131019098
19 Mart 2024, Salı

STK ve Sendikalardan TÜPRAŞ tepkisi!

14 Ekim 2017, Cumartesi 10:13

     


TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi’nde bakım çalışması yapılan tankta meydana gelen patlamada 4 taşeron işçi hayatını kaybetmesi üzerine tüm Türkiye’deki meslek örgütlerinden, STK’lardan ve milletvekillerinden tepki açıklamaları gelmeye devam ediyor.

Tüpraş Rafinerisi’nde yaşanan iş kazasına ilişkin meslek örgütlerinden sivil toplum kuruluşlarına kadar kamuoyundan gelen açıklamalar devam ederken, tepkiler daha çok taşeron çalışma sistemi üzerinde yoğunlaşıyor.

Genel- İş Aliağa Temsilciliği: “Yaşananlar taşeron sisteminin sonucudur!”

Genel-İş Aliağa Temsilciliği, Aliağa Belediyesine bağlı işyerlerinde işbaşı öncesi yaptığı açıklamalarla TÜPRAŞ'taki iş cinayetlerine dikkat çekti. Yapılan açıklamalarda taşeron sistemi ve kuralsız çalışmanın bu kazaların başlıca sorumlusu olduğu belirtildi. Hayatını kaybeden işçiler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Temsilcilik hayatını kaybeden işçilerin ailelerine baş sağlığı dileklerini iletirken, bundan sonraki sürecin de takipçisi olacaklarını duyurdu.

KESK: “TÜPRAŞ’ta Yaşanan İş Cinayetinin Sorumluları Yargılanmalıdır!”

Kazaya ilişkin önceki gün bir açıklama gerçekleştiren KESK Yürütmesi, “İktidarın özelleştirme politikaları ile sermayeye devredilen rafineride çalışanların taşeronlaştırılması ve ağır çalışma koşullarının dayatılmasıyla birlikte, tank bakımı, mekanik, izolasyon, elektrik gibi uzmanlık gerektiren işlerde dahi taşeron işçiler çalıştırılırken, kadrolu işçilerin denetiminde yapılması gereken işlerde ise kadrolu işçi sayısı denetime bile yetmemektedir.” dedi.

Koç Holding’e ait rafineri karının 2017’nin ilk çeyreğinde 11 kat arttırdığına değinen KESK yürütmesi, “İşçilere kulaklarını tıkayan AKP Hükümeti ise emek eksenli politikalar yürütmek yerine sermaye guruplarının sözcülüğünü yaparak ‘İş ve İşyeri Güvenlik Yasası’nı 2020’ye ertelemiştir.” diyerek işçilerin ölmeye devam ettiği taşeron çalışma sisteminin bir an evvel kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil: “Kaza değil, cinayettir!”

TBMM Genel Kurulu’nda İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı görüşmeleri sürerken meydana gelen TÜPRAŞ patlamasıyla ilgili açıklama yapan İrgil, iş kazalarının nedenlerinin ihmal, tedbirsizlik ve denetim eksikliği olduğuna vurgu yaparak, TÜPRAŞ’ta yaşananın bir kaza değil cinayet olduğunu ifade etti.

İrgil, “Ne yazık ki TÜPRAŞ’ta dört işçi yaşamını yitirdi. İşçilerimize rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Ve sormak istiyorum; biz muhalefet üyeleri olarak milletimize rahmet ve başsağlığı dilemekten artık utanır hale gelmişken, iktidar üyeleri de aynı utancı yaşıyor mu?” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası: “Kazalara dair mevzuat uygulanmıyor!”

TüPRAŞ’ ta yaşanan patlama büyük endüstriyel kazalara dair mevzuatı ve alınması gereken önlemleri yeniden gündeme taşırken, Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu, endüstriyel kazalara dair mevzuatın adı ve içeriği olmakla beraber Türkiye’de uygulamasının bulunmadığına dikkati çekti. Bozoğlu,  Sanayinin yoğun olduğu bölgelerde herhangi bir tesiste yaşanabilecek olası bir patlamada, bu tesisteki tehlikeli kimyasal maddelerin havaya, suya ve toprağa yayılabileceğini ve geniş kitleleri ele alabileceğini vurguladı.

Endüstriyel kazalara ilişkin düzenlemenin, Türkiye’de Avrupa Birliği’nden (AB) 28 yıl sonra 2010 yılında yönetmelik olarak yayımlandığını ve 2 yıl sonra yürürlüğe gireceği belirtildiğini hatırlatan Bozoğlu, uygulanması gereken maddelerin önce 2017, sonra da 2019 yılına ertelendiğini söyledi.

Haber: Eren Saran







 
Son Eklenen Haberler