131019098
28 Mart 2024, Perşembe

TÜPRAŞ’TA ‘İŞYERİ TEMSİLCİLERİ’ BELİRLENECEK

15 Şubat 2018, Perşembe 06:14

     


Petrol-İş Aliağa Şubesi’nde işyeri temsilciliği seçimleri başlıyor. 19-20 Şubat’ta TÜPRAŞ’ta, 21-22 Şubat’ta PETKİM’de yapılacak temsilci seçimleri için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Petrol-İş Sendikası TÜPRAŞ Rafinerisi’nde Baştemsilci adayları Hüseyin Öztürk ve Selami Kırlı temsilcilik anlayışlarını ve sendikal mücadeleye dair görüşlerini Aliağa Eksprese anlattı.

TÜPRAŞ Rafinerisi’nde 19-20 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek Petrol-İş Aliağa Şubesi İşyeri Temsilciliği seçimleri öncesi Baştemsilci adayları ile görüştük. Baştemsilci adayları ile seçimlere hazırlanan şubede adaylar listelerinde yer alan temsilci adayları ile birlikte ünite ve birim gezilerine devam ediyor.

‘İşçilerin iradesini hakim kılmak istiyoruz’

Tüpraş Rafinerisi’nde dokuz yılı aşkın süredir Makine Yağları biriminde çalışan Baştemsilci adaylarından Hüseyin Öztürk, yıllardır beraber çalıştığı ve sendikal anlayış noktasında değişim isteyen iş arkadaşlarının iradesi ile baş temsilci adayı olduğunu belirtti. Seçim sloganlarının “Birlik, mücadele ve dayanışma” olduğunu söyleyen Öztürk, sendika içerisinde kişilere duyulan kırgınlıklar nedeniyle yaşanan güvensizliği sonlandırıp, işçilerin sendika etrafında tazelenmiş güvenleri ile yeniden kenetlenmesini sağlamak istediklerini vurguladı. Baş temsilci adayı Hüseyin Öztürk, “Başlıca hedefimiz iş yeri komitelerini kurup, bu komiteleri işçi ile sendika arasındaki bağı kuvvetli tutan bir hale getirmek istiyoruz. İş yeri temsilciliğinin en önemli özelliği sendika ile işçi arasında bir köprü vazifesi görmesidir. Şube yönetimi kadar önemlidir. İşçi iradesinin sendika yönetiminde vücut bulması için en önemli araçtır. Seçilirsek amacımız bu bağı en sağlıklı şekilde kurmak olacak. Komiteleri çalışır hale getirebilmeyi istiyoruz. Başarabileceğimizi biliyoruz. Görüştüğümüz tüm işçi arkadaşların ortak talebi de bu doğrultuda… Temsilciliğin önemi sendikada tabandan sendika yönetimine işçilerin sözünü taşıyabilmesidir.” dedi.

“Sınıf sendikası olma yönünde adımlar atmak istiyoruz”

Petrol-İş Sendikası’nın son dönemde hizmet sendikacılığı yaptığı yönünde eleştiriler aldığını söyleyen Öztürk “Bizler aday olan arkadaşlarımızla birlikte sendikamızın emek sendikası, sınıf sendikası olması yönünde adımlar atmak istiyoruz. Daha önce temsilcilik deneyimimiz olmadığı yönünde endişeler olabilir ancak gücümüzü omuz omuza çalıştığımız işçi arkadaşlarımızdan alacağımıza, herkesin sendika yönetiminde söz sahibi olacağına ve sorunların çözümü için birlikte hareket edeceğimize inanıyorum. Geçmişte yaşadığımız sıkıntıları biliyoruz, burada sıkıntı temsilcilerin işçilerle iletişimde olamamasıydı. Tam da bu sorunun çözümü için kuracağımız ‘İşyeri Komiteleri’yle işçi arkadaşlarımızın problemlerini tartışabileceği ve çözümü için de birlikte adım atabileceği bir mekanizma yaratmak için çalışacağız. Temsilci olan arkadaşlarımız işyerlerinde çalışan diğer arkadaşlarına ne kadar sorumluysa komiteler ile iş yerlerindeki işçilerde seçtiği temsilcilere karşı o kadar sorumlu olmalı. Gerektiğinde ilettiği talebin çözümü için takip etmeli ve hesap sormalı. Tüm bunlar aynı zamanda sendika içi eğitim çalışmalarına da ne kadar ihtiyaç duyduğumuzun göstergesi. Gerçek bir sınıf sendikası olabilmemiz, sınıf bilincini oluşturabilmemiz için sendikamızda eğitimler de düzenleyeceğiz.” şeklinde konuştu. Hüseyin Öztürk birlik, mücadele ve dayanışma için Tüpraş’ta çalışan kadın, erkek, taşeron ve kadrolu tüm işçilerin temsilcisi olmak istediklerini aktararak seçimlerde diğer adaylara başarılar diledi.

‘Deneyimlerimi aktarmaya devam edeceğim’

Diğer bir Baş temsilci adayı Selami Kırlı, 2002 yılında Tariş İplik fabrikasında başladığı iş hayatına 2004 yılında örgütlü bulunduğu TEKSİF Sendikası’nın iş yeri temsilciliği görevi ile devam ettiğini, 2006 yılından sonra bir yıl aynı fabrikada baş temsilcilik yaptığını, 2007 yılından bu yana da TÜPRAŞ’ta çalıştığını belirtti. TÜPRAŞ’ta çalışma başladıktan sonra sendikal faaliyetin içerisinde yer almaya yine iş yeri temsilciliği yaparak devam eden Selami Kırlı, “ 2010 seçimlerinde iş yeri temsilciliğine aday oldum ve iki dönemdir bu görevimi sürdürüyorum. Bu dönem 18 aday arkadaşın ve üç farklı baş temsilcisi adayının arasından kendi listemizle biz de adayız. Aslında hepimizin ortak paydasının bir olduğunu düşünüyorum. Yıllardır sağcısı, solcusu, din olarak mezhep olarak bir ayrıştırılmaya gittik. İşverenin parayla yapamadığı şeyi kendi kendimize yaptık. Şuan ki şube yönetiminde de karşı listemiz seçildi ancak göreve geldikleri günden beri hepsini destekliyor ve birlikte hareket etmeyi başarıyoruz. Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte sendikaya biraz daha katkı yapmak istiyoruz. TÜPRAŞ’taki işçi arkadaşlarımızda temsilcilikte deneyimli kişileri görmek istiyorlar. Biz de bu yüzden aday olup deneyimlerimizi aktarmaya devam etmek istiyoruz.” dedi.

“İşçileri tek çatı altında toplamak istiyorum”

Selami Kırlı, sendikal mücadele açısından temsilciliğin işçi ile işveren, şubeyle işçi arasında bir köprü olma görevine vurgu yaparken, “En çok koşan ve yorulan temsilcilerdir. Ailesinden ödün verir ama hiçbir zaman için ‘off’ demez. Ben sekiz yıldır bu görevi sekiz yıldır yapıyorum. Hatalarımız olmuştur, eksiklerimiz vardır. Petrol- İş Aliağa güçlü bir sendika, yaramaz bir çocuk gibi… İyi ki biz bu görevi layıkıyla yerine getiriyoruz. Baş temsilci seçilirsek de senci benci ayrışmış durumunda olan işçileri tek çatı altında toplamak istiyorum. En büyük hedefim bizlerin arasında yaratılan bu ayrıma son vermek. Seçimler gelip geçer, temsilcilik görevini yürüten kim olursa olsun, işçi arkadaşlarımızın gerektiğinde eleştirse dahi temsilci arkadaşlarımıza destek olmalı ve onlarla bir bütün halinde hareket etmeli. Ben bu bakış açısıyla tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum.” açıklamalarında bulundu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler