131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

BİRİLERİ BU GERİLİME ‘DUR’ DESİN…

14 Eylül 2017, Perşembe 06:47

     


Star Rafinerisi’ne taşeron işçisi olarak farklı illerden gelen ve konaklaması için işveren tarafından kiralanan evlerde 10-15 kişi kalan işçiler ile mahalle sakinleri arasında yaşanan gerilim her geçen gün tırmanıyor. Önceki gün Yalı Mahallesi’ndeki bir evde yaşayan işçiler ile işçilerden rahatsız olan mahalle sakinleri arasında yaşanan tartışma karakolda bitti.

Kurulum aşamasında olan Star Rafinerisi’ndeki taşeron firmalara Türkiye’nin farklı illerinden gelen işçiler ile Aliağa halkı arasında yaşanan uyum sorunu ve gerginlik giderek büyüyor. Taşeron firmalar işçilerin konaklama maliyetini en aza indirmek için ilçe merkezinde tuttuğu kiralık evlere 10-15 işçiyi yerleştiriyor. Durumu fırsat bilen ev sahipleri de evlerini yüksek fiyatlarla taşeron firmalara kiralıyor. Ancak işçiler ile konakladığı evin bulunduğu mahalle sakinleri arasında uyum sorunu yaşanıyor.

SÜRTÜŞME GİDEREK ALEVLENİYOR

Özellikle işçilerin yoğun olarak yaşadığı Yalı, Kültür ve Siteler Mahallesi’ndeki vatandaşlar işçilerin yaşam tarzından rahatsız olduğunu dile getiriyor. Taşeronun kiraladığı evlerde gayri insanı şartlarda kalan işçiler ise mahalleliyi rahatsız edecek bir yaşam tarzlarının olmadığını belirterek kendilerine karşı olan bu tutuma anlam veremiyor. Ancak bu tatsız sürtüşmeler son günlerde giderek alevlenmiş durumda. Önceki gün Yalı Mahallesi’nde işçiler ile mahalle sakinleri arasında yaşanan bir tartışma karakolda bitti. Yalı Mahallesi’nde N.Ü. isimli bir mahalle sakini ile evinin karşısında bulunan binada kalan taşeron işçileri ile arasında sözlü tartışma yaşandı. Tartışmanın büyümesi üzerine N.Ü., Aliağa Merkez Karakolu’na giderek işçilerden şikayetçi oldu. N.Ü.’nün tartıştığını iddia ettiği işçiler de Karakola gelerek kendisinden şikayetçi oldu.

‘BU İŞİN BİR ÇÖZÜMÜ OLMALI’

İşçilerle yaşadığı tartışmanın nedenini açıklayan mahalle sakini N.Ü., “Evimizin karşısındaki binada çok sayıda Star Rafinerisi işçisi kalıyor. Banyo camı açık, yüksek sesle konuştukları için ahlaka, edebe aykırı konuşmaları olduğu gibi bizim eve geliyor. Daha düşük sesle konuşmaları için defalarca uyardım kendilerini. Ama bana ters cevaplar verdiler. Ellerinde biralar, üstleri çıplak, altlarında sadece şort ya da iç çamaşırı ile balkona çıkıyorlar. Böyle yapmaya devam ederlerse şikayetçi olacağımı söyledim. Bunun üzerine bana küfretmeye başladılar. Tartışmaya başladık. Tehditler ve hakaretlerde bulundular. Ben de karakola gidip şikayet etmek zorunda kaldım. Daha önce Star Rafinerisi yetkilileri başta olmak üzere, resmi makamlara dilekçeyle başvuruda bulunduk, değişen hiç bir şey olmadı. İllaki kan dökülmesi, birinin ölmesi mi gerekiyor, bir şeyler yapılması için. Bir de evlerini değerinin 3-4 katına 30-40 işçiye kiralayan komşularıma bir şeyler söylemek istiyorum. Siz hak etmediğiniz paraları kazanacaksınız diye biz bunları yaşamaya mecbur değiliz. Bu işin bir çözümü olmalı.” diyerek tepkisini dile getirdi.

“KİMSEYLE SORUNUMUZ YOK, EKMEĞİMİZİN DERDİNDEYİZ”

Esas mağdurun kendileri olduğunu söyleyen işçiler ise, “Biz ve birçok işçi kardeşimiz Türkiye’nin farklı illerinden Aliağa’ya ekmek parası kazandırmak için geliyor. Aramızda evli, çoluğu çocuğu olan, onların ihtiyaçlarını karşılamak için zor şartlarda burada çalışan arkadaşlarımız var. Biz zaten rafineri inşaatında genellikle 12 saate kadar çalışıyoruz. Eve geldiğimizde yorgunluktan en fazla 1 veya 2 saat ayakta kalıp daha sonra uyuyoruz. Kaldığımız evleri otel gibi kullanıyoruz. Ne gürültü, ne de taşkınlık yapıp mahalle sakinlerini rahatsız etmiyoruz. Ama nedense Aliağa halkı bizi bir türlü benimseyemedi. Bizim hakkımızda birçok iddia ortaya atılıyor ve bu iddialar da tartışmalara neden oluyor. Bizim kimse ile bir sorunumuz yok. İşimizin ve ekmeğimizin derdindeyiz. Çalıştığımız firmalar bize hangi evi kiralarsa, nereyi gösterirse orada kalıyoruz. Neticede bu mahallelerde ve evlerde yaşamak bizim tercihimiz değil. Aliağa halkından biraz daha anlayış bekliyoruz. Zaten 1 yıl içerisinde Star Rafinerisi’nin inşaatı tamamlanacak ve faaliyete geçecek. Eğer çok rahatsızlarsa biraz daha sabretsinler. 1 yıl içerisinde bizden kurtulmuş olurlar.” şeklinde sitemlerini dile getiriyor.

İŞVEREN CEPHESİNDE DURUM FARKLI...

Şikayetlerin artması üzerine konuyla ilgili herhangi bir girişimlerinin olup olmadığını öğrenmek için bilgisine başvurduğumuz SOCAR yetkilileri, Star Rafinerisinin inşaatıyla ilgili daha öncesinde sözleşme yapılan taşeron firmalara herhangi bir zorlama ya da yaptırım uygulayamadıklarını, ancak mahalle sakinleri ve mahalle muhtarlarıyla da görüşüp anlaştıkları üzere, yeni anlaşma yapılan taşeron firmaların sözleşmelerinde bu konuyla ilgili maddelere ve yaptırımlara da yer verdiklerini belirttiler.

Rafineri inşaatında görev yapan firma yetkilileri ise, Çayağzı’nda kurulan işçi kampında personel barındırma maliyetlerinin kendileri için çok yüksek olduğunu, düşük kar marjlarıyla iş yaptıklarını ve personel maliyetini en aza indirebilmek için ilçe merkezinde ev kiralama yolunu seçtiklerini ifade ettiler.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler