131019098
19 Mart 2024, Salı

İLK GÜNÜNDE ‘ARTI PARA SİSTEMİ’

16 Şubat 2018, Cuma 06:04

     


Dün İZBAN’da başlayan ‘Artı Para Sistemi’ yolcuların tepkisine neden oldu. Blokaj sisteminden rahatsızlık duyan yolcular, km başına artı para ödemekten yana rahatsız olduklarını söyledi.

İZBAN’da ‘Artı Para Sistemi’ne geçiş dün itibariyle başladı. Sabah saatlerinde işine gelen yüzlerce kişi Blokaj makinesinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Aliağa’da yaşayanlar ve Aliağa’ya çalışmak için gelenler sistemi çözmekte zorlandıklarını ve artı para vermekten rahatsız olduklarını dile getirdi.

‘Blokaj kuyruğu yüzünden işe geç kaldık’

Artı Para Sistemi’nde uygulanan blokajı kaldırmak için makineler önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu dile getiren ve Aliağa’da öğretmenlik yapan bir vatandaş “Hamileyim, her sabah öğretmen olduğum için Aliağa’ya geliyorum. Bu sabah blokaj makineleri yeterli olmadığı için uzun kuyruklar oluştu ve bir çoğumuz işimize geç kaldık. Yeni sistemi getirdiler ancak yeterli hazırlığı yapmamışlar. Ben İstanbul’dan buraya taşındım. Orada da bu sistem var ancak Aliağa bunun için uygun bir yer değil. Bir yenilik yapılacaksa hem vatandaşların ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalı hem de gerekli alt yapı oluşturulduktan sonra değişiklik yapılmalı” dedi.

‘Cebimde 10 lira olmadığı için istasyonda kaldım’

Önceki gün cezaevi ziyareti için iki kızı ile Aliağa’ya gelen geri dönmek için istasyona gelen bir anne ise “Hazırlıklı değildim. Cebimde 10 lira olmadığı için istasyonda mahsur kaldım. Bizim o kadar paramız olmuyor ki, hepimiz gariban insanlarız. Oğluma telefonla gelip bizi almasını söyledim. Bu sistem bize göre değil, değiştirilmesini istiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Aliağa’da yaşayan Şevkiye Hanım “Ben cebimde 10 lira ile İzmir’e işlerimi halletmeye gidiyorum. Şimdi bu sistem yüzünden evimden çıkamaz hale geleceğim demektir. Ev hanımıyım benim ekstra bir gelirim yok. Kadınlarda para yok ki bizden bu kadar yol parası talep ediyorlar. Niçin böyle bir sistem getirdiklerini anlamıyorum. Bu hiç adil bir sistem değil, bir an evvel vazgeçilmeli. ” şeklinde konuşurken Nebiye Hanım ise “Belki beş liram var Menemen’e gidip geleceğim, o kadar param yok yanımda… O zaman gidemeyeceğim. Herkesin şikayet etmesi ve sistemin geriye alınması lazım.” dedi.

Aliağa’da öğrenci olan Kezban, Karşıyaka’dan geldiğini, bu sistemle beş buçuk lira ödediğini ve bu tutarın kendi bütçesini sarsacağını dile getirdi. Kişi başı 10 lira yüklemek zorunda kalacaklarını dile getiren Sibel ise “Her hafta Kemer-Aliağa arası yolculuk yapıyorum. Artık 5 lira ödeyecekmişim, bu sistem çok mantıksız geldi. Değiştirmelerini istiyorum.” dedi.

Aliağa’nın bir işçi kenti olduğunu belirten bir vatandaş ise, “Kocaoğlu açıklamasında sistemin daha adil hale getirildiğini söylemiş. Bu mu adil olan sistem? Aliağa’ya çalışmak için her gün yüzlerce insan gelip gidiyor. Bir anda ödedikleri tutar arttı, bugün asgari ücretle çalışan bir kişinin bu tutarda yol parası vermesi mümkün değil. Bize sormadan tüm itirazlara rağmen getirdikleri bu sistemi kabul etmemeli ve şikayet etmeliyiz. Toplu taşımada kar etmek isteyen bir belediye anlayışı istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler