131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

YENİ ANAYASA NELER GETİRİYOR? (1)

16 Mart 2017, Perşembe 07:15

     


Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, 16 Nisan'da yapılacak olan Anayasa Değişikliği Referandumu öncesi 'evet' turlarına başladı. Akbulut, ziyaretlerde, yapılacak olan değişikliğin neler getirdiğini anlatıyor.

Ak Parti Aliağa İlçe Teşkilatı 16 Nisan'da yapılacak olan Anayasa Değişikliği Referandumu öncesinde çalışmalarını sürdürüyor. İlçe Başkanı Yaşar Akbulut da bu kapsamda mahalle, köy ve esnaf ziyaretlerine başladı. Akbulut ziyaret programı çerçevesinde Aliağa Ekspres Gazetesi'ni de ziyaret etti. Ziyarette, teşkilat olarak halk oylamasına sıkı bir şekilde hazırlandıklarını vurgulayan Akbulut, özellikle kararsız seçmenlerden olumlu dönüşler aldıklarını belirtti.

"YARGI BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ OLACAK"

Vatandaşın kafasındaki olumsuz düşüncelerin ortadan kalkması amacıyla yapılacak değişikliğin neler getireceğini anlattıklarını söyleyen Akbulut, eski ve yeni maddeleri karşılaştırmalı olarak anlattıklarında özellikle kararsız seçmenin düşüncelerinin olumlu yönde değiştiğini kaydetti. Anayasa değişikliği paketinde bağımsız ve tarafsız bir yargı oluşturulması için gerekli maddelerin yer aldığını ifade eden Akbulut," Yargı anayasada bağımsız ve tarafsız olarak tanımlanıyor. Yargının bağımsız olması yetmez, tarafsız da olması gerekir diyoruz. Tarafsızlığı anayasal hüküm haline getiriyoruz. Mevcut anayasanın 9. maddesinde 'Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır." diyor. Biz bu maddeyi "Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.’ olarak değiştiriyoruz." dedi.

"SEÇME VE SEÇİLME YAŞI EŞİTLENECEK"

Yapılması düşünülen değişiklikle milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılacağını söyleyen Yaşar Akbulut, "Temsiliyet genişleyecek, artan nüfusun temsili sağlanacak. Milletvekilleri kendi ilinin proje, icraat ve sorunlarına odaklanacak. Meclisin yeni sistemle artacak olan iş yükü açısından, görev dağılımında kolaylık sağlanmış olacak. Vatandaşımız kendi ilinde daha fazla temsilciye kavuşacak. Gençlerimizin siyasette daha fazla görev almasını, daha fazla sorumluluk üstlenmesini istiyoruz. siyasetin gençleşmesini, eğitimli, donanımlı gençlerimizin ülke meselelerinde söz sahibi olmasını hedefliyoruz. seçilme yaşını 30'dan 25'e indirerek ilk adımı atmıştık. Şimdi de seçme ve seçilme yaşını eşitliyor, 18 yapıyoruz. 18-24 yaş arası gençlerimiz siyasette görev alabilecek, söz sahibi olabilecek. Biz, gençlerimize güveniyoruz. Çünkü biliyoruz ki, Cumhuriyetimizin geleceği gençlerimize emanet." diye konuştu.

"ERKEN SEÇİM İHTİMALİ AZALACAK"

Meclis seçimlerinin 4 yılda birden, 5 yılda bire çıkarılacağını kaydeden Akbulut, "Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı gün yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde iki turlu sistem uygulanacak. 5 yıllık kesintisiz istikrar dönemleri gelecek. Erken seçim ihtimali iyice azalacak. Uzlaşma kültürü ön plana çıkacak. Koalisyonlar, hükümet kurulamama krizleri tarih olacak. Güvenoyu ve gensoru uygulaması kalkacak. Millet iradesi doğrudan hükümete yansıyacak. Cumhurbaşkanını millet seçtiği için, kurulacak hükümete de 5 yıllığına güvenoyu vermiş olacak. Meclisin hükümete kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermesi kalkacak. Mevcut sistemde kanun hükmünde kararname hazırlama yetkisi Bakanlar Kurulunda. Şimdi hükümet Meclis dışından ve doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından kurulacağı için, yürütme alanında kararname çıkarma hakkı Cumhurbaşkanına tanınacak." dedi.

"CUMHURBAŞKANLIĞI SÜRESİ 2 DÖNEMLE SINIRLANDIRILACAK"

Akbulut, Meclisin denetlenmesinde, meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru uygulamalarının devam edeceğini belirtti. Yeni usullerin iç tüzükle düzenleneceğini ifade eden Akbulut, "Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru ile hükümet denetlenecek. Yazılı soruya 15 gün içinde cevap verilmesi mecburiyeti getirilecek. Cumhurbaşkanı ve hükümet üyeleri için meclis soruşturması başka bir maddeyle düzenlenecek, daha kapsamlı bir düzenleme yapılacak. Bir kişi en fazla iki defa aday olabilecek. Cumhurbaşkanlığı süresi 2 dönemle, yani en fazla 10 yılla sınırlandırılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi için aday gösterilme şartları genişletilip kolaylaştırılacak. artık halk 100 bin imza ile doğrudan aday gösterilebilecek. Cumhurbaşkanına parti üyesi olma imkanı verilecek. Mevcut sistemde Başbakan bir partiye üye olma ve Genel Başkan seçilme hakkına sahip. Yeni sistemde Başbakanlık kalktığı ve yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olduğu için, bu hak şimdi Cumhurbaşkanına tanınmış olacak." ifadelerini kullandı.

" GEÇMİŞTE YAŞANAN SİYASİ GERİLİM VE KRİZLER BİR DAHA YAŞANMAYACAK"

Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştirileceğini, Cumhurbaşkanının yürütmenin başına olacağını ve yönetimdeki çift başlılığın kaldırılacağını söyleyen Akbulut, "Cumhurbaşkanları ile Başbakanlar arasında geçmişte yaşanan türden siyasi gerilim ve krizler bir daha yaşanmayacak. Tam aksine daha hızlı karar alabilen, bunun sonucu olarak da, daha hızlı icraat ve reform yapabilme imkanına sahip bir yönetim modeli gerçekleşmiş olacak. Doğrudan halkın seçmiş olduğu Cumhurbaşkanı hemen hükümetini kuracak, kendisine bir veya daha fazla yardımcı seçerek icraatına başlayacak. Cumhurbaşkanı hem yetkili hem sorumlu olacak. Cumhurbaşkanı’na yönelik denetim ve cezai sorumluluk gelecek. Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi ile birlikte artık Cumhurbaşkanı, soruşturulabilecek, gerekiyorsa Yüce Divana bile yollanabilecek. Hakkında soruşturma açılan Cumhurbaşkanının mahkumiyeti halinde Cumhurbaşkanlığı görevi sona erecek." dedi.

" CUMHURBAŞKANI YARDIMCILARI VE BAKANLAR, TBMM'DE ANT İÇECEK"

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacağını ifade eden Akbulut, "Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak. Genel seçime bir yıl ve daha az kalmışsa, TBMM seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle yenilenecek. Genel seçime bir yıldan fazla kalmışsa, seçilen cumhurbaşkanı, TBMM seçim tarihine kadar görevine devam edecek. Kalan süreyi tamamlayan cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmayacak. TBMM Genel Seçimlerinin olacağı tarihte her iki seçim birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi nedenlerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, cumhurbaşkanı yardımcısı yerine vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, TBMM'de ant içecek. Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacak."dedi.

DEVAMI ALİAĞA EKSPRES'İN YARINKİ SAYISINDA

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler