131019098
29 Mart 2024, Cuma

İZDEMİR, TBMM GÜNDEMİNDE

15 Mart 2017, Çarşamba 07:11

     


HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlaması için Aliağa'daki İZDEMİR Termik Santrali'nin ÇED raporunun onaylanmasını TBMM gündemine getirdi.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan'ın TBMM'de gündeme getirdiği önergede; Aliağa'da 2014 yılından itibaren faaliyet gösteren İZDEMİR Termik Santrali'nin ÇED raporunun İzmir 2. İdare mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen, ÇED yönetmeliğine göre 10 gün içinde inceleme ve değerlendirme yaparak kararını açıklaması beklenen İnceleme Değerlendirme kurulunun, 1 gün sonra inceleme yapmadan olumlu görüş bildirerek ÇED raporunu onaylaması yer alıyor.

"MAHKEME KARARINA UYULMADI"

Müslüm Doğan'ın verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: "Basında ve kamuoyunda çıkan haberlerde, Aliağa’da 2014 yılından bu yana faaliyet gösteren ve çevrecilerin yoğun tepkilerine neden olan İZDEMİR Termik Santrali’nin ÇED raporunun İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği belirtilmiş olup, Mahkeme kararının Anayasanın 138. maddesine göre gecikmeksizin, İdari Yargılama Usulü Kanununun 28. Maddesine göre de en geç 30 gün içinde uygulanması, hukuka aykırı olarak çalışan termik santralin mühürlenmesi gerekirken ÇED raporunun yapılan İnceleme Değerlendirme kurulu toplantısı tarafından yeterli bulunduğu ve mahkeme kararına uyulmadığı belirtilmektedir.

"BÖLGENİN HAVASINA BÜYÜK ZARAR VERİYOR"

Çevreciler mahkeme kararında belirtildiği gibi Termik Santralin, insanlığın ortak kültür mirası Myrina, Aigai, Gryneion, Larissa, Panaztepe, Phokaia, Pitane gibi önemli antik kentlere yakınlığı ve bölgedeki zeytinliklere, tarım alanlarına, Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne, denizine, İzmir dahil olmak üzere bölgenin havasına çok büyük zarar vermekte olup, askıya çıkartılan ÇED Raporu ile bu zararların önlenmesinin mümkün olamayacağına söylemektedirler. ÇED yönetmeliği gereği 10 gün içinde inceleme ve değerlendirme yaparak kararını açıklaması beklenen komisyonun 1 gün sonra inceleme ve değerlendirmeler yapmadan o anda olumlu görüş bildirerek ÇED raporunun onaylandığını bildirmesi de manidardır?

Bu bağlamda;

1- Web sitesinde 07.03.2017 tarihinde halkın görüşü ve önerilerine açıldığı duyurulan Aliağa ve Foça ilçesi sınırları içerisinde bulunan İzdemir Enerji Santrali-II projesi ile ilgili hazırlanan ve İDK tarafından yeterli bulunup nihai kabul edilen ÇED raporunun mahkeme kararının uygulanması yerine, kararın etkisiz hale getirilmesine bakanlıkça bir işlem başlatacak mısınız?

2- İDK toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ya da ilgili kurumlar davet edilmiş midir? Edilmediyse nedeni nedir?

3- Toplantıya katılan kurum ve kuruluşun görüşleri nelerdir?

4- Halkın ve tüm çevrecilerin itirazları ile yargıya taşınan konu bölge için büyük tehdit oluşturduğu mahkeme kararı ile kanıtlanan kararı uygulatmak için bir çalışmanız olacak mı?

5- Antik kentlerin ortasında bulunan termik santralinin hukuk kurullarına uyup, derhal kapatılması gerekmiyor muydu?

6- Zaten kirliliğe doymuş olan yörenin yeni termik santrallerle kirlilik yükünün daha da artacağı bilinmekte olup, konuyla ilgili bakanlığınızın bir çalışması var mı?

7- Bakanlığınızca santrallere kuruluş izni verilirken, çevreye olumsuz etkisi ne olacak diye bir çalışma yapılıyor mu?

8- Söz konusu işletmeyle ilgili bundan sonraki süreç ne olacaktır?

9- İnceleme Değerlendirme Komisyonu hakkındaki görüşünüz nedir?"

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler