ilk 10, ilk 50, ilk 100’ünün içerisinde yer alan, milyonlarca lira kazandığı halde işçilere en basit işçi sağlığı ve güvenliği sağlamayan işletmelerde yaşandığını dile getirdi. Uyar, TÜPRAŞ’ta yaşanan patlamada 4 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından İzmir Valisi’nin “Endişe edecek bir şey yok, üretim devam ediyor” açıklamasının kazaların neden devam ettiğinin göstergesi olduğunu vurguladığı açıklamasında “Tek dertleri üretimin yani kârlarının azalmaması! Bu kazaların meydana geldiği, işçi ölümlerinin yaşandığı demir-çelik fabrikalarının çoğunda sendika da var, Sider’de Türk Metal’in olması gibi. İşçilerin aidat ödedikleri bir sendikaları var ama bu sendika üyelerinin canını, sağlığını korumak üzere ne yapıyor?” şeklinde konuştu.

‘İş cinayetlerine ve vahşi çalışmaya karşı örgütlü mücadele’

Artık bu vahşi çalışma düzenine son verilmesi gerektiğini söyleyen Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar, “İşçiler ve onların örgütleri başta olmak üzere iş cinayetlerine karşı örgütlü mücadele gereklidir. PETKİM’de, TÜPRAŞ’ta, Demir-Çelik’lerde TİS için verilen örgütlü mücadelenin sonucunun başarı olduğunu gördük. Aliağa bölgesinde güçlü, etkili iki sendikadan, Petrol-İş ve Türk Metal’den işçilerin beklentisi var. Başta bu sendikalar olmak üzere tüm örgütlü güçlerin birlikte mücadelesi ile bu iş cinayetlerine dur denilebilir. Başta işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu yetkililer olmak üzere herkesi sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz.” dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler