131019098
19 Mart 2024, Salı

‘Biz canımızı yitiriyoruz, onlar ceplerini dolduruyor!’

14 Ekim 2017, Cumartesi 10:21

     


Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve Aliağalılar TÜPRAŞ kazasında yaşamını yitirenler için dün Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

TÜPRAŞ’ta yaşanan iş kazasında 4 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından dün Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu’nun düzenlediği basın açıklamasına çok sayıda TÜPRAŞ ve PETKİM işçisi ile Aliağalı vatandaşlar katıldı.

‘Yaşanan iş cinayeti taşeron sistemi yüzündendir.’

Basın açıklaması öncesi bir konuşma gerçekleştiren Aliağa Petrol-İş Şube Başkanı Ahmet Oktay, kitleyi patlamada yaşamını yitiren işçiler adına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından Oktay, “Yıllardır üzerine basa basa vurgu yaptığımız taşeronluk sistemi sermayeyi besleyen bir zincirdir. Bunlar sermayenin kar hırsı ile bizlerin emeği üzerinden ucuz iş gücü adı altında yarattığı bir sistemdir. Yaşanan iş cinayeti bu sistemin sonucudur. Bizler canlarımızı yitiriyoruz, onlar ceplerini dolduruyor” dedi. Oktay Konfederasyonlara seslenerek “ Bu ülkede yaşanan iş cinayetlerine daha ne kadar sessiz kalacağız?” diye sordu.

‘Aliağa İş sağlığında kuralların koyulmasında pilot bölgemiz olacak!’

Eyleme katılım gösteren Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım konuşmasında “Aliağa’nın birikmiş sorunları var. Sorunlar sadece taşeronla da sınırlı değil. Burada devletin eksikliğini acizliğini görüyoruz. Buradaki devlet hastanesinde yanık ünitesi yok. İşyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyması konusunda burası bizim pilot bölgemiz olacak. Bizzat takipçisi olacağım” dedi.

‘Taşeron sistemi son bulsun!’

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına hazırlanan açıklamayı okuyan Genel-İş 5 No’lu Şube Aliağa Belediyesi İşyeri Baş Temsilcisi Doğanşah Aydın, ülkede kanayan bir yara haline gelen taşeron sisteminin acısını yaşadıklarını dile getirerek, iş kazalarında yaşamının yitiren emekçilerin yüzde 90’ının örgütsüz, güvencesiz ve kuralsız bir şekilde çalıştırılan taşeron elemanlarından oluştuğunu belirtti.

Doğan, İş cinayetlerinin yaşanmaması için taşeron sisteminin son bulması gerektiğini vurgulayarak Konfederasyonlara seslendi ve “Taşeron sistemi üzerinden birbirini besleyen sermaye, siyaset ve iktidar zincirine dur demenin zamanı gelmedi mi?” sorusunu sordu.

 Açıklamanın ardından katılımcılar sloganlar ve alkışlar eşliğinde eylemi sonlandırdı.

Haber: Eren Saran

 

 







 
Son Eklenen Haberler