131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ARAMCO DA PETROL OFİSİ’NE TALİP

14 Kasım 2016, Pazartesi 06:27

     


Socar’dan sonra bir dünya devi daha Petrol Ofisi’ne talip oldu. Saudi Aramco ve Opet’in de dahil olduğu yarışta Türkiye’nin ikinci büyük özel şirketini kimin alacağı merakla bekleniyor.

Avusturya merkezli petrol şirketi OMV'nin satışa çıkardığı Petrol Ofisi'ne üç şirket teklif sundu. İkinci tur teklif verenler arasında Koç Holding'in ortak olduğu OPET, Socar ve Saudi Aramco bulunuyor. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR daha önce Petrol Ofisi’ne talip olduğunu açıklamıştı. Saudi Aramco da Petrol Ofisi’ni satın alarak Türkiye piyasasına girmeyi hedefliyor. Koç Holding’in ortak olduğu OPET ise Petrol Ofisi’ni almak isteyen diğer aday. Petrol Ofisi’nin ihalesini kimin kazanacağı merakla bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN İKİNCİ BÜYÜĞÜ

2010'da Avusturya merkezli petrol şirketi OMV, Doğan Grubu'nun elinde bulunan hisselerin tamamını satın alarak şirketin yeni sahibi olmuştu. OMV Şubat 2016'da Petrol Ofisi'nin hisselerinin tamamının satılması için süreci başlattığını açıklamıştı. Akaryakıt sektöründe Türkiye'nin en büyük ikinci özel sektör şirketi konumunda olan Petrol Ofisi, yaklaşık 2 bin akaryakıt istasyonu, 1 madeni yağ fabrikası, 11 akaryakıt, 3 LPG dolum terminali, 19 havaalanı ikmal ünitesi ve yaklaşık 1,17 milyon metreküpü aşan depolama kapasitesiyle faaliyet gösteriyor.

DÜNYANIN EN DEĞERLİ ŞİRKETİ SAUDİ ARAMCO

Daha önce Türkiye piyasasında ismini duymadığımız Saudi Aramco, Suudi Arabistan'nın tüm enerji kaynaklarını yöneten petrol ve doğalgaz şirketi durumunda. Saudi Aramco ayrıca dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz şirketi konumunda bulunuyor. Şirket, 11 Ekim'de Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al-Falih'in katılımıyla 18 Türk şirketi ile anlaşma imzalamıştı.

(İSMAİL AFACAN) 







 
Son Eklenen Haberler