131019098
19 Nisan 2024, Cuma

ÜRETEREK GÜÇLENENLER: ALİAĞA ENGELLİLER DERNEĞİ

15 Mart 2018, Perşembe 06:43

     


Aliağa Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Erdemir ile derneğin kuruluşundan bu yana Aliağa’daki çalışmalarını, gelecek dönem çalışmalarını ve engellilerin kent yaşamında karşılaştıkları zorlukları konuştuk.

Aliağa’da 1999 yılından beri engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak, farkındalık yaratmak amacıyla kurulan Aliağa Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Erdemir’le dernek çalışmalarını, kent yaşamında engellilerin yaşadıkları zorlukları ve ileriki dönem projelerini konuştuk.

1999 yılında bir masa ve sandalye ile dernek çalışmalarına başladıklarını aktaran Dernek Başkanı İbrahim Erdemir diğer ilçelerde bulunan dernekleri göz önüne aldıklarında istihdam ve yerleşim yerinin tek merkezde toplanması açısından şanslı bir grup olduklarını dile getiriyor. İlk yıllarında yalnızca ortopedik engelliler içerisinde çalışma yürüten bir dernekken Aliağa’da yaşayan tüm engelli vatandaşları kapsayacak çalışmalarına başladıklarını anlatan İbrahim Erdemir, “1999 yılında şu andaki mevcut derneğimizi kurduk. O yıllardan bu zamana çalışmalarımız hızla gelişti. Derneği ilk açtığımızda bir elektrikçi dükkanının yanında küçük bir odada masa ve sandalye ile çalışmalarımız başlamıştı. İsteğimiz Aliağa’daki tüm engellileri bir çatı altında toplayıp, sorunlarımızı birlikte belirleyip ilgili mercilere iletmek ve çözüm arayışında olmaktı. Bir makamda toplanma ile başlayan dernek çalışmalarımız bugün bir iktisadi işletmesi olan, geçen sene sadece 11 tane akülü 30 tane manuel sandalye verebilen bir konuma geldik.” şeklinde anlatıyor.

‘Hizmet binamızın olmasıyla kurslarımız hız kazandı’

Hizmet binalarının olmadığı zamanlarda etkinlikler düzenleyemediklerini, Aliağa Belediyesi’nin kendilerine tahsis ettiği hizmet binasının ardından kurslar vermeye başladıklarını söyleyen Başkan Erdemir, “Binamızda bulunan çok amaçlı salonda mum-el becerileri kursu veriyoruz. Kurduğumuz bilgisayar laboratuvarları ile engelli arkadaşlarımıza eğitim veriyoruz. Ortopedik engelli, zihinsel engelli arkadaşlarımız ve onların ailelerine yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Zihinsel engelli çocuklarımızın eğitime ihtiyacı olduğunu saptadığımızdan bu yana, binamızın da bize verilmesinin ardından araştırmalar yaptık. Türkiye’de ilk defa uygulanan metotları öğrendik. Bu konuda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmeler yaptık ve halk eğitimden gelen bilgisayar öğretmenleri ve özel eğitmenlerle zihinsel engelli çocuklarımıza eğitim vermeye başladık. Seviyelerine göre oluşturduğumuz sınıflarda sembolleri tanıma, dikkat ve zeka geliştirme, basit matematik gibi konularda eğitimlerimiz devam ediyor. Böylece zihinsel engelli çocuklarımız vakitlerini daha değerli bir şekilde değerlendirebildikleri gibi uzun vadede ihtiyaçları olan eğitimleri de almış oluyorlar.” diyor.

ENKA’da atletizm kurslarının da devam ettiğini ileten İbrahim Erdemir ayrıca ‘Eğitimde Ben de Varım Projesi’ ile otizmli çocukların bireysel eğitimlerini de kapsayan çalışmalarının başlayacağını müjdeledi.

‘Mehteran Takımının ardından şimdi de folklor ve bağlama kursu veriyoruz’

Müzik birçok engellinin gelişiminde ve sosyalleşmesinde önemli bir araç… Bunun farkına varan Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Erdemir, zihinsel ve bedensel engellilerden oluşan bir Mehteran Takımı kurarak çalışmalarına başladıklarını söylüyor. Ritim ve müziğin özellikle zihinsel engelli çocuklar üzerinde olumlu etkilerini fark ettikten sonra başladıkları çalışmalarında bugün önemli günlerde Aliağa’da sahne alacak konuma geldiklerini, başarılarının herkes tarafından takdir edildiğini aktarıyor. Bununla yetinmeyip, folklor ve bağlama kursları da açtıklarını ileten Erdemir, “Gönüllü bir hocamız ortopedik engelliler için bağlama kursu veriyor, Halk Eğitim Merkezi’nin yönlendirmesiyle folklor kursumuzda devam ediyor. Bu kurslara da katılım oldukça iyi…” diyor.

‘16 yaş üzerini de kapsayan bir merkez yapılmasını istiyoruz’

Kendilerinden başka Aliağa’da engellilere yönelik çalışmalar yapan üç tane özel rehabilitasyon merkezi ve bir tane de Milli Eğitim’e bağlı Çaltılıdere Zihinsel Engelliler İş Uygulama Merkezi’nin olduğunu aktaran Erdemir, “Özellikle Çaltılıdere’deki merkezde 16 yaş altındaki ağır ve orta düzey engellilere eğitim hizmeti veriliyor. Oysa Aliağa’nın önemli ihtiyaçlarından birisi 16 yaş üzerindeki zihinsel engellilere eğitim verecek böyle bir kurum yok. Biz açtığımız kurslarla bu alanda çalışma yapmaya devam ediyoruz. Ancak bu alanda devletin planlamasına ve çocukların ömürleri boyunca korunmasına yönelik bir merkez gerekiyor. Bu konuda Belediye Başkanı ile yaptığımız görüşmelerde Aliağa Devlet Hastanesi’nin arkasına inşa edilecek bir okul olduğunu öğrendik. Milletvekillerimiz ile de görüşmeler yaptık. Ne zaman başlanacağını bilmiyoruz. Bir an evvel böyle bir merkezin yapılması bizlerin ulaşamadığı vatandaşlarımıza daha çok imkan tanıyacaktır. Bir engelli çocuğun eğitimi bireysel çabalarla bir yere kadar ilerleyebilir. Özellikle zihinsel engelli çocukların eğitimi için özel eğitim almış uzmanlara, düzenli olarak psikolojik desteğe ihtiyaç var. Biz böyle bir merkezin oluşturulması halinde köylerde yaşayan Aliağa’nın civarındaki ilçelerde ikamet eden vatandaşlara da fayda sağlayacağını düşünüyoruz.” diyor.

‘Bitki çayı ve solucan gübresi üreteceğiz’

İleriki dönem çalışmaları içinse İbrahim Erdemir, “Kurslarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra İŞKUR-Belediye ve Aliağa Engelliler Derneği işbirliği ile seracılık ve solucan gübresi üretimi üzerine bir proje hazırlıyoruz. %60’ının devlet tarafından desteklendiği ve belediye başkanımızın Samurlu girişinde bulunan 10 dönümlük araziyi sağladığı projemizin alt yapı çalışmalarının hepsi tamamlandı. Serada bitki çayı üreteceğiz, bir bölümünde de solucan gübresi yetiştireceğiz. Organik olarak yapacağız bu üretimden elde ettiğimiz ürünleri de Aliağalı vatandaşların alımı için uygun fiyata satışa sunacağız. Bu proje için tek ihtiyacımız çalışacak ortopedik engelli arkadaşlar… Sadece zihinsel engelli çocuklarımızın değil aynı zamanda 25-30 civarı ortopedik engelli vatandaşımızın da projeye dahil olması gerekiyor. Bu sayıyı tamamladığımız an projemizi hayata geçireceğiz.” diyerek çalışmalarının hızla devam edeceğinden bahsediyor.

‘En önemli problemimiz ulaşım ve kaldırımlar’

Kent yaşamının engellilere uygun bir şekilde dizayn edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdemir, “Belediye başkanımız ve kaymakamımızla sürekli dirsek teması halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Örneğin en önemli problemlerimizden biri kaldırımların yapısı ve ulaşım sorunu… Kaldırımlarımızın yenilenmesi gerektiğini içeren taleplerimizi Serkan Acar’a ilettiğimizde, projelerinde olduğu bilgisini verdiler ve bir an evvel gerekli değişikliklerin yapılacağı sözünü aldık. İstiklal Caddesi ve diğer yolar için çalışmalarını başlattıklarını söylediler. Diğer belediyelerdeki örnekleri araştırarak alt yapı çalışmalarını yapıyorlar. Özellikle Aliağa’da kaldırımlar dar ve engelli rampaları kimi yerlerde yok kimi yerlerde ise önüne araç park edilebiliyor. Bu konuda daha öncelleri trafik müdürlüğü ile birlikte kullandığımız bir ihbar hattımız vardı. Şimdi bu hattı yeniden aktif hale getirerek sorunlu parklarla ilgili müdahaleyi kolaylaştırmayı düşünüyoruz. Tabii vatandaşların da bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor. Engelli vatandaşların kaldırımlara geçişini kolaylaştıran rampalarının önüne araçlarını park ettikleri zaman kısa mesafede gideceğimiz yere başka yollardan dolaşmak zorunda kalıyoruz. Basit bir problemmiş gibi görünebilir ancak manuel sandalyelerde ekstra yorgunluğa sebep olurken akülü araçlarımızın da şarjının az olduğu zamanlarda yolda kalma gibi sorunlar yaşayabiliyoruz.” şeklinde aktarıyor.

Bazı resmi dairelerde de giriş çıkışlarda zorluklar yaşadıklarını ileten İbrahim Erdemir bunca zaman içerisinde birçok sorunu aştıklarını, yetkililerin yardımı ve Aliağalıların duyarlılığı ile diğer problemleri de aşabileceklerine inançlarının tam olduğunu söylüyor. Aliağa’da bulunan 3000’nin üzerinde engelli bulunduğunu bu konuda resmi bir kayıt olmamakla beraber engelli vatandaşların ailelerine çoğu kez kendilerinin ulaşmak durumunda kaldıklarını bildiren Erdemir, şehir içi ulaşımında kullanılan araçların engellilere uygun olarak dizayn edilmemiş olmasından kaynaklı belediyenin ve kaymakamlığın kendilerine tahsis ettiği araçlarla ulaşımdan faydalandıklarını ancak bu iki aracın birinin taşımalı eğitim sağladığını diğerinin de yeterli gelmediğini, engelli vatandaşların gün içerisinde işlerini yapabilmek ve şehir merkezine gelip özgürce vakit geçirebilmesi için buna uygun toplu taşıma araçlarının hizmete sokulması gerektiğini önemle vurguluyor. Engelleri aşmanın en önemli yolunun engellilerin sosyal yaşamla uyum içerisinde yaşamasını kolaylaştıracak kent yaşamının kurgulanması olduğunun altını çizen Aliağa Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Erdemir, “Biz dernek olarak her zaman bu yönde çalışmaya engellilerin sorunlarına çözüm aramaya devam edeceğiz. Bu konuda bize destek olan tüm yetkililere ve Aliağalılara da teşekkürleri borç biliriz.” diyor.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler