131019098
19 Nisan 2024, Cuma

YUSUF ÖZTÜRK: ‘LİMANLARDAKİ YÜK ELLEÇLEME MİKTARI YETERSİZ’

13 Ağustos 2018, Pazartesi 06:45

     


İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, limanlardaki yük elleçleme miktarının yeterli seviyede olmadığını açıkladı.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında tarihi ve lojistik bir köprü olduğuna değindi. Haber Ekspers’te yer alan habere göre, Başkan Yusuf Öztürk; “Dünya ekonomisinde ticarete konu malların yüzde 90'ı denizyolu ile taşınırken, ülkemiz taşımacılığında karayolunun payı yüzde 80 seviyelerinde bulunuyor. Milli gemi filomuz 28.8 milyon Dwt büyüklüğü ile dünya 15.'si durumunda” diye konuştu.

‘Hedeflediğimiz noktada değiliz’

Türkiye ekonomisinin dış ticaret hacmiyle ve limanlarıyla, elleçlenen konteyner miktarıyla önemli artış gösterdiğini belirten Öztürk, ‘Konteyner elleçleme kapasitesi 17 milyon TEU'ya ulaşan Türk limanlarında elleçlenen konteyner geçen yıl yüzde 15 artışla 10 milyon 164 bin TEU'ye ulaştı. Bu yılın ilk yarısında artış devam etti.’ dedi. Tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye’nin coğrafi avantajları bakımından değerlendirildiğinde daha iyi seviyede olması gerektiğini vurgulayan Öztürk; “Gurur veren tarihi mirasa ve coğrafya avantajına sahip olmamıza rağmen denizcilikte ne yazık ki hedeflediğimiz noktada değiliz. Buna rağmen Türkiye ekonomisinde geçen yıl yüzde 7.4 ile rekor seviyede büyümeye bağlı olarak dış ticaret hacmimiz ve limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı önemli artış gösterdi.” diye ekledi.

Aliağa'daki 3 limanda 794 bin TEU yük elleçlendi

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı verilere göre 2018 yılı Ocak-Haziran döneminde Türk konteyner limanlarında elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artışla 5 milyon 446 bin TEU olduğunu hatırlatan Yusuf Öztürk; 2017'de İzmir Alsancak Limanı'nda 646 bin TEU, Aliağa'daki 3 limanda (Nemport, Ege Gübre ve APM Terminals tarafından işletilen Petlim Limanı) 794 bin TEU yük elleçlendiğini belirtti. İzmir bölgesi özelinde de açıklamalarda bulunan Öztürk; “Bölgede toplam 4 milyon TEU'yu ulaşan liman kapasitesine göre 1.5 milyon TEU'ya yaklaşan yük elleçleme miktarı henüz yeterli seviyede değil. Bu yılın ilk yarısında ise İzmir Alsancak Limanı'nda 322 bin TEU'luk konteyner elleçlenirken, Aliağa'daki üç konteyner limanında elleçleme 442 bin TEU'ya yükseldi. Yine geçen yıl Çeşme Limanı'na geçen yıl 156 Ro-Ro gemisi sefer yaparken, toplam 7 bin 2 TIR ve 38 bin 491 dorsenin yükleme ve boşaltması gerçekleştirildi. Dikili Limanı'na 99 gemi yanaşırken, 392 bin ton yük elleçlendi." sözlerini kaydetti.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler