131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

ZEYTİNLİ PARK KATLEDİLDİ

13 Nisan 2017, Perşembe 07:32

     


Aliağa’nın en büyük yeşil alana sahip olan parkı konumundaki Zeytinli Park’taki asırlık zeytin ağaçlarının bir bölümü, Aliağa Belediyesi tarafından parkın içerisinden yol geçirileceği gerekçesiyle katledildi.

İlçenin en büyük ve en güzel parkı konumundaki Zeytinli Park’ta, imar planlarına göre parkın içerisinden yol geçeceği için geçtiğimiz yıl zeytin ağaçlarının bölümü kesilerek yolun inşaatına başlanmak istenmişti. İddiaya göre, parkın yol geçecek olan bölümündeki zeytin ağaçları budandıktan sonra köklenerek buradan taşınacaktı. Ağaçların sökülmesinin ardından parkın içinden geçirilmesi planlanan yol Hükümet Caddesi ile Fevzi Paşa Caddesi arasında bağlantı yolu olacaktı. Ancak çevrecilerin ve siyasilerin baskısı sonucu geçtiğimiz yıl bu projeden vazgeçilmişti.

300 YILLIK AĞAÇLARI KESTİLER

Fakat, Aliağa Belediyesi’ne ait iş makineleri dün sabah erken saatlerde Zeytinli Park’a gelerek, imar planlarında yol olarak görünen bölümdeki zeytin ağaçlarını katledercesine söktü. Yapılması planlanan yolun güzergahında bulunan yaklaşık 300 yıllık zeytin ağaçlarının yanı sıra çam ve palmiyelerde sökülerek kamyonlarla taşındı. İş makineleri, yapılması planlanan yolun Fevzi Paşa Caddesi’ne yakın olan bölümündeki kaldırımları da sökerek yol yapımı için alanı genişletti.

DUYARLI VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Yapılan ağaç katliamının duyulmasının ardından Zeytinli Park’a gelen bir grup çevreci vatandaş duruma sert bir dille tepki gösterdi. Vatandaşlar, Belediyeye ait iş makinelerinin ağaçları sökmesini engellenmeye çalışsa da başarılı olamadı. Olay yerine gelen Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk, Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, CHP Aliağa Belediye Meclis Üyeleri ve az sayıda duyarlı vatandaş belediye yetkililerine sitem etti. İlerleyen saatlerde CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz da Zeytinli Park’a gelerek duyarlı vatandaşlara destek verdi.

BELEDİYE GERİ ADIM ATMADI

Tepkilerin giderek artması sonucu Aliağa İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev de olay yerine gelerek vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Alev, imar planlarına göre buradan bir yol geçtiğini ve belediye yetkililerinin yaptığı bu çalışmada yasal olarak bir sıkıntı bulunmadığını belirterek öfkeli vatandaşları taşkınlık yapmamaları konusunda uyardı. Tüm tepkilere rağmen Aliağa Belediyesi yetkilileri geri adım atmayarak yolun altyapı çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Parktaki ağaçların katledilmesine tepki gösteren farklı siyasi ve çevreci gruplar gün içerisinde ilçenin değişik noktalarında basın açıklamaları yaparak yapılan çalışmanın yanlış olduğunu vurguladı.

BÜYÜKŞEHİR GEREK YOK DEMİŞTİ

Edinilen bilgilere göre, Aliağa Belediyesi, imar planına göre 17 metreden geniş olduğu için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne talepte bulunarak imara uygun şekilde yolun yapılmasını istedi, ancak Büyükşehir Belediyesi tarafından bu talep iki kez söz konusu bölgede böyle bir yola gerek olmadığı gerekçesiyle geri çevrildi. Mevzuata göre Aliağa Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla yolu yapması önünde yasal bir engel bulunmuyor. Aliağalı vatandaşlar, ilçenin simgesi durumundaki Zeytinli Park’ın bütünlüğünün bozulmaması gerektiğini, burada yaşayan herkesin Zeytinli Park’ta anıları olduğunu ve Belediye’nin Aliağa’nın geçmişine sahip çıkması gerektiğini dile getiriyorlar.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler