131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ALİAĞA'DA SOMA'YI ANMA PROGRAMI

15 Mayıs 2015, Cuma 09:30

     


Geçtiğimiz yıl yaşanan ve 301 kişinin yaşamına neden olan Soma Faciası ile ilgili Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri bir anma programı düzenleyerek, basın açıklamasında bulundu.

Demokrasi Meydanı'nda hayatını kaybeden 301 madenci ve işlerinde yaşadıkları kaza sonucu yaşamlarını yitiren işçiler için yapılan saygı duruşu ile başlayan program, Petrol-İş Sendikası Ayak Takımı Tiyatrosu oyuncularının 'bürokraside yaşanan iletişim bozukluğu' içerikli mini tiyatroyu sahnelemeleri ile devam etti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı programda, Genel-İş 5 No'lu Şube İşyeri Baştemsilcisi Doğanşah Aydın, Emek ve Demokrasi platformu bileşenleri adına basın açıklamasını okudu. Açıklama şu ifadeler yer aldı:

"MADEN EMEKÇİLERİ İÇİN TOPLANDIK"

"Öncelikle hemen belirtelim ki; bugüne dek iş kazalarında, işçi cinayetlerinde kaybettiğimiz binlerce canımızın acısı yüreğimizde. Başta ailelerinin ve hepimizin başı sağ olsun. Biz aslında iyi biliyoruz. İş cinayetleri kader değildir. Olmamalıdır, engellenebilir, durdurulabilir. Yeter ki, çalışmaların öznesine insan konsun. Yüzyılın en büyük işçi katliamı olan Soma faciasının yıldönümünde yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini anmak için toplandık."

"KAMUSAL DENETİMLER YETERSİZ"

Açıklama şöyle devam etti: "Ülkemizde Soma gibi bir facia yaşandıktan sonra dahi her ay onlarca emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam etmektedir. Türkiye’de son dönemlerde uygulanan politikalarla üretim; teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz, deneyimi ve deneyimli uzmanı bulunmayan kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş cinayetlerinin Soma’da olduğu gibi faciaya dönüşmesine neden olmuştur."

"GÖRÜŞLERİMİZ DİKKATE ALINMIYOR"

"Çalışma hayatının yeniden düzenlenmesi, işçi ölümlerinin durdurulması için mücadele etmeyi temel görevi sayan bizler, insan odaklı bir işçi sağlığı ve güvenliği düzenlenmesi için önerilerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Ne yazık ki; görüşlerimizin hiçbiri dikkate alınmamıştır."

Açıklamanın ardından grup, yarın Soma'da miting düzenleneceği, programa katılan herkese de kendilerine Soma'da destek için birlik olma çağrısında bulundu. (Tarık Demir)







 
Son Eklenen Haberler