131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

EV ALANIN KAZANCI BİR ARABA

13 Ağustos 2016, Cumartesi 06:26

     


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faizi indirin" çağrısıyla, bankalar harekete geçti. TURYAP Aliağa Temsilciliği Gayrimenkul Uzmanı Yasemin Karaman, faiz indirimlerinin ev alacaklara ne kadar avantaj getireceği hakkında bilgiler verdi.

Cumhurbaşkanı'nın ve hükümetin, bankalara konut kredisi faizlerini indirmeleri yönündeki çağrıların ardından bankalar konut kredilerinde faiz oranlarını yüzde 1'in altına çekmeye başladı. TURYAP Aliağa Temsilciliği Gayrimenkul Uzmanı Yasemin Karaman, "Konut zaten her zaman mantıklı bir yatırımdı. Şimdi daha cazip duruma geldi" dedi. Faiz oranlarının yüzde 0,95'e kadar indiğini belirten Karaman, "Bu oranla 100 bin lirada toplam 25 bin lira cebinizde kalacak demek. 100 bin lira kredi çektiğinizde geri ödemeniz önceden 185 bin civarındaydı. Yeni dönem faiz oranlarıyla insanlar yaklaşık 20-25 bin lira civarında karda olacaklar. Bu da neredeyse ortalama bir aile için araba parası demek." diye konuştu.

"ALİAĞA'DA KONUT YATIRIMI ARTACAK"

Kredi faizlerinin düşeceği yönündeki beklentilerinin karşılığını bulduğunu belirten Karaman, "Kredilerle ilgili zaten beklediğimiz durumdu bu. Nitekim gerçekleşti. Çok da güzel oldu. İnsanlar çok kaygılı ve tereddütteydiler. Nakitlerini harcamak ya da kredilerin ağır yükünün altına girmek istemiyorlardı. Yapılan indirimlerle insanlar artık daha güvenle hareket edebilecekler. Güzel de bir düşüş oldu. Devlet kökenli bankalarla başladı, özel bankalara da orantılı olarak yansıdı. Piyasa zaten durmamıştı ama Aliağa gibi sürekli göç alan bir yerde bu gelişmeler konuta yatırımı arttıracaktır. Kararsız olanlar şimdi belli adımları daha kolay atabiliyorlar." şeklinde konuştu.

"İNSANLAR KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLACAK"

Faiz oranlarının bankalar arasındaki dengeli dağılımının önemine vurgu yapan Karaman, "Bankaların da kendi arasında bir rekabet söz konusu. Onlar da oranları kendi aralarında dengelemek zorunda. Bize gelen müşteriler için bütün bankaları arıyoruz. Hepsinden oranları alıyoruz. Ön hazırlığı biz yapıyoruz ondan sonra müşterimizle oturup kendisi için en uygun bankaya karar veriyoruz. Her gelen müşteri aslında kafasında bir banka ile geliyor. İnsanlar yıllardır çalıştığı ve güvendiği bir bankayla devam etmek isteyebiliyor. Bu nedenle yatırımcının sırf daha düşük faiz oranı nedeniyle istemediği bir bankaya giderek mutsuz olmasının önüne geçmek için denge şart." diye konuştu. İlerleyen dönemde vade sürelerinin de uzatılmasının söz konusu olduğunu sözlerine ekleyen Karaman, eğer uygulanırsa vadelerin uzamasının da insanları rahatlatan bir başka gelişme olacağını belirtirken, "İnsanlar kira öder gibi ev sahibi olacak" dedi. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler