131019098
29 Mart 2024, Cuma

BAŞKAN ACAR: ‘DEĞERLERİMİZİN TALAN EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ’

15 Eylül 2017, Cuma 09:19

     


Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1. Aliağa Sempozyumu’nda konuşan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, ilçedeki antik kentlerden çıkarılan birçok eserin yurt dışındaki müzeleri süslediğini belirterek, “Biz bu uygarlık birikiminin daha fazla yağmalanmasını, bu topraklara ait değerlerin kaçırılmasını, talan edilmesini istemiyoruz.” dedi.

14-15 Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1. Aliağa Sempozyumu” başladı. Aliağa Belediyesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi’nin kurumsal işbirliğiyle gerçekleştirilen sempozyumda 10 farklı üniversiteden 30 akademisyen, Aliağa’nın farklı yönlerini içeren bildirilerini sunacak. Sempozyum ile akademik çevrelerin Aliağa’ya olan ilgisinin arttırılarak akademik araştırmaların arttırılması ve bölgenin bugüne kadar öne çıkmamış tarihi, turistik ve kültürel birikiminin öne çıkarılması hedefleniyor. İki gün sürecek sempozyum, Aliağa Hampton by Hilton Otel'de dün sabah açılış konuşmalarıyla başladı.

‘GEÇMİŞE DAİR NE VARSA KENT BELLEĞİNE KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, konuşmasının başında, 10 farklı üniversiteden, 30 akademisyenin bildirileriyle gerçekleştirilecek Aliağa Sempozyumu’na katılanlara teşekkürlerini iletti. Acar, “Aliağa Sempozyumu’nun 2 gün boyunca, Aliağa’nın birçok yönlerine ait bilgilerin paylaşılacağı bir bilgi şöleni olarak kentimize büyük zenginlik katacağına yürekten inanıyorum. Aliağa 5 antik kentin merkezinde bir şehirdir. Aliağa’nın bulunduğu bu coğrafyada insanlığın 8500 yıllık uygarlık tarihi var. Biz son yıllarda Aliağamızın 8500 yıllık tarihini derlemek, ortaya çıkarmak, kayda geçirmek ve geleceğe taşımak gibi bir misyon üstlendik. Bu amaçla bölgemizdeki antik kentlerle ilgili arkeolojik çalışmaları destekliyor, siz değerli hocalarımızın katkılarıyla yayınlar çıkarıyor, sözlü tarih çalışmaları yapıyor, eski fotoğraflar, folklorik miras, filmler, anlatı, kısacası geçmişe dair ne varsa kent belleğine kazandırmaya çalışıyoruz. Aliağa’nın kültür belleği olarak nitelediğimiz Aliağa kent kitaplığı yayın dizisiyle bu kentin geçmişine dair ne varsa kent belleğine kazandırıp geleceğe taşımak istiyoruz. Yakın bir gelecekte, kent belleği ve anı evi kurarak bu çabalarımızı kurumsallaştırmayı planlıyoruz. Tüm bu kültür çabalarımız 8500 yıldır bu topraklarda yoktan var edilen uygarlıkların izlerini bulup geleceğe taşımak, köprü olmak anlamı taşıyor.” dedi.

‘BU TOPRAKLAR BÜYÜK TARİH VE KÜLTÜR BİRİKİMİNE SAHİP’

Herkesin Aliağa’yı rafinerisiyle, Petkim’i, demir-çelik fabrikalarıyla, bacalarıyla bildiğini ama Aliağa’nın sadece makro ekonominin dev tesisleri demek olmadığını vurgulayan Başkan Acar, “Aliağa 18 köyü, 2 beldesiyle birlikte, doğa, deniz ve bir çok tatil alternatifini de barındırıyor. Gelenek ve göreneklerinden kopmayan Aliağa insan onuruna yakışan, çağdaş bir kent olmak için binlerce yıl önce olduğu gibi bugün de inançlı bir demokrasi ve özgürlük mücadelesi vermekte. Bu topraklar, insanın insan olma mücadelesinin kıyasıya yaşandığı topraklar. Büyük uygarlıkların kurulduğu, o büyük uygarlıkların bir büyük depremle bir anda yok olduğu topraklar. Bu topraklar binlerce yıldır acıyı da gördü, sevinci de. Ama ne yaşanırsa yaşansın, insanlık bu topraklarda uygarlık arayışını sürdürdü. Bu topraklar büyük tarih ve kültür birikimine sahip. Kentleri kent yapan, geçmişten bu güne taşıdığı değerlerle oluşan kimlikleridir. Çok iyi biliyoruz ki bu coğrafyada günümüze ulaşan her şey geçmişin bize olan mirası. Bu topraklarda binlerce yıldır kurulan uygarlıklar, üretilen tarih, kültür bizim kültürümüzdür. Bu kültürün kainatta bıraktığı ayak izlerini korumak, anlamak, anlatmak ve geleceğe taşımak bizim omuzlarımızda olan önemli bir sorumluluk ve görevimizdir.” ifadelerini kullandı.

‘UYGARLIK BİRİKİMİMİZİN DAHA FAZLA YAĞMALANMASINI İSTEMİYORUZ’

Konuşmasında ilçedeki antik kentlerden çıkarılan birçok eserin yurt dışındaki müzeleri süslediğini vurgulayan Belediye Başkanı Serkan Acar, “Nerede Kyme’nin mücevherleri? Nerede Myrina’nın dünyaca meşhur küçük heykelcikleri? Nerede seramikler, heykeller, büstler, sütunlar? Biraz İzmir’de, biraz Bergama’da, biraz da İstanbul’da. Diğerleri, yurt dışında. Fransa Louvre’de, İngiltere Londra’da, ABD Boston’da ve diğer yurt dışındaki müzeleri süslüyor. Yurt dışındaki müzeler Myrna’da, Gryneion’dan, Kyme’den, Aigai’den, Elaia’dan çıkan eserlerle süslü. Oysa tarih yerinde güzeldir. Bunlar bizim içimizi acıtıyor. Biz bu uygarlık birikiminin artık daha fazla yağmalanmasını, bu topraklara ait değerlerin kaçırılmasını, alınıp satılmasını, talan edilmesini istemiyoruz. Görevde olduğumuz sürece buna asla müsaade etmeyeceğiz. Çevremizdeki, binlerce yılın tanığı olan bir küçük taşı bile kimseye vermeyeceğiz. Bu kürsüden, bu konudaki irademizi bir kez daha açık yüreklilikle ortaya koyuyorum.” dedi.

‘BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE ÇALIŞMALARIN DUYURULMASINA ÖNEM VERİYORUZ’

Acar’ın ardından söz alan, Myrina Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Başkanı, Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çekilmez ise, 2 gün boyunca sürecek olan Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1. Aliağa Sempozyumu’na katkı sunanlara teşekkür etti. Çekilmez, “Sempozyumun düzenlenmesindeki amacımız, Aliağa’nın arkeolojisi, tarihi, turizmi, kenti ve kültürü ile birlikte Aliağa ile ilgili yapılan çalışmaların sunulması, ortak bir çalışma birliği oluşturulması, bilgi paylaşımı yapılması, bunun dışında sanayi kenti olarak bilinen Aliağa ilçesinin kültürel zenginliğinin ortaya çıkarılmasıdır. Buradaki amaçlarımızdan bir diğeri ise Aliağa Sempozyumu’nun geleneksel hale gelerek, her yıl yeni katılımcı ve bildirilerle uluslararası bir nitelik kazanmasını bekliyoruz. Myrina ve Gryneion yüzey araştırmalarını 2015 yılından itibaren yürütüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi izinleriyle bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu araştırmalarda amacımız, kazı çalışmaları öncesinde, Myrina ve Gryneion antik kentlerini tanımak, tanıtmak, geleceğe dair bu kentlerle ilgili projeler yapmak ve bunun dışında korunması gerekli kültür varlıklarını gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Yaptığımız bilimsel araştırma ve çalışmaların Aliağa’da yaşayan insanlara duyurulmasına çok önem veriyoruz.” diye konuştu.

‘ARAŞTIRMANIN İKİNCİ CİLDİNİ TAMAMLAYARAK YAYINLAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’

Çekilmez konuşmasında, bölgede yaptıkları araştırmaların kitaplaştırıldığını, daha kapsamlı olmasını hedefledikleri araştırmanın ikinci cildi için de çalışmalarının sürdüğü belirterek, “Bu yıl, Aliağa Belediyesi’nin destekleriyle, Myrina ve Gryneion arkeolojik yüzey araştırmaları belgelerle yeni araştırmalar birinci cildine ben ve sayın araştırma başkanım Emel Dereboylu editörlüğünde yayınlamayı başardık. Bu araştırmada çıkardığımız yayın çalışmasında antik kentlerde başlangıcından itibaren yapılan araştırmalar, kazılar ve onların belgeleri ile birlikte 2011 yılından 2016 yılına kadar yüzey araştırmalarında bulunan verileri topladık. Yapılan kazılar ve elde edilen buluntular ile birlikte amacımız şimdiye kadar elde edilen Myrina ve Gryneion ile ilgili tüm bulguların toplu bir şekilde bilim dünyasına sunulmasıydı. Bu günlerde, daha kapsamlı olmasını hedeflediğimiz araştırmanın ikinci cildi için çalışmalarımız devam etmektedir. 2018 yılında araştırmanın ikinci cildini tamamlayarak yayınlamayı düşünüyoruz.” dedi.

İLK OTURUM: ‘ARKEOLOJİ’

Yapılan açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumu ‘Arkeoloji’ başlığı altında gerçekleştirildi. Adnan Menderes Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Emre Erdal’ın başkanlığında gerçekleştirilen ilk oturumda, Myrina Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Başkanı Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çekilmez, Myrina Gryneion arkeolojik yüzey araştırmaları hakkında, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Serdar Vardar, Aliağa ve Myrina çevresinde doğal çevre değişimleri hakkında, İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Fethi Ahmet Yüksel ve Kerim Avcı da Aliağa bölgesinde yapılan arkeojeofizik çalışmalar hakkında konuşmalar yaptı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler