131019098
19 Nisan 2024, Cuma

MESLEKİ YETERLİLİKTE ALİAĞA FARKI

16 Ocak 2017, Pazartesi 07:15

     


Aliağa’da 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' kursları yoğun ilgi görüyor. Riskli gruplar üzerinde bulunan işlerin belgelendirilmesi konusunda yapılan çalışmalarla Aliağa, İzmir’de en çok sınav ve belgelendirme yapılan ilçe konumunda.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ile Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş (MEYBEM) işbirliği ile gerçekleşen 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' sınavlarına katılan katılımcılara belgeleri düzenlenen törenle verildi. Törende konuşan ALTO Başkanı Adnan Saka, yapılan sınavların önemini vurguladı. Saka, “Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenmesi ile ilgili yaptığımız girişimler sonucu iş dünyasındaki birçok çalışanımıza ve iş yerlerimize Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda belge hizmeti vermeye devam ediyoruz. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hepinize bundan sonraki çalışma hayatlarınızda başarılar kazasız belasız çalışmalar diliyorum. İnşallah bu çalışmalara diğer firmalar ve diğer çalışanlarımızla birlikte devam edeceğiz.” dedi.

357 KİŞİ BELGE ALDI

Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda öncü odalar içerisinde olduklarını kaydeden Adnan Saka, “Mesleki Yeterlilik Belgelerinin verilmesi konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin başlatmış olduğu bir çalışma sonucunda Aliağa Ticaret Odası olarak bu konu üzerinde yoğunlaştık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin iştiraki olan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş (MEYBEM) ile birlikte riskli gruplar üzerinde bulunan işlerin belgelendirilmesi konusunda yaptığımız çalışmalarla İzmir’de en çok sınav ve belgelendirme yapılan ilçe konumundayız. Yeni talepler de gelmeye devam ediyor. ALTO olarak Mayıs ayından bugüne kadar düzenlediğimiz sınavlarda 357 kişi sınavlarını başarıyla tamamladı ve belgelerini aldı.” diye konuştu.

BELGESİZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANA 500 TL PARA CEZASI

Mesleki Yeterlilik Belgelendirmesi zorunlu tutulan mesleklerde yapılan düzenleme ile belgesiz çalışmanın mümkün olmadığını hatırlatan ALTO Başkanı Adnan Saka, 2017 yılından itibaren belgesiz çalıştığı Bakanlıkça tespit edilen işyerlerine 500 TL idari para cezası uygulanacağı uyarısında bulundu.

İŞVERENE 4,5 YILA KADAR DESTEK

Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Sisteminin katma değerli üretime, istihdama ve rekabetçiliğe güç katacağını belirten Saka, “Sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı İŞKUR’un İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. İşçi ve işverene herhangi bir maddi yük getirmiyor. Çalışanı Mesleki Yeterlilik Belgesi alan işveren, 12 ay boyunca SGK sigorta işveren payını ödemiyor. Belgesi olan birini işe alırsa 4,5 yıla varan sigorta işveren payını ödemiyor” dedi.

BELGELENDİRME SINAVLARI SÜRÜYOR

MEYBEM ile yapılan iş birliği doğrultusunda, inşaat, metal, makine, asansör, kaynakçılık gibi alanlarda mesleki yeterlilik belgelendirme hizmetini üyelerinin ayağına getirdiklerini kaydeden Adnan Saka, belge başvurularının MEYBEM’e iletilmek üzere ALTO tarafından alındığı ve gruplandırıldığı, gerekli kontenjanlar tamamlandıkça da sınavların gerçekleştirileceği bilgisini verdi. Üyelerinin ve çalışanlarının herhangi bir idari yaptırıma ve mağduriyete maruz kalmamaları için mesleki yeterlilik belge başvurularını en kısa sürede tamamlamaları tavsiyesinde bulunan Saka, sınav başvurularının ALTO’dan temin edilebilecek formlar aracılığıyla yapılabileceğini kaydetti.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler