131019098
23 Nisan 2024, Salı

NEREDE OY KULLANACAKSINIZ?

16 Mart 2017, Perşembe 07:17

     


Yüksek Seçim Kurulu sandık sorgulama işlemini kullanıma açtı. Vatandaşlar e-devlet veya YSK Seçmen Sorgulama Sistemi üzerinden ulaşabileceği sandık sorgulama işlemi ile hangi okulda oy vereceğini görebilecek.

Yüksek Seçim Kurulu sandık sorgulama işlemi 14 mart tarihi itibariyle kullanıma açıldı. Anayasa değişikliği referandumunda oy kullanacak vatandaşlar internet üzerinden, e-devlet kapısından veya YSK Seçmen Sorgulama Sistemi üzerinden hangi okulda ve hangi sandıkta oy kullanacağını görebiliyor.

KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN

16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu’nda oy kullanacak vatandaşlar, seçmen sorgulama sisteminden öğrendikleri sandık başına geldiklerinde; TC kimlik numarası taşıyan kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, nikah cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, Hakim ve Savcılar Yüksek Yargı Organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini açıkça ortaya koyan resimli ve resmi nitelikli belgelerden birini ibraz etmek zorunda. Bu belgelerden birini göstermeyen seçmen oy kullanamayacak. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarında düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmen kimlik tespiti için geçerli sayılmayacak. Üzerinde TC kimlik numarası olmayan resimli ve resmi belge ibraz edenlerin, bu belge yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini de birlikte göstermesi gerekecek. Tutuklu veya taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden kimlik belgesi bulunmayanlar ise cezaevi idaresince verilecek belge ile oy kullanabilecek.

SEÇİM TAKVİMİ

YSK’nın seçim takvimine göre referandum sürecinde 18 Mart tarihin İlçe Seçim Kurulunun siyasi parti üyelerince sandık kurulu başkan adaylarına ilişkin listeler seçim kuruluna verilecek. İlçe Seçim Kurulu Başkanı ve kurulun siyasi parti üyeleri tarafından önerilen başkan adayları arasında kura çekilerek sandık kurulu başkanları belirlenerek SEÇSİS’e girilecek. Yurt içi sandık kurullarında yer alacak üye listelerinin siyasi partiler taraından verilmesinin son günü ise 19 Mart. Yurtiçi sandık kurullarının teşkiline karşı yapılan şikayetler 23 mart tarihine kadar İlçe Seçim kurulu tarafından karara bağlanacak.24 Mart tarihine kadar İlçe Seçim kurulları tarafından miting alanları belirlenerek siyasi partilere duyurulacak. Gümrük kapıları ve yurt dışı temsilciliklerdeki oy verme işlemi 27 Mart tarihinde başlayacak. 30 Mart tarihine kadar TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyon propaganda başvuruları ve sıralamasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilci ile TRT temsilcileri YSK’ya bildirilecek. Konuşma yapmak isterse, Cumhurbaşkanı için de yayın zamanı ve sırası tespit edilecek. 31 Mart tarihinde radyo ve televizyon propaganda konuşmaları yayın ve zaman sırası tespiti için YSK tarafından kura çekilecek. Yurt dışı temsilciliklerdeki oy verme işlemi 9 Nisan’da sona erecek. Propaganda serbestliği ve seçim yasakları iye radyo ve televizyon propaganda konuşmaları da bu tarihte başlayacak. 12 Nisan’da İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları’nca oy pusulası, zarf, mühür vb. bulunduğu malzeme torbaları sandık kurul başkanlarına teslim edilecek. 15 Nisan saat 18.00’de seçim propagandaları sona erecek ve 16 Nisan günü halk oylaması gerçekleştirilecek. (BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler