131019098
28 Mart 2024, Perşembe

TÜPRAŞ RAFİNERİSİ’NDE GÜÇLENDİRME İÇİN ÇED RAPORU AÇIKLANDI

14 Haziran 2017, Çarşamba 07:20

     


Aliağa’da TÜPRAŞ tarafından yapılması planlanan “Mevcut LPG Platformunun ilave Dolfenler ile Güçlendirmesi” projesinin ÇED raporu geçtiğimiz günlerde halkın katılımına açık bir toplantı ile açıklandı.

7 Eylül Mah. 19JIIIA-D pafta,560 ada, 7 nolu parsel önünde bulunan deniz alanı içerisindeki 15 adet dolfenden oluşan 1.452 m2 alan sahip LPG Platformu mevkiinde “Türkiye Petrolleri Rafinerileri A.Ş.- İzmir Rafinerisi” tarafından yapılması planlanan, “Mevcut LPG Platformunun İlave Dolfenler ile Güçlendirilmesi” ile ilgili olarak ÇED raporunun okunduğu proje hakkında Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonu’nda düzenlenen toplantıya Aliağa Belediyesi’nden görevli çevre mühendisleri ve Aliağa İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden görevli memurlar katıldı.

Rapor ÇEDFEM Mühendislik LTD. ŞTİ. Genel Müdürü Hüsamettin Çoban tarafından gerçekleştirilen bir sinevizyon gösterimi eşliğinde sunuldu. Dolfenlerin ne olduğu ve projenin sağlayacağı kolaylıklar hakkında hazırlanan raporu sunan Çoban, “1972 yılında 3 milyon ton kapasiteyle bölge ve Türkiye’nin petrol ihtiyacına yönelik oluşturulan TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi bugün 11,7 milyon ton şarj kapasitesine ulaşmış durumdadır. Mevcut dolfenlerin dışında dört ayrı iskeleden de yükleme işlemleri yapılırken, deniz trafiği ve sıkışıklığı oluşmaktadır. Yapılması planlanan dolfenleri güçlendirme projesiyle mevcut sıkıntıların giderilmesi için, kedi merdivenleri ile dolfenler birbirine bağlanacak, 824 metrekare olan alan 1424 metrekarelik alana ulaşacak. Mevcut iletim hattına ek olacak bir iletim hattı da projenin devamı olarak tasarlanmakta.” dedi.

Deniz suyunu değiştirecek bir işlem yapılmayacak!

Dolfenlerin güçlendirilmesi esnasında oluşabilecek sıkıntılara yönelikte bir açıklama yapan Genel Müdür Hüsamettin Çoban, deniz içerisinde herhangi bir dip taraması ve ya deniz dolgu işlemi gibi deniz suyunun özelliğini değiştirecek bir işlem yapılmayacağını belirtti. Sadece deniz içerisine kazıkların çakılması suretiyle yapılacak güçlendirme çalışmasının deniz trafiğini azaltacağını vurgulayan Çoban kazıkların dalga hareketliliğine engel oluşturmayacağını, proje alanın sanayi için ayrılan bir alanda olduğunu ekledi. Hiçbir çevre zararı olmayacaktır demenin doğru olmayacağını da söyleyen Çoban “mutlaka bir emisyon oluşacaktır. Ancak bu toz şeklinde dağılan bir emisyon değil, orada kullanılan ekipman ve materyallerden kaynaklı oluşacak bir emisyondur. Kazık çakma esnasında bir gürültü olması mümkündür. Ancak yapılan hesaplamalarda en yakın yerleşim yeri olan Aliağa’ya da sesin ulaşması mümkün görünmemektedir. Atık su oluşumu ise inşaat aşaması için görülmüyor. Şu andaki mevcut işletme sırasında yanaşan gemilerden kaynaklanan bir takım yükümlülükler var. Bununla ilgili de TÜPRAŞ’ın suların alınmasıyla ilgili bir tesisi var, bu yüzden gemilerden alınan suların kabulüyle ilgili izni de var. İnşaat esnasında tehlikeli atıklar, ambalaj atıkları olabilir. Bunlarda TÜPRAŞ’ın atık yönetim sistemine dâhil olarak çözülecektir.” dedi.

Aliağa halkı gürültüden etkilenecek mi?

Raporun sunulmasından sonra söz alan, Aliağa Belediyesi’nde görev yapan Çevre Mühendisi Cihan Malhatun, “1,5 kilometre yakında olduğumuzu belirttiniz. Ne gibi bir önlem ile biz oluşacak gürültüden etkilenmeyeceğiz?” sorusunu iletti. Aliağa Belediyesi’ne daha önce Etki Liman İşletmeleri tarafından yapılan “Yüzen LNG Santrali” çalışmaları esnasında iletilen şikâyetlerin çokluğunu hatırlatan Malhatun başından alınan raporlara rağmen halkın işlemlerden etkilenerek, şikâyetlerde bulunması sebebiyle planlanan proje için gürültü kirliliğinin engellenmesi konusunda detaylı bilgi verilmesini talep etti.

Henüz başlanan bir çalışma olmadığı için, bunun proje kapsamında hazırlanmış bir modelleme çalışması olduğunu belirten Çoban “Raporda sunulan, çalışma esnasında makinelerin çıkarması muhtemel desibel düzeyleri hesaplanarak ve bunun mesafe üzerindeki etkisinin hesaplanması ile oluşturulmuş bir modellemedir. Asıl ÇED raporu ise daha sonra yapılacaktır. Bu raporda da bütün modellemelerin nasıl yapıldığı yer alacaktır.” yanıtını verdi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler