131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

“AHİLİK KARDEŞLİKTİR”

15 Mayıs 2015, Cuma 09:25

     


Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren 11-17 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Bu yıl 28.’si kutlanan Ahilik Haftası’nın 11-17 Mayıs tarihleri arasında Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından belirlenen program çerçevesinde düzenlenen etkinliklerle gerçekleştirildiğini belirten Hüseyin Ekren, Ahiliğin kardeşlik demek olduğunu vurguladı. Ekren; “Ülkemizin içinde bulunduğu şu durumda en çok ihtiyaç duyduğumuz kardeşlik duyguları içerisinde bu yıl esnafın bayramı olan Ahilik Haftasını kutluyoruz. Önceki yıllarda düzenlenen etkinliklerle ilçemizde kutlanan Ahilik Haftası bu yıl Torbalı ve Seferihisar ilçelerinde kutlandı” dedi.

“AHİ BİRLİKLERİ ETKİLERİNİ GÜNÜMÜZDE DE HİSSETTİRİYOR”

Açıklamasında Ahilik kültür hakkında bilgiler veren Hüseyin Ekren, Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek olduğunu belirtti. Ekren, Ahiliğin yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şekli, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültür olduğunu kaydetti. Anadolu’da Ahiliğin Ahi Evran (1171-1262) tarafından kurulduğunu belirten Ekren; “Günümüzde Avrupa Birliği üyelik süreci ile ilgili olarak önümüze gelen sınai ve ticari normlar ve standartlar yaklaşımı, özünde Ahilik kültürümüzün bir parçasıdır. Ahi kelimesi Arapça kardeş anlamındadır. Toplumun, sosyal, ekonomik, kültürel ve mesleki hayatını düzenleyen bir kurum olarak varlığını uzun süre devam ettiren Ahi Birlikleri bir sistem olarak etkilerini günümüzde de hissettirmektedir” diye konuştu.

“AHİ BİRLİKLERİNDE DE MALİ DESTEK VARDI”

Her Ahi Birliğinin, Orta Sandığı, Esnaf Vakfı, Esnaf Kesesi ve Esnaf Sandığı denilen karşılıklı yardımlaşma ve sosyal güvenlik sandığı olduğunu hatırlatan Ekren; “Teşkilat bu yardım sandıkları vasıtasıyla üyelerine mali destek sağlardı. Mevcut Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ile yeni esnaf tüketici kredileri bu desteğin günümüzdeki bir uygulamasıdır. Ahilik Teşkilatlanmasında yapının oluşması ve gerekli otoritenin sağlanmasında en önemli kişi Esnaf Şeyhi (Esnaf Başkanı) idi. Yetki ve sorumlulukları ile şimdiki Oda Başkanlarımızın yerini tutmaktaydı. Tüketicinin korunması, kaliteli mal ve hizmet üretilmesi, rekabet kurulları, hakem heyetleri, teşkilatımızdaki disiplin kurulları, işyeri denetleme ve danışmanlık grupları ahilik kültürünün bugünkü uzantılarıdır” dedi.

“O GÜNKÜ ÇIRAKLIK EĞİTİM SİSTEMİYLE BU GÜNKÜ AYNI”

Yüzyıllar önce Ahilik sistemiyle geliştirilen çıraklık eğitim sisteminin bugün ülkemizin uyguladığı mesleki eğitim sistemimizin benzeri olduğunu vurgulayan Hüseyin Ekren, bugün çıkarların eskiden olduğu gibi 1 gün okula gidip teorik, 5 günde işletmelere giderek iş ortamında pratik eğitim aldıklarını söyledi. Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitim sürelerinin de Ahilik sistemindekine benzediğini vurgulayan Ekren; “Esnaf ve Sanatkarlar Teşkilatı işletmelerini mesleki eğitime, dolayısıyla ülke insanının hizmetine açarak Milli Eğitim Bakanlığının yanında yer alan en büyük sivil toplum örgütüdür. Bu gün Türk Esnaf ve Sanatkarları, görev ve sorumluluklarının bilinci içinde toplumun eğitim, kültür ve ekonomik düzeyini çağımızın gelişmişliğine uyumlu kılabilmek için Ahilikten gelen birikimi ile etkinliklerini kıvanç ve gururla sürdürmektedir” ifadelerini kullandı. (Volkan Gündüz)







 
Son Eklenen Haberler