131019098
29 Mart 2024, Cuma

YANAR: “YABANCI ÇALIŞTIRMAKTAN MEMNUN DEĞİLİZ”

14 Ocak 2017, Cumartesi 07:36

     


İlk İnşaat Genel Müdürü Ali Yanar, geçtiğimiz hafta gazetemizde yer alan “Rafineri inşaatında Hintli isyanı” başlıklı haberimiz üzerine açıklamalarda bulundu.

İşçilere düzensiz ödeme yapılması gibi bir problem bulunmadığını belirten Yanar, yemeklerle ilgili bir sıkıntı olduğunu, ancak bunun da kendileri dışında, işçi kampında yemek tedarik eden firmadan kaynaklandığını belirtti. Yanar “Şirketimizin maaş ödemeleriyle ilgili Hintli veya Türk işçilere yaşattığı herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Her maaş dönemi, bordroların çıkmasıyla beraber takip eden ayın 15’i ila 20’si arasında yatırılmakta. Hintli arkadaşlarda da bu farklı değil, aynı şekilde uygulanıyor. Hintli çalışanlarımızda sadece isim benzerlikleri veya verdikleri hesap numaralarıyla ilgili problemler çıkabiliyor. Bu da 400-450 kişilik yabancı uyruklu kadronun içinde 10-12 kişilik bir gruptur. Burada yaşanan problemin kaynağı da biz değil, işçiler tarafından verilen yanlış hesap numaralarıdır. Türkiye’deki hesap numaralarını teyit edebiliyoruz ancak yurtdışı hesapları için böyle bir şansımız yok. Gönderdiğimiz paranın geri dönüşü de swift hesabı olduğu için biraz zaman alıyor. Tabii bu detayları işçilere anlatmakta zorlanabiliyoruz. Hesap numaralarındaki yanlış fark edildiğinde bu aksaklıklar da en kısa sürede gideriliyor. Yemek konusu ise bizim dışımızda gelişen bir konu. Bütün yemekler şantiyede bir kuruluş tarafından temin ediliyor. Biz bu sıkıntıları sadece ilgili kuruma iletmekle yetinebiliyoruz. O gün işçilerimizle şantiye şefimiz görüştü. Havanın yağışlı olması nedeniyle sahada çalışma zaten yoktu. Dolayısıyla iş bırakma gibi bir eylem söz konusu da değil. Şantiye şefimizin sıkıntıyı yetkililere ileteceğini söylemesiyle de çalışanlarımız ikna olarak dağıldılar.” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇOK RAHAT

Şantiyedeki çalışma koşullarının da yurt dışındaki diğer şantiyelere göre oldukça rahat olduğunu belirten İlk İnşaat Genel Müdürü Ali Yanar “İlk inşaat olarak, taşeronlarımızla birlikte 2900 civarında bir kadroyla Star Rafinerisi’nde çalışmaktayız. Bunların içinde zaman zaman değişse de yaklaşık 600 kadar Hintli işçimiz bulunmakta. Hintli çalışanlarımızın hepsi Çayağzı’nda kurulmuş bulunan işçi kampında kalıyor. Bu kamp ile ilgili arkadaşlarımızın her türlü sıkıntısını dinledik ve yetkililere ilettik. Bunun dışında, çalışma koşullarıyla ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığı gibi, Hintli arkadaşlar Türkiye’deki çalışma koşullarını çok daha hafif buluyor. Özellikle de Star Rafinerisi’nde belirli şartlara göre düzenlenmiş mesai saatleri içerisinde bütün hakları verilerek çalıştırılıyor. Fazla mesaileri, hafta sonu çalışmaları eksiksiz ödeniyor. Dolayısıyla, bu konularda şikayette bulunacak bir ortam da yok şantiyede.” dedi.

YABANCI İŞÇİ ÇALIŞTIRMAKTAN MEMNUN DEĞİLİZ

Hindistan’dan getirilen işçilerin maliyetinin Türkiye’ye göre daha yüksek olduğunu, ancak mecburiyetten dolayı bu yola başvurmak zorunda kaldıklarını ifade eden Yanar “Yaklaşık bir yıldır Star Rafinerisi inşaatında faaliyet gösteriyoruz, tahminen bir yıl kadar daha buradaki çalışmalarımız devam edecek. Ondan sonra test aşaması başlayacak. Daha sonra da Aliağa’da farklı iş fırsatları çıkarsa, biz burada olmaya devam edeceğiz. Şirket olarak çalışanlarımızın yarısından fazlasını Aliağa ve Menemen’den istihdam ediyoruz. Geriye kalan 700-800 civarı teknik personelimiz ve Hintli çalışanlarımız tabii ki proje bittikten sonra evlerine dönecekler. Dışarıdan personel getirmekten çok mutlu değiliz. Maalesef Türkiye’nin genel bir sorunu bu. Türkiye’de beden işçisi olarak çalışmak isteyenlerin sayısında bir azalma var. Hem nicelik hem de nitelik olarak azalma var. Çalışmamayı, işsizlik parası almayı veya yeşil kartla yaşamayı tercih ediyorlar. Meslek öğrenmekten ziyade masa başı çalışmayı tercih eden bir nüfus kitlesi var Türkiye genelinde. Biz de maalesef Aliağa’da ve yakın çevrede işçi bulamadığımız için Hindistan’dan takviye personel getirmek zorunda kaldık. Bu bizim açımızdan da sevindirici bir durum değil. Çünkü yabancı işçinin maliyeti çok daha pahalıya mal oluyor bize.” dedi. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler