131019098
29 Mart 2024, Cuma

NASIL OY KULLANACAKSINIZ?

15 Nisan 2017, Cumartesi 06:36

     


Yüksek Seçim Kurulu, yarın yapılacak olan Anayasa Değişikliği Halkoylaması’nda oy kullanırken vatandaşların dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgilendirme paylaştı.

Buna göre, oy verme saatleri doğu bölgesinde saat 07,00-16,00 arası belirlenirken, diğer illerde referandum oylaması saat 08,00’de başlayıp 17,00’de bitecek. Seçmenler sadece kayıtlı oldukları sandıkta oy kullanabilecekler. Seçmenlerin nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağı, adreslere gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer alıyor. Seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayan vatandaşlar e-devlet üzerinden veya YSK sitesinde seçmen sorgulama sekmesinden kendileri ve aynı hanede oturan yakınlarının oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilir.

Oy kullanacak vatandaşların, TC kimlik numarası taşıyan Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organları mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliği tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikli belgeyi yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Üzerinde TC kimlik numarası olmayan, resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz edenlerin oy kullanabilmesi için, bu belge yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdı veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneği ibraz etmesi şart koşuluyor.

Oy Kullanma

Oy kullanırken Sandık Kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinden ismini bulup kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü vererek oy verme kabinine yönlendirecek. YSK’dan alınan bilgilere göre, cep telefonu, fotoğraf veya film makinası gibi görüntü kaydedici ve haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesinin yasak olduğu ve cezası bulunduğu ifade ediliyor. Bu tür cihazlar oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Oy verme kabinine girdikten sonra, oy verme işlemi esnasında mührü tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmanız veya birden fazla alana mühür basmanız halinde kullanılan oy geçersiz sayılacak. Tercih edilen alana mührü bastıktan sonra kurumasını bekleyerek, mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulasının katlanarak zarfın içine yerleştirilmesi, mürekkebin diğer alana bulaşmasını ve oyunuzun geçersiz sayılma ihtimalini önleyecek tedbirler arasında sıralanıyor.

Vatandaşlar zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde ismini bularak karşısına imza atıp oy verme işlemini tamamlamış olacak.

Engelli Seçmenler İçin

Görme engelli, felçli, elleri eksik olan veya bu gibi bedensel engeli açıkça belli olan seçmenler, aynı seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen, birden fazla engelli vatandaşa oy kullanması için yardım edemeyecek. İsteyen görme engelli seçmenler, yanlarında getirdikleri ‘Oy pusulası Şablonu’ aracılığı ile oylarını kullanabilecekler.

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler